7.5 C
İstanbul
Perşembe, Ocak 23, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Coronavirüs giyim tedarik zincirinde kaos yaratıyor

GüncelCoronavirüs giyim tedarik zincirinde kaos yaratıyor

- Haber Sponsoru -

Coronavirüs giyim tedarik zincirinde kaos yaratıyor. Coronavirüs salgının (Covid-19) ekonomiler ve piyasalar üzerine etkileri rakamlar ve verilerle ortaya çıkmaya başladı. Salgın nedeniyle ithalat ve ihracat rakamları düşerken, birçok üründe ihracat kısıtlaması getirildi. Veri şirketi GlobalData yaptığı bir açıklama ile salgının etkilerinin perakendecilere ve üreticileri ulaşmasıyla birlikte, tüm giyim tedarik zincirinde hızla çözülmeye yol açtığını vurguladı. Çin’den gelen giysi teslimatlarında yaşanan bozulmalara ilişkin ilk endişelerden itibaren, pandemi şimdi tüm tedarik zinciri boyunca kaosa neden oluyor.

Karantinaya alınan işçiler, seyahat kısıtlamaları ve iplikler, kumaşlar, süslemeler, paketleme ve etiketler – çoğu Çin’den gelen – hammadde tedarikindeki kesintiler dünyadaki üreticilere zarar veriyor.

Aynı zamanda, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki perakendeciler, ülkelerdeki kısıtlamalar alışveriş yapanların geliş sıklığını azalttığı ve virüs yayılımını yavaşlatmaya çalışmak için mağazalar kapatıldığı için, ödemeleri azaltıyor, kesiyor veya erteliyor. İngiltere’nin en büyük giyim perakendecilerinden ikisi olan Primark ve Marks & Spencer, satılmayan envanterle mücadele ediyor ve son birkaç gün içinde büyük sipariş kesintileri ve iptallerle sektörü sarstılar.

Coronavirüs giyim tedarik zincirinde kaos yaratıyor, en çok düşük gelirli çalışanlar etkileniyor

GlobalData Konfeksiyon Analisti Leonie Barrie coronavirüs salgınından en çok gelişmekte olan ülkelerdeki işçilerin etkilendiğini şöyle anlatıyor; “Etki, düşük ücretler ve kötü iş yasaları ve korumaları nedeniyle zaten en savunmasız olan işçiler için fabrika kapanışlarında ve iş kayıplarında görülüyor. Özellikle, Kamboçya, Bangladeş, Myanmar ve Vietnam gibi ülkelerle sert bir etki görüldü.”

Benzeri görülmemiş bir durum yaşandığını savunan Barrie, iyileşme başlamadan önce bu durumun daha da kötüleşebileceğini belirtiyor. Barrie; “Likidite ve nakit akışı, şu anda giyim tedarik zincirinde önemli sorunlardır. Yine de, fabrikalar krizin sonuna kadar hayatta kalacak fonlara sahip değilse; daha da ciddi bir bozulma ve milyonlarca daha fazla iş kaybı olasılığı vardır” dedi.

Şu anda meçhul bir alanda bulunulduğunu söyleyen Barrie, bu nedenle markaların izleyebileceği en iyi uygulama kümelerinin olmadığına dikkati çekiyor. Barrie; “Bu yüzden, kendi zorluklarına bakarken, tedarik zincirlerinde sorumlu satın alma uygulamalarını sürdürmeye devam etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Coronavirüs giyim tedarik zincirinde kaos yaratıyor
Coronavirüs giyim tedarik zincirinde kaos yaratıyor

H&M ve Inditex tedarik ağlarını yeniden odakladı

H&M Group ve Zara’nın sahibi Inditex gibi bazı firmalar, tedarik ağlarını yeniden odaklayarak ve hastaneler ve sağlık çalışanları için çok ihtiyaç duyulan tıbbi yüz maskeleri ve diğer kişisel koruyucu ekipmanların (PPE) üretimi konusunda uzmanlık sağlayarak zorluğun üstesinden geliyor.

Leonie Barrie birçok giyim markası ve perakendecinin bu zor zamanlarda hayatta kalma mücadelesine odaklandığını ifade etti. Barrie sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu firmalar aynı zamanda kıyafetlerini üreten fabrikalar ve işçiler üzerindeki mali baskıya da dikkat etmeliler. İşbirlikleri ve stratejik ortaklıklar son yıllarda sektör genelinde birleşmeye çağrı yapıyor ve şimdi buna her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuluyor.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler