Denim Première Vision (Denim PV) fuarı ilk kez Londra’da gerçekleşeceği için, denim imalatçısı ve denim terbiye uygulayıcısı birçok Monforts müşterisi, önümüzdeki ay, Londra’ya akın edecek. Etkinlik, Londra’nın tamamen yenilenmiş ve gelişen Doğu Yakası’ndaki Brick Lane’de yer alan tarihi Old Truman Brewery binasında, 5-6 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.
Yapımı 1666 yılındaki Büyük Londra yangınına kadar uzanan Old Truman Brewery binası, artık bağımsız dükkanlar, galeriler, marketler, barlar ve restoranlar ve geniş bir sergi merkezi gibi yaratıcı işyerlerinin buluşmasına ev sahipliği yapıyor.
Première Vision ekibi, tıpkı Kasım 2017’de, Paris Marais mahallesindeki Denim PV şovundan sonra her akşam düzenlenen Denim Pop Up Street’in benzer bir atmosferini yaratmaya çalışıyor. Bu, atölye çalışmaları, galeriler, alışveriş yerleri ve barların yanı sıra atölye markalarının ve sanatçılarının butiklerine de oldukça büyük bir kalabalığı kendisine çekmişti.
Denim terbiye için Eco Applicator avantajları
Denim Première Vision’ın Aralık 2018 Londra edisyonunda, katılımcılar arasında, son on yılda denim kumaş ve denim jean üretiminde küresel pazarda lider haline gelmiş iki ülke olan, Hindistan ve Pakistan’dan önemli oyuncular olacak.
Pakistan’dan Soorty ve Hindistan’dan Arvind şirketlerinin her ikisi de yakın zamanda Monforts Eco Applicator’ı denim fabrikalarına kurdular ve bu gibi firmalar sürdürülebilir denim üretiminde liderliği göğüslüyor. Geleneksel emdirme alternatif olarak, özellikle ıslak üstüne ıslak (wet-in-wet) çözümlerde, Monforts Eco Applicator, denim kumaşın gerilmesi ve bükülmesinden önce kurutmak için gerekli olan ısı enerjisini önemli ölçüde azaltyor.
Küresel çapta birçok tekstil fabrikasında, entegre üretim hatlarının (özellikle çok sayıda ısıtma ve sonrasında kurutma işleminin yapılması gerekebilen kumaş terbiye işlemlerinde) çalıştırılması için harcanan enerji maliyeti, günümüzde bunları işletmek için insanlara ödenecek olan maliyeti gölgede bırakıyor. Eko Applicator’un enerji maliyetlerini önemli ölçüde azaltabilmesi, pazarda hızla kabul görmesini sağladı.
Soorty, büyük ölçüde Pakistan’ın Karaçi kentinde faaliyet gösteren; işletmelerinde yaklaşık 22.000 kişi istihdam eden büyük bir denim kumaş ve kot üreticisidir. Yakın zamanda, Bangladeş’te yeni ve ödüllü bir konfeksiyon departmanı ve ofisi ile Amsterdam’da bir tasarım stüdyosu kurdu. Önemli müşterileri arasında C & A, Calvin Klein, Dorothy Perkins, Esprit, H & M, Lee, Mango, Tommy Hilfiger, Tom Tailor ve Zara bulunuyor. Eco Applicator’un kurulumu, iki yıl önce Soorty tarafından Karaçi’de; şirketin nihai dokuma denim kapasitesini ayda yaklaşık 5.5 milyon metreye çıkaran; ikinci bir denim üretim tesisinin açılışı esnasında yapıldı.
Eco Applicator; İsviçre merkezli kimyasal devi Archroma ile yürütülen kapsamlı bir sürdürülebilir üretim çalışmasının da doğruladığı gibi; şirketin denim bitirme maliyetlerini hemen düşürdü. Şirketin Kıdemli Pazarlama ve Ürün Geliştirme Müdürü Mansoor Bilal; “Sürdürülebilir denim bizim tutkumuz ve hedeflerimize ulaşmak için daha fazla yatırım yapıyoruz” diyor.
Eco Line
Monforts şimdi Eco Applicator’ı en son Eco Line konseptindeki ThermoStretch ünitesiyle birleştirerek; kaynak verimliliğini ele almak adına bir adım daha ileriye gidiyor. Monforts ThermoStretch ünitesi, sürekli bir işlemde bükme (atkı doğrultma), germe ve kurutma işlemlerini gerçekleştiriyor.
Monforts Bölge Satış Direktörü ve Denim Ürün Yönetim Müdürü Hans Wroblowski; “Eco Line sistemi enerji gereksinimlerini ve kayıplarını azaltıyor; termal transferleri artırıyor ve kurutma için üretilen enerjiyi daha uzun süre tekstil malzemesinde tutuyor. Sonuç olarak önemli bir enerji tasarrufu sağlanıyor” şeklinde konuştu.
Arvind yakın zamanda Hindistan’ın 1.8 metrelik kumaş genişliklerini işleyebilen; ve 80 m / dak’ya kadar yüksek hızlarda çalışabilen ilk entegre Monforts Eco Line sistemini kurdu. Aynı malzeme genişliğinde çalışabilen dört Montex köpüklü terbiye ramıyla birlikte çalışıyor.
Eco Line sistemi, enerji kayıplarını ve enerji kullanımını azaltırken, termal transferleri arttırıyor; ve kurutma için üretilen enerjiyi tekstil malzemesi üzerinde daha uzun süre muhafaza ediyor. Böylece çok verimli bir şekilde kullanılabilir. Sonuç olarak,% 50’ye kadar enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Egzoz (atık) havası enerjisi ayrıca, atmosfere olan emisyon yükü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacak şekilde asgariye indirgenebiliyor.
Arvind’ın şu anki yıllık denim kapasitesi 110 milyon metre ve bazı temel girişimlerle; özellikle enerji, su ve kimyasal kullanımının azaltılması amaçlanıyor.
Bu arada, Monforts, 2019’da denim için yine yenilikler getirmeyi planlıyor.