12.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 15, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Denim üretiminde sürdürülebilirlik: zoru başarmak

DokumaDenim üretiminde sürdürülebilirlik: zoru başarmak

- Dokuma Haber Sponsoru -

Denim üretiminde sürdürülebilirlik: zoru başarmak. Türk tekstil sektörü küresel pazarın önemli oyuncuları arasında yer alıyor. Tekstil ve hazırgiyim sektörleri artan kalite ve nitelikli ürünler ile pazarını genişletiyor ve çeşitlendiriyor. Tüketicilerin talepleri bu gelişimde önemli bir etkiye sahip. Önemli bir başka talebi sürdürülebilirlik ve çevre dostu çözümler oluşturuyor. Türk firmaları bu konuda da rakiplerinden oldukça hızlı yol almış görülüyor. Özellikle çevre üzerinde en fazla etkiye sahip olduğu söylenen denim üreticileri için bu konuda hayati öneme sahip. Türk denim sektörünün lider üreticilerinden ISKO uzun dönemdir bu konularda ciddi yatırımlar ve çalışmalar gerçekleştirdi.

Sanko Holding’in tekstil bölümü Sanko Tekstil’in bir parçası olan ISKO yayınladığı ilk Sürdürülebilirlik Etki Raporu ile attığı adımları kamuoyu ile paylaştı. Firmanın sürdürülebilirlik konusunda öncü misyonunu sürdürdüğünü gösteren bu rapor, firmanın hem ürünleri hem de üretim süreci ile gezegene ve insanlara olan bağlılığı konusunda tam bir bakış sağlıyor. ISKO’nun bu konudaki bütünsel vizyonu Sorumlu Yenilik (Responsible InnovationTM) adımlarını takip ediyor. Sorumlu Yenilik yaklaşımı sayesinde ISKO, çevresel ve sosyal yönlerden farkındalık sunarak dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye çalışıyor.

Raporda ISKO’nun bütün üretim süreci boyunca gerçekleştirdiği sürdürülebilirlik adımları gözler önüne seriliyor. Terbiye aşamasında denim efektlerinin hızlı ve verimli bir şekilde üretilmesini sağlayan ISKO’nun VulcanoTM lazer dostu terbiyesi, geri kazanılan doğal ve yapay elyafların tekrar kullanılması (R-TWOTM ), her üretim aşamasında düşürülen karbon ayak izi, yenilenebilir enerji kullanımı, ISKO çalışanlarının başlangıç ücretlerinin Türkiye’deki yasal asgari ücretin yaklaşık üç katı oluşu, ISKO’nun sahip olduğu bağımsız enstitülere ait standart ve kalite belgeleri burada belirtiliyor.

Denim üretiminde sürdürülebilirlik: tüketicilerin şeffaflık talepleri sorumlu üretimi getiriyor

ISKO’nun yayınladığı ilk Sürdürülebilirlik Etki Raporu ile tüketicilere kullanılan hammaddeden, tüketilen enerjiye kadar bir şeffaflık sunuyor. Bu şeffaflık yanı sıra kaynakların ve doğanın korunması için sorumlu üretim ön plana çıkıyor. Diğer aşamada ise başta çalışanlar olmak üzere insanların daha iyi koşullara sahip olması için yapılan çalışmalar belirtiliyor. Bunlar küresel pazarın önde gelen entegre denim markası ISKO’nun uzun vadeli taahhüdünün özetini oluşturuyor.

Tüketicilerin şeffaflık talepleri doğrultusunda, ISKOTM’nun çalışmalarına ilişkin bu ayrıntılı genel bakış, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve ILO standart çerçeveleri içinde yapılan ve yapılmaya devam eden çalışmalarla tam olarak uyumluluk gösteriyor.

ISKO Sürdürülebilirlik Etki Raporu, okuyuculara tedarik zincirindeki farklı hedeflerle ilgili derinlemesine bilgi sunuyor; çevresel etkilerin yönetimi, tedarik zinciri sürecinin gözetimi, hammadde kullanımı, araştırma ve yenilikte elde edilenler, çalışanların haklarını ve örgütlenme özgürlüğünü destekleme, daha iyi sağlık ve güvenlik standartlarının uygulanması vb. Bu rapor, marka ve tasarımcıların koleksiyonlarının sorumlu oluşumlarının her yönünü desteklemek üzere bir araç olarak hizmet ediyor.

Denim üretiminde sürdürülebilirlik: zoru başarmak
Denim üretiminde sürdürülebilirlik: zoru başarmak

ISKO 25 binden fazla Çevresel Ürün Beyanı’na sahip

Raporun bir bölümü EPD®’lere (Çevresel Ürün Beyanları) ayrılmış bulunuyor. Bunlar, ürünler için pamuk alanlarından müşteriye kadar, su kullanımından karbon ayak izine ve hava kirliliğine kadar ölçülebilir etki değerlendirmeleri sağlıyor.  ISKO, 25 binden fazla denim ürünü için bağımsız olarak doğrulanmış EPD®’ler alan, Yaşam Döngüsü Analizlerinin (LCA) tekrarlanabilirliğini ve geçerliliğini sağlayan ve farklı ürün ve kumaş arasında bire bir karşılaştırma imkanı sunan dünya çapındaki ilk üretici konumunda bulunuyor.

Rapora dahil edilen tüm veriler, sürdürülebilir kaynak çözümleri gerektiren tedarik zincirlerine özel seçenekler sunmak için çalışan üçüncü taraf denetim kuruluş olan Control Union Certifications tarafından güvence altına alındı. Rapor ayrıca OECD Durum Tespiti Kılavuzu ve Küresel Raporlama Girişimi (GRI) metodolojisine de uygundur.

ISKO Kıdemli Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR) Yöneticisi Ebru Özküçük Güler amaçlarının daha az kaynak kullanırken, olağanüstü performans gösteren ve daha uzun ömürlü kumaşlar üretmek olduğunu söyledi. Özküçük Güler şunları dile getirdi; “Kendimizi geliştirmek, daha iyi olmak ve daha iyisini yapmak için her gün çok çalışıyoruz. Bizim için Sorumlu İnovasyonTM’un anlamı şudur; asla durulma, daima geliştirme için çalış.”

Raporda bir sunuş yazısı yayınlayan CEO Fatih Konukoğlu kendilerini uzun ömürlü ve daha az kaynak kullanan kumaşlar yaratmanın yönlendirdiğini belirtiyor. Bunu Sorumlu YenilikTM olarak tanımladıklarını belirten Konukoğlu, yazısına şöyle devam ediyor; “Bu, ISKO’nun en son yeniliği olan yeni R-TWOTM platformumuzda özetlendi. Gerekenden daha fazla hammadde tedarik etmeyi reddediyoruz ve R-TWO bu yaklaşımda önemli bir rol oynuyor. R-TWO yeniden kullanılan pamuğu geri dönüştürülmüş polyester ile birleştiriyor ve tüm SS21 kumaş koleksiyonumuzda kullanılmıştır. R-TWO yüksek kaliteli, dayanıklı bir denim yaparken kaynak olarak kullandığımız hammaddeleri ve dolayısıyla gezegenin doğal kaynakları üzerindeki etkimizi azaltıyor.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler