Shima Seiki’nin ‘Geleceğin Trikosu’ Intertextile Shanghai ’de ilk kez görülecek. Katılımcılar genişletilmiş Beyond Denim fuarında, çevre dostu denim üretimin geleceğini gösterecek.
Tekstil endüstrisindeki değişim hızı her zamankinden daha fazla bir şekilde arttığı için bu dönemecin önünde olmak giderek daha da önemli hale geliyor. En son yenilikleri ve teknolojileri arayan alıcılar, 11-13 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek Intertextile Shanghai Apparel Fabrics fuarında iyi tedarik edilecek. Fuar sektörün önde gelen yenilikçilerinden bazılarına ev sahipliği yapacak. Bu markalar arasında Dupont, Eastman Chemical, FENC, Hyosung, INVISTA, Lenzing, Nilit, The Chemours Company, Toray ve Unifi yer alıyor. Bunların yanı sıra Çin Anakarası, Kore, Tayvan ve diğer yerlerden giyim elyafları ve kumaşlarla mümkün olan sınırları zorlayan yüzlerce şirketten bahsetmiyoruz bile.
Intertextile Shanghai, bu katılımcıların yanı sıra, sektörün yenilik açısından gerçek ağır güçlerinden birine ilk kez ev sahipliği yapacak; Japonya’dan Shima Seiki. Örme teknolojilerinde 2000’den fazla dünya çapında patenti ve patent başvurusu ve 30 yıllık araştırma tecrübesiyle, bu bilgisayarlı örgü makineleri üreticisi, fuarda ‘Future Knitwear- Geleceğin Trikosu’ temasıyla tek elden triko çözümünü sunarak, iplik tedarikçileri ve triko üreticileri de dahil olmak üzere birçok partnerinin yanı sıra yer alacak.
Shima Seiki, daha sonra bağlantı ve dikişe ihtiyaç duymadan tüm örme giysisinin tamamen örme makinesinde üretilmesini sağlayan WHOLEGARMENT® üretim teknolojisiyle biliniyor. Ancak Intertextile Shanghai’de firmanın standında SDS-ONE APEX3 3D tasarım sistemi sergilenecek, bu da temayı son derece özel kılıyor. Bu sistem, ipliği geliştirme, ürün planlama ve tasarımdan üretime ve hatta satış promosyonuna kadar üretimi bir iş akışı içine entegre ediyor. Bir temel özellik olan Virtual Sampling (sanal numune alma) işlevi, tasarım ve değerlendirme sürecini iyileştiriyor ve numune alma işlemi sırasında zaman, maliyet ve malzeme kullanımı en aza indiriyor. Bu sistemin genel etkisi, giysilerin kitlesel özelleştirilmesini sağlayarak üretim döngüsünü kısaltabilmektir.
Genişletilmiş Beyond Denim’de katılımcılar çevre dostu denim üretiminin geleceğini gösterecek
Denim sektöründe sadece tüketicilerin değişen zevkleri, denim konfeksiyon teknolojileri ve stillerinde yenilikler yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda Jean üretiminin çevresel etkileri hakkındaki artan farkındalık, üreticileri de üretim bakımından yenilik yapmaya yönlendiriyor. Beyond Denim’in bu edisyonunda yer alan bir dizi katılımcı, endüstrinin daha çevre dostu bir geleceğe yönlendirilmesi için sahip oldukları özellikleri, çabaları sergileyecek. Bu katılımcılar arasında Türkiye’den Orta Anadolu ve Kipaş Denim ile Pakistan’dan Soorty Enterprises de yer alıyor. Bu yıl daha büyük olan Beyond Denim, yaklaşık 190 yurtdışı ve Çinli katılımcıyı ve ayrıca bir INVISTA pavilyonu ile katılımcıların ürünlerini sergileyecek olan bir FORUM alanını kapsıyor.
Orta Anadolu’dan ‘Jeans Matter’ – Intertextile Shanghai
Orta Anadolu 2018/19 Sonbahar/Kış koleksiyonununu ‘Jeans Matter’ temasıyla sergileyecek. ‘Denim, kültürün özel bir izine sahip ve hep olacak. Toplumsal değişim zamanlarında, Jeans Matter’ şirketin temayı nasıl açıkladığını gösteriyor. Bu konsept içinde Feel Matters, Colour Matters, Remakers ve Wanderset isimli iki trendle birlikte Style Matters ve Process Matters yer alıyor.
Process Matters’la, Orta Anadolu daha çevre dostu indigo boyama işlemi için Reserve Flow ve Clean Flow proseslerini birleştiren Indigo Flow adlı yeni bir konsept başlattı. Reserve Flow, su besleme ve terbiye aşamalarında tasarruf ile su kullanımını %70’e kadar düşürebiliyor, bu sırada enerji sabitleme işlemi sırasında ısınmadan tasarruf sağlıyor. Bu işlem, farklı indigo ve kükürt boya tiplerine uygulanabiliyor. Clean Flow prosesi, temiz atık su, tuz oluşumu ve daha az kimyasal kullanımı sağlayan organik indirgeyici bir madde kullandığı için Orta Anadolu’ya özgüdür. Bu, BOD (biyolojik oksijen ihtiyacı) ve KOİ’yi (kimyasal oksijien ihtiyacı) %60 daha az hale getiriyor.
Kipaş Denim’den Conservablue
Daha fazla çevre dostu denim üretebilmek için, organik ve geri dönüşümlü pamuk ve Tencel/pamuk karışımları düşünerek ham elyaf aşamasında ve lazer ve ozon teknolojisi ve yeni nesil enzimler ile muamele ve terbiye aşamasında ilerleme kaydedilirken, kumaş üretim aşamasına ilerlemek için hala bazı yol var.
Orta Anadolu gibi, Kipaş Denim de, denim kumaş üretimindeki eksiklikleri gidermek için kendi teknolojilerini geliştirdi. Bu teknoloji, boyama işleminin çevresel etkisini azaltmayı amaçlayan Conservablue olarak markalaştı. Konvansiyonel olarak üretilen jeansler, Conservablue su, atık su, elektrik ve boya tasarrufu sağlayan indigo boyama kutularından önce ve sonra altı durulama taşma kutusu içinden geçer. Ayrıca, normal boyama işleminde boyarmaddenin %5’inde durulama banyolarında aşınır, ancak Conservablue’de uygulanan boyarmaddenin %100’ü iplik üzerinde kalır.
Soorty Enterprises’den Zero Water Blue
Kipaş Denim’de olduğu gibi Soorty Enterprises pamuk tedariğinden terbiye aşamasına kadar tüm üretim zincirindeki çevre dostu çalışmalarını vurguluyor. Onların yeni Zero Water Blue konsepti, halat boyama aşamasında su kullanımını ortadan kaldırmak ve geleneksel haşıl sökme ve merserizasyon adımlarını bir (rahatlatıcı-gevşetici) adımda birleştirip terbiye adımını azaltarak %90’a kadar su tasarrufu vaat ediyor. Bu yeni adım, son sanforizasyon aşamasındaki su kullanımını ortadan kaldırmanın yanı sıra, yalnızca su tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bu aşmada kostik ve asit kullanımını da ortadan kaldırır. Yıkama aşamasında, lazer ve ozon muameleleri su, kimyasal madde ve elektrik kullanımını, sırasıyla %90, %50 ve %79 oranında azaltıyor.