Jos Notermans
Günümüzde bir dijital tekstil baskı çözümü seçmek, çok sayıda baskı makinesi üreticisi ve boya tedarikçisi arasından seçim yapmak anlamına geliyor. Doğal olarak, alıcıların dikkat ettiği ilk özelliklerden biri, makinenin veya boyanın fiyatıdır. Ne yazık ki, alıcılar genellikle bir makine veya boya seçerken bu fiyat etiketlerini dikkate alırlar ve makineyi üretim hacimlerine uygun bir şekilde çalıştırmanın getirdiği diğer tüm maliyetlere bakmayı unuturlar. Bu ‘Toplam Sahip Olma Maliyeti – TCO’ denilen şey, satın alma kararında belirleyici olması gereken gerçekten önemli bir husustur.
Bu yazıda, dijital tekstil baskı makinesi satın alırken Toplam Sahip Olma Maliyeti’nin neden en önemli faktör olduğunu ve toplam sahip olma maliyetini ve toplam dijital tekstil baskı maliyetini hesaplarken hangi gizli maliyetleri göz önünde bulundurmanız gerektiğini açıklıyorum.
Gizli dijital tekstil baskı maliyeti
Belirtildiği gibi, toplam dijital tekstil baskı maliyetini belirleyen birçok ‘gizli maliyet’ var. Yeni bir baskı makinesi almayı mı düşünüyorsunuz? Kararınızı, bir makinenin Toplam Sahip Olma Maliyeti’ne dayandırdığınızdan emin olun, böylece daha sonra beklenmedik maliyetler tarafından pusuya düşürülmezsiniz. Aşağıda, ürün tanıtımlarında veya satış toplantılarında genellikle açıkça belirtilmeyen ek maliyetlerin bir listesini bulacaksınız.
1. Karar Faktörü: baskı hızı
Gizli maliyet: Hangi hızda, hangi kalitede baskı alabilirsiniz?
Bir dijital tekstil baskı makinesi seçerken insanların kararlarını genellikle baskı makinesinin en yüksek hızına göre verdiklerini fark ediyorum. Baskı makinesi üreticileri en yüksek kalitedeki numuneleri gösterir ve hemen sonrasında en yüksek hızdan bahseder, ancak en yüksek hızın gösterilen kaliteyi sağlayamayacağını belirtmeyi ‘unuturlar’.
Her taramalı baskı makinesinin birden çok hız düzeyi vardır. Her hız düzeyi, belirli bir baskı kalitesi düzeyiyle bağlantılıdır. Bir baskı makinesinin yüksek kalite seviyeleri sunması için, broşürlerde veya satış konuşmalarında belirtilen en yüksek hızdan dört ila sekiz kat daha yavaş olan, dört hatta sekiz pass (geçiş) bir baskı prosesine ihtiyacı vardır. Taramalı baskı makineleri, en yüksek hızlarını yalnızca iki pass veya tek pass bir baskı prosesinde gösterebilir. Bu nedenle; en yüksek hızda baskı, hataları örtmek için daha fazla pass olmadığından, her zaman daha düşük baskı kalitesi seviyeleri ile sonuçlanır. Özellikle detaylı, yüksek kaliteli baskılar için büyük bir talebin olduğu moda endüstrisinde, en yüksek hızda baskı neredeyse hiçbir zaman bir seçenek değildir.
İki dijital baskı makinesi arasında doğru bir karşılaştırma yapabilmek için kalite açısından birbirine benzer iki numuneyi karşılaştırmalı ve ardından her iki baskı makinesinin de o numuneyi hangi hız seviyesinde ürettiğini belirlemelisiniz. Dijital tekstil baskı maliyetlerinin gerçekçi bir karşılaştırmasını yapmanın tek yolu budur. Buna göre asıl soru şudur: Bu baskı makinesi her bir hız seviyesinde hangi kalite seviyesinde üretim yapıyor?
2. Karar Faktörü: makinenin güvenilirliği
Gizli maliyet: Servis ve bakım için ne kadar ödüyorsunuz?
Güvenilirlik, bir dijital baskı makinesi satıcısı seçerken genellikle çok önemli bir faktördür. Sonuçta, güvenebileceğiniz bir dijital baskı makinesi satın almak istiyorsunuz. Yine de, bir noktada satıcının servis ve bakım ekibinden yararlanmanız genellikle kaçınılmazdır. Ve çoğu zaman, bir dijital baskı makinesi değerlendirilirken bu ek dijital tekstil baskı maliyetleri dikkate alınmaz. Özellikle satıcının bölgenizde servisi yoksa, bir servis temsilcisinin uçakla gelmesinin maliyeti oldukça yüksek olabilir.
Gerçek toplam sahip olma maliyetinin doğru bir temsilini oluşturmak için kendinize şu soruları sorduğunuzdan emin olun: Makinenin piyasada güvenilirlik açısından itibarı nedir? Baskı makinesinde ne kadar garanti süresi alıyorsunuz? Ve son olarak: servis ve bakım maliyetleri ne kadar?
Ayrıca, servis için her bir duraklamanın aynı zamanda üretiminizin kesintiye uğraması ve büyük olasılıkla baskı makinesinin bakıma ihtiyacı olduğunu keşfetmeden önceki metrelerce hatalı baskı üretebileceği anlamına geldiğini unutmayın. Bu nedenle, hizmet yerel ve ucuz olsa bile, düzenli olarak kapınızın önünde olmasını istemezsiniz.
3. Karar Faktörü: boyalar için gerekli viskozite
Gizli maliyet: Bir kg boya içinde ne kadar boyarmadde var?
Tüm baskı kafaları, belirli fiziksel özelliklere sahip olmak için boyaya ihtiyaç duyar. Bu özelliklere önemli bir örnek, boyanın viskozitesidir. Doğru viskozite seviyesini elde etmek için boyaya belirli kimyasallar eklenmelidir. Daha yüksek bir viskozite seviyesi gerekiyorsa, daha fazla kimyasal gereklidir.
Boyaya ne kadar fazla kimyasal eklenirse, o kadar az su içerir. Renkli boyarmadde boyaya ancak suda çözülerek eklenebildiğinden, tanımı gereği daha fazla kimyasal (ve dolayısıyla daha az su) içeren boyalar daha az renkli boyarmadde içerecektir. Başka bir deyişle: yüksek yoğunluklu boya istiyorsanız, düşük viskoziteli boyaya ihtiyacınız vardır. Bu, düşük viskoziteli boyaya ihtiyaç duyan baskı kafalarını kullanan bir baskı makinesi seçmeniz gerektiği anlamına gelir. Bunun güzel bir yan etkisi de, düşük viskozite seviyesinin aynı zamanda boyanın genel olarak daha iyi işlenebilirliğe (runnability) sahip olduğu anlamına gelmesidir.
Dijital tekstil baskı maliyetlerine bakıldığında, düşük viskoziteli bir boya türü seçmek size %20’ye kadar boya tasarrufu sağlayabilir. Bu nedenle, yeni bir dijital boya seçerken kendinize şu soruları sormanız önemlidir: dijital baskı makinemdeki baskı makinesi kafaları hangi viskoziteyi gerektirir?
4. Karar Faktörü: boya kullanımı
Gizli maliyet: Makine, baskı yapmıyorken ne kadar boya kullanır?
Bu yazıda tartışmak istediğim, dijital baskı makinesi satın alımındaki bir diğer karar verme faktörü de boya kullanımı. Baskı makinesi üreticileri, belirli bir tasarımı basmak için ne kadar boyaya ihtiyaç olduğunu çok doğru bir şekilde hesaplayabilir ve çoğu RIP yazılım paketi, her tasarım için bu rakamları sunar. Ancak, makinenin baskı yapmıyorken kullandığı boya miktarı bu rakamlara dahil değildir.
Bir baskıya başlamadan önce, belirli bir duraklama süresinden sonra, tüm nozullerin açık olduğundan emin olmak için hemen hemen her baskı makinesinin hızlı bir yıkama yapması gerekir. Bu yıkama, baskı makinesi kafalarının başlangıç konumunda gerçekleşir ve bu yıkama ile kullanılan boya boşa gider. Bunlar gizli boya maliyetleridir. Ancak baskı sırasında da bir taramalı baskı makinesi, tüm nozullerin açık kalmasını sağlamak için nozulleri düzenli ve otomatik olarak temizleyecektir. Bu, baskı kafalarını kısa bir süre için “ana” konumuna hareket ettirerek baskı işlemi tüm hızıyla devam ederken gerçekleşen hızlı bir temizleme döngüsüdür. Bu temizleme döngüsü, baskı makinesinin tekrar fazladan boya kullanmasına neden olur. Bu, ürün tanıtımlarında genellikle bahsedilmeyen bir gerçektir.
Ek olarak, bir baskı makinesi bir süre boşta kaldığında (örneğin gece boyunca), baskı kafalarının düzenli olarak yıkanması gerekir. Aksi takdirde, kafalar kurur. Bu aynı zamanda boya israfıdır. Bunun olmasını önlemek için, kullanıcı makineyi kapatmaya karar verebilir. Bu kapatma rutini sırasında, kafalar tekrar yıkanır (boya tekrar boşa gider) ve ardından kurumayı önlemek için kapatılır. Ancak baskı makinesi yeniden açılır açılmaz, tüm nozullerin açık olduğundan emin olmak için kafalar otomatik olarak (veya operatör tarafından) tekrar yıkanır. Bu, yine boya israfıdır.
Tüm bu boya israfını önlemek için SPGPrints Archer+ Technology, nozul plakasına kadar kesintisiz boya devridaim teknolojisi ile donatılmıştır. Bu teknoloji, boyanın sürekli sirkülasyonunu sağlayarak, boyanın nozullerde kurumasını önler. Bu, bir süredir boşta kalan bir baskı makinesinin yeniden baskıya başlamak için herhangi bir yıkama döngüsüne ihtiyacı olmadığı anlamına gelir, bu da bir ay veya yıl boyunca önemli miktarda boya (ve dolayısıyla dijital tekstil baskı maliyetlerinden) tasarruf sağlar. JAVELIN veya PIKE baskı makinesini her zaman açık tutarak, aslında boyadan tasarruf edersiniz.
Nozul plakasına kadar bu sürekli boya devridaim teknolojisiyle donatılmamış bir dijital baskı makinesi için, gerçek boya kullanımı genellikle %20 ila %30 daha yüksektir. Birçok baskı makinesi üreticisi, boya tüketiminin esas olarak kullandığınız boyanın markası ve türü tarafından belirlendiği argümanlarının arkasına saklanarak bu boyanın bozulmasından bahsetmez.
5. Karar Faktörü: işlenebilirlik
Gizli maliyet: Baskı makinesinin ne sıklıkla bir temizleme döngüsü gerçekleştirmesi gerekiyor?
Yeni bir dijital boya çeşidi seçerken müşterilerin baktığı en temel şey boyanın renk yoğunluğudur. Ancak, boyanın işlenebilirliğinin genel baskı süreci ve toplam dijital tekstil baskı maliyeti üzerindeki etkisinin tam olarak ne kadar büyük olduğunun farkında değillerdir.
Önceki bölümde, boyaların nozulleri temizlemek ve açmak için boşa harcanması nedeniyle temizleme döngülerinin gizli boya maliyetleri anlamına geldiğini açıklamıştım. Yüksek işlenebilirlik seviyesi, boyanın baskı kafalarından kolayca akabileceği anlamına gelir. Yüksek düzeyde işlenebilirliğe sahip bir dijital boya seçtiğinizde, baskı makineniz daha az temizleme döngüsü gerektirecektir. Daha az temizleme döngüsü, saatte daha fazla metrelik baskı ve daha az boya israfı anlamına gelir. Bu, seçtiğiniz boya türünün baskı makinenizin verimliliğini doğrudan etkilediğini gösterir. Bu nedenle sorulması gereken önemli soru şudur: Bu tür bir boyayla kaç temizleme döngüsü gerçekleştirilmelidir? Ve bu, saatte kaç metre baskı yapacağınızı nasıl etkiler?
Dijital tekstil baskı maliyeti: üç temel yatırım nedeni
Dijital bir tekstil baskı makinesinin şirketiniz için değerli olabileceğini düşünüyor musunuz? O zaman önce, bu geçişin işinizi büyütmenize ve rekabette öne geçmenize nasıl yardımcı olabileceğini tam olarak öğrenmek istersiniz.
Dijital kumaş baskısının hangi avantajları ile diğer tekstil baskıcılarının yeni iş kollarına yönelmelerine ve şirketleri için karlı bir gelecek sağlamalarına yardımcı olduğunu bilmek, bu kararı vermenize yardımcı olacaktır.
Yazının orijinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.