11.4 C
İstanbul
Çarşamba, Ocak 22, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Starlinger Sürdürülebilirlik İçin ‘Döngüsel Ambalaj’ Çözümlere Odaklandı

ÖrmeStarlinger Sürdürülebilirlik İçin ‘Döngüsel Ambalaj’ Çözümlere Odaklandı

- Haber Sponsoru -

Starlinger Sürdürülebilirlik İçin ‘Döngüsel Ambalaj’ Çözümlere Odaklandı
Starlinger Sürdürülebilirlik İçin ‘Döngüsel Ambalaj’ Çözümlere Odaklandı

Dokunmuş plastik torbalar/çuvallar, geri dönüşüm ve PET ekstrüzyon ve arıtma hatları için makine ve komple çözümler sunan Starlinger, Düsseldorf’ta katıldığı K 2019 fuarında sürdürülebilirlik konseptini öne çıkardı. Firma fuar ile eşzamanlı olarak Avusturya Weissenbach gerçekleştirdiği Open House etkinliğinde ise teknolojilerinin canlı olarak çalışmasını ve performansını ziyaretçilere gösterdi. ‘Döngüsel ambalaj’ ın vurgulandığı her iki etkinlikte de ziyaretçiler polipropilenden yapılmış dokuma torbalar için kapalı sistem tezgaha ilgi gösterdi.

Dünya çapında, her yıl 380 milyondan fazla 4 loop bigbang (FIBC: Esnek Orta Hacimli Konteynerler) torba satılıyor. Bu yaklaşık olarak yıllık 800 bin tonluk bir malzeme geri dönüşüm potansiyeline eşittir. Büyük torbaları kullanım sonrasında tekrar büyük torbalara dönüştürme taleplerine, Starlinger’in ‘döngüsel ambalaj’ konsepti yanıt veriyor. Bu projenin danışmanlığını ise tanınmış FIBC uzmanı Dr. Amir Samadijavan üstlendi.

Döngüsel ambalaj

Starlinger’in büyük torbalar için kapalı döngü sistemli ‘döngüsel ambalaj’ konseptinde süreç polipropilen granül ile başlıyor. Üretim, kullanım ve kullanım sonrasında geri dönüşüm işlem aşamaları sonrasında ürün tekrar polipropilen regranulata (rPP) dönüşür. Bu kapalı döngü, üretimin bir kalite güvence sistemi içerisinde gerçekleşmesi ve kullanılan malzemelerin ‘malzeme pasaportu’ olarak belgelenmesi avantajına sahiptir. Ünlü torba-çuval üreticileri Louis Blockx ve LC Packaging ile birlikte Starlinger bu döngüyü simüle etti ve yüksek rPP içeriği olan kumaştan yeni torbalar üretti. K 2019 fuarında bu konudaki numeneler sergilendi ve Starlinger, rPP torbalarının hiç kullanılmamış malzemelerden yapılan torbaların çekme dayanımı, ağırlık ve güvenlik özellikleri ile aynı kalitede olduğunu kanıtladı.

Büyük torbalar için döngüsel ekonomi

Kapalı bir döngünün başında, tek tip bir malzeme akışının oluşturulması yer alıyor. Kullanım sonrasında, büyük torbalar dolgu malzemelerine geri döner. Bu ise bileşim bakımından benzer olduklarını garanti eder ve tüketici sonrası işleme girmediklerinden mümkün olan en düşük kirlilik derecesine sahiptir. FIBC üreticilerinde bulunan kullanılmış torbalar/çuvallar, Starlinger’in geri dönüşüm hattı recoSTAR dynamic’te parçalanır, yıkanır ve rPP olarak işlenir. Böylece yeni torba üretimi için ikincil hammadde elde edilmiş olur. Hammadde maliyetinden tasarrufun yanı sıra, büyük torbaların geri dönüşümü bu tür hacimli ambalajların karbon ayak izini düşürür.

Starlinger Satış Direktörü Hermann Adrigan şunları söyledi: “Bu konsepti geliştirdik, çünkü geri dönüştürülmüş malzemenin tekrar kumaşa dönüştürüldüğü polipropilen kumaş için döngüsel bir ekonomi oluşturmak istiyoruz. Bu yalnızca, hali hazırda ambalaj sürecinin geri dönüştürülebilirliğe uygun hale getirilmesiyle ve tüm işlem adımları mükemmel bir şekilde eşleştirildiğinde başarılı olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse, döngüsel ambalajlamada dikiş işlemi polyester multifilament iplikler kullanılmadan gerçekleştirilir.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler