11.7 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 16, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Dual core ipliklere SSM dokunuşu

EğirmeDual core ipliklere SSM dokunuşu

- Eğirme Haber Sponsoru -

Rieter Group bünyesinde bulunan sarma makineleri üreticisi SSM Textile Machinery, dual core (çift özlü) iplik eğirme için avantajlı hava ile kaplama yöntemi sunuyor. Geçmişte, denim pantolonlar gibi giyim eşyaları tamamen pamuktan üretilirken, bir süredir elastik dokuma kumaşlar, olumlu özellikleri nedeniyle giyim sektöründeki yerini aldı. Bu elastik iplikleri üretmek için ring iplik makinesinde eğrilen dual core iplik adı verilen iplikler, atkı ipliği ve zaman zaman da çözgü ipliği olarak kullanılıyor. Artan elastik iplik talebiyle birlikte, geleneksel ring iplikhaneleri ise bu pazarda rekabet edebilmek için makinelerini modernize etme yoluna gidiyor. SSM, hava kaplama yöntemi ve XENO-AC TWIN makinesiyle, geleneksel ring iplikçilere elastik özlü iplik pazarına girmek ve başarı kazanmak etkili çözüm sunuyor. Aynı zamanda kullanıcı dostu ve güvenli olan bu yöntem, iplik kalitesinden ödün verilmeden üretim imkanı veriyor.

Esnek dokuma kumaşları üretmekte kullanılan özlü iplikler, elastik bir öz ve bu öze tüm uzunluğu boyunca sarılan ikinci bir eğrilebilir elyaftan oluşuyor. Öz, yalnızca elastandan ya da alternatif olarak, ‘dual core iplik’ olarak bilinen. bir elastan iplik ve bir tekstüre iplikten elde edilebiliyor. Bunun yanı sıra günümüzde özü, farklı çekimli ve iplik numaralı iki elastan ipliği bir tekstüre filamentle bir araya getirerek üretme trendi de görülüyor. Bu ‘triple core iplikler’, söz konusu dokuma esnek kumaşların özelliklerini, esneme ve şekillerini koruma bakımından daha da geliştiriyor.

Hava ile kaplanmış elastan ve tekstüre filament iplikten yapılmış çapraz sargılı silindirik bobinler

Dual Core iplik üretimi için iki farklı seçenek

Dual core ya da triple core iplikleri üretmek için esas olarak iki yöntem bulunuyor. İlk yöntemde, elastan iplik ve tekstüre filament iplik, kılıf işlevi gören eğrilebilir elyafla doğrudan Rieter ring iplik makinesinde eğriliyor. İkinci yöntemde ise, elastan iplik ve tekstüre filament iplik bir araya getirilerek hava ile kaplanıyor, ardından XENO-AC TWIN makinesinde birlikte sarıldıktan sonra ring iplik makinesinde işleniyor. İkinci aşamada pamuk, örneğin Rieter ring iplik makinesi kullanılarak ‘çapraz sargılı silindirik bobinlerde’ bulunan dual core ya da triple core iplik üzerine eğriliyor. Her iki yöntemde de, özelleştirilmiş üst yapı parçalarının mevcut ring iplik makinelerine takılması gerekiyor.

Dual core ya da triple core ipliğin önceden sarılmadığı doğrudan yöntemde, bu üst yapı parçaları çok uzun oluyor ve ring iplik makinesine yeniden yükleme yapmak için makinanın tamamen kapatılması gerekiyor. Bu yöntem, dolaylı yöntemle karşılaştırıldığında yaklaşık %13 verimlilik kaybına neden olurken, ayrıca işletme personelinin tekstüre filamentli bobinleri yerleştirmek için ring iplik makinasına tırmanmaları gerekiyor. Bu bir yandan tehlike yaratırken diğer yandan da öbür işletme görevlerinde çalışabilecek ek personele geçici olarak ihtiyaç duyulmasına yol açıyor.

Dolaylı yöntem ile kesintisiz üretim

Dual ya da triple core ipliklerin ‘dolaylı’ yöntemle üretimi ek bir aşamayı, XENO-AC TWIN hava ile kaplama makinesi kullanarak özlü ipliğin hazırlanmasını gerektiriyor. Bu çözüm için gereken, ring iplik makinesi üzerindeki bobin tutucu çok daha alçakta yer alıyor ve daha kullanıcı dostu bir işlem sunuyor. Bir diğer avantaj olarak, her bir eğirme pozisyonu diğer tüm eğirme pozisyonları çalışmaya devam ederken yüklenebiliyor, bu ise makinenin yeniden yüklenmesi sırasında üretimde durma olmaması anlamına geliyor. Her iki yöntemin dönüştürme maliyetlerinin yaklaşık olarak aynı olduğu, ancak XENO-AC TWIN yönteminin biraz daha hesaplı olabileceği belirtiliyor.

Ring iplik makinesinda dual-core ya da triple-core iplik eğrilmesi

Hava ile kaplama makinesi tutarlı bir kaliteyi garanti ediyor

Hava ile kaplama makinesiyle gerçekleştirilen ‘dolaylı’ yöntemin esas avantajını, özlü ipliğin ring iplik makinesinde işlenirken daha iyi merkezlenmesi ve sonuç olarak stapel elyafla çok iyi şekilde kaplanması oluşturuyor. Bu, özlü ipliğin optimum şekilde korunmasına imkan veriyor. Operatörün iplik içindeki merkezlenmemiş bir özlü ipliği fark etmesi oldukça zor olurken, bu kusur ancak kumaş dokunup boyandıktan sonra görülebiliyor. Elastan boyanamadığı için, özlü ipliğin iyi merkezlenmemesi dokunan kumaşın genel görünümünü bozan kusurlu noktalar oluşturabiliyor. Hava ile kaplama makinesi tutarlı bir kaliteyi garanti ederek bu konudaki şikayetleri azaltıyor. Filamentin önceden birleştirilmiş ve bir hava ile kaplama makinesinde kaplanmış olduğu dual ya da triple core iplikler, bu nedenle doğrudan ring iplik makinesinde üretilmiş olan özlü ipliklerden daha kaliteli sonuçlar elde edilmesine olanak sağlıyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler