8.6 C
İstanbul
Çarşamba, Ocak 22, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Dokuma Kumaşlar Tekstil Ticaretinde Önemini Arttırıyor

DokumaDokuma Kumaşlar Tekstil Ticaretinde Önemini Arttırıyor

- Dokuma Haber Sponsoru -

Küresel tekstil ticaretinin ana kalemlerinden birini oluşturan dokuma kumaşlar, 2015 yılında 315 milyar dolarlık ihracat ve 58 milyar dolarlık ithalat değerini yakaladı.

Dokuma kumaşlar hem bir ihracat kalemi olarak hem de yerel hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün hammaddesi olarak tekstilde büyük bir öneme sahip. Ciddi teknolojik yatırım kapasitesi ile sektörün kurulu gücünü temsil eden dokuma sektörü hem küresel hem de Türkiye pazarında ana segment önemini koruyor. İTKİB’in yayımladığı ‘Dünyada ve Türkiye’de Dokuma Kumaş Ticareti’ başlıklı araştırma dokuma kumaş ticaretinin gelişimini, güncel ihracat ve ithalat rakamlarını gözler önüne seriyor.

Küresel tekstil ve dokuma kumaş ihracatı 2006-2015 arasında, dünya kumaş ihracatı, 2009, 2012 ve 2015 yılları hariç sürekli bir artış elde etti. 2006 yılında 244 milyar dolarlık toplam tekstil ihracatında dokuma kumaş %28,2’lik payla 69 milyar dolarlık paya sahip oldu. 2015 yılında ise dünya tekstil ihracatı 315 milyar dolar olurken, bunun içinde dokuma kumaş ihracatı 78 milyar dolar ile %25’lik paya sahip oldu.

Pamuklu Dokuma Kumaşlar 29 Milyar Dolar Değerine Ulaştı

Küresel pazarda 2015yılında pamuklu dokuma kumaşlar 29 milyar dolarlık değer ile, en fazla ihraç edilen ürün grubu oldu. Pamuklu dokuma kumaşların dünya dokuma kumaş ihracatındaki payı %37,1 seviyesinde gerçekleşti. İkinci en büyük grup olan sentetik suni filament ipliklerden dokuma kumaşların 2015’teki ihracatı yaklaşık 26 milyar dolar değerinde oldu. Toplam dokuma kumaş ihracatındaki payı ise %32,8 oldu.  Üçüncü sıradaki sentetik suni devamsız ipliklerden dokuma kumaşlar %21,2’lik payla 17 milyar dolar değerini yakaladı. Yünlü, ince ve kaba hayvan kıllarından dokuma kumaşların ihracatı ise 3 milyar dolar oldu.

Dünyanın en büyük tekstil ve konfeksiyon ihracatçısı Çin, aynı zamanda en fazla dokuma kumaş ihracatı gerçekleştiren ülke konumunda bulunuyor. Çin dokuma kumaş ihracatı 2015 yılında %0,2 oranında artarak 37 milyar dolara çıktı. Çin tek başına dünya dokuma kumaş ihracatının %47,4’ünü karşılıyor. Çin’i sırasıyla İtalya, Hindistan, Güney Kore ve Pakistan takip ediyor.

2015 yılında 190 ülkeye 9,5 milyar dolar değerinde tekstil ve hammaddeleri ihraç eden Türkiye, dokuma kumaş ihracatında dünya klasmanında 6. sırada bulunuyor. 2015’te 2,6 milyar dolarlık dokuma kumaş ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bir önceki yıla göre ihracatta %10,5 gerileme yaşadı. Türkiye’nin dokuma kumaş ihracatı küresel pazarda 3,3’lük paya sahip. Türkiye’nin dokuma kumaş gamında en fazla ihraç ettiği ürün, 1 milyar dolar ihracat değeri ile pamuklu dokuma kumaşlar oldu. Türkiye’nin dokuma kumaş ihracatında en büyük pazarları İspanya, İtalya, Romanya, Bulgaristan, Almanya, Fas ve Tunus oldu.

İthalatta 58 Milyar Dolar Değeri Yakalandı

2006 yılında 224 milyar dolarlık toplam tekstil ithalatı içinde 60 milyar dolarlık paya sahip olan dokuma kumaş ithalatı, 2015 yılındaki toplam 290 milyar dolarlık toplam tekstil ithalatından 58 milyar dolarlık paya sahibi oldu. Son 10 yılda dokuma kumaş ithalatı 8 milyar dolar, dünya tekstil ithalatı ise 66 milyar dolar arttı.

2015 yılında, 25 milyar dolar değeri ve %36,1 payla pamuklu dokuma kumaşlar en fazla ithal edilen ürün grubu oldu. Onu 22 milyar dolar değer ve %31,8 payla sentetik suni filament ipliklerden dokuma kumaşlar takip etti. Üçüncü sırada %23,7 pay ve 16 milyar dolar değeri ile suni devamsız ipliklerden dokuma kumaşlar yer aldı.

Geçen yıl en fazla dokuma kumaş ithal eden ülke Vietnam oldu. Toplam ithalatın %11,4’ünü gerçekleştiren Vietnam 7,8 milyar dolar değerinde ithalata imza attı. İkinci sırada yer alan Bangladeş 4,7 milyar dolarında ithalat ile %6,9’luk paya sahip oldu. Üçüncü sırada yer alan Çin 4 milyar dolarlık ithalat ile toplam dokuma kumaş ithalatından %5,8 pay elde etti.

Türkiye, dünyanın en çok dokuma kumaş ithalatı gerçekleştiren ülkeleri arasında 10. sırada bulunuyor. 2015 yılında ithalatı, bir önceki yıla göre %18,5 gerileyen Türkiye, yaklaşık 1,6 milyar dolar değerinde dokuma kumaş ithalatı gerçekleştirdi. Türkiye’nin dünya ithalatındaki payı ise %2,3 civarındadır. En fazla ithal edilen ürün 594 milyon dolar ihracat değeri ile pamuklu dokuma kumaşlar oldu. Türkiye’nin dokuma kumaş ithal ettiği en büyük satıcılar Endonezya, Çin, İtalya, Mısır ve Güney Kore olarak öne çıktı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler