İki Japon firması, Murata Manufacturing Co., Ltd. ve Teijin Frontier Co., Ltd. ortaklaşa olarak dünyanın ilk piezoelektrikli kumaşı PIECLEX’i geliştirdi. Murata ve Teijin Frontier söz konusu kumaşı araştırma, geliştirme, üretim ve satışı için ortak girişimle PIECLEX isimli şirketi kurdu.
PIECLEX kumaşı insan hareketi gibi hareketleri dönüştürerek antimikrobiyal performans sağlıyor. Bunun için Murata’nın elektronik bileşenlerin geliştirilmesi ve üretilmesi yoluyla elde edilen piezoelektrik teknolojisini, iplik ve malzemelerden ürün üretimine uzanan Teijin Frontier kumaş teknolojisi ile birleştirildi. PIECLEX ayrıca hammaddesi olarak bitki kaynaklı polilaktik asit (PLA) kullandığından ve kimyasal maddeler ve organik çözücüler uygulanmadığından küresel çevrenin korunmasına katkıda bulunuyor.
PIECLEX Co., Ltd., spor giyim ve iç giyim gibi giyim ürünlerinden, filtreler ve sıhhi malzemeler dahil olmak üzere endüstriyel ürünlere kadar çok çeşitli PIECLEX uygulamaları geliştirecek. Bu yıl üretimi başlayan kumaşın, 2025 yılındaki satış hedefi olarak 10 milyar yen duyuruldu.
PIECLEX karbon nötr ve çevre dostu bir kumaştır
PIECLEX, daha sonra bağlanan laktik asit üretmek için, bitkilerden ekstrakte edilmiş fermente nişasta ile üretilen PLA’yı kullanıyor. Bitkiler atmosferdeki karbondioksiti emdiğinden ve nişastayı sentezlediğinden, PIECLEX küresel ısınmaya neden olan toplam karbondioksit miktarını arttırmaz.
PIECLEX kumaş, insan hareketi veya diğer hareketlerle oluşan kumaşın genişlemesi ve büzülmesini kullanarak elektrik üretiyor. Bu ise, kimyasal maddeler veya organik çözücüler kullanmadan antimikrobiyal ve deodorant (ter ve sebumu parçalayan bakterilerin oluşturduğu kokuyu önleyen) fonksiyonlarını mümkün kılarak çevresel yükün azaltılmasına yardımcı oluyor.
Her iki şirkette iş birliğinden ve elde edilen sonuçtan memnun
Murata’nın Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Tsuneo Murata, kumaşta Murata’nın SAW filtreleri, rezonatörleri ve sensörleri gibi ürünlerden elde edilen piezoelektrik teknolojisinin ve bilgisinin kullanıldığını söyledi. Murata’nın ağırlıklı olarak ekipman alanında katkıda bulunduğunu belirten Tsuneo Murata sözlerini şöyle sürdürdü; “Teijin Frontier’ın kumaş teknolojisi ile bu kombinasyonun kumaş alanında yeni değer yaratmaya imkan vermesine çok sevindim. Bu ortak girişim, her iki şirketin güçlü yanlarından en iyi şekilde yararlanacak; ve elektrikli kumaşlar yoluyla müreffeh yaşam tarzlarının yaratılmasına katkıda bulunacak.”
Teijin Frontier İcra Kurulu Başkanı Shinji Nikko ise yeni piezoelektrik kumaşın, kimyasal maddeler vb. kullanmadan antimikrobiyal performans gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Kumaşın ayrıca bitki kaynaklı hammaddeler kullandığı için çevresel yükün azaltılmasına katkıda bulunduğunu dile getiren Nikko; “PIECLEX Murata ve Teijin Frontier’ın en ileri teknolojilerini birleştiriyor. Bu yenilikçi kumaşın sürdürülebilir gelecek yaşam tarzı için gerekli olacağına inanıyorum. Daha önce hiç var olmayan bir kumaş sağlayarak müreffeh bir yaşam tarzının ve güzel bir çevrenin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacağız” dedi.