7.7 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 23, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Bursa tekstil işletmelerini daha yeşil hale getiriyor

GüncelBursa tekstil işletmelerini daha yeşil hale getiriyor

- Haber Sponsoru -

Bursa İl Mahalli Çevre Kurulu’nun 2021 Kasım ayı toplantısında alınan kararlar kapsamında, 31.05.2022 tarihinden itibaren Bursa tekstil sektöründe yeni düzenlemeler uygulanmaya başlanıyor. Bu doğrultuda filtresi kurulu tesisler için 31 Mayıs’a kadar bacadan yağ buharı atımı için 50 mg/m3 olarak belirlenen sınır değeri bu tarihten itibaren 15 mg/m3 olarak uygulanacak.

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren (pamuklu, polyester, viskon, v.b. tüm iplik ve kumaş türleri) ve ısı yayarak emisyon çıkışı sağlayan tüm makine (ram, ramöz, baskı, fikse, apre, gaze, vb.) bacalarından havaya atılan yağ buharı kirletici emisyonlarının kapasitesine göre planlanarak monte edilmiş filtrelerden geçirilmesi zorunlu hale getirildi. Filtre verimi için ayrı bir raporlamaya gerek kalmaksızın, bacadan atık yağ buharı amaçlı yapılan emisyon ölçüm raporlarının İl Müdürlüğünce incelenerek uygun olanların onaylanacağı belirtildi.

Bursa tekstil işletmelerini daha yeşil hale getiriyor

Bursa tekstil sektörü Haziran 2024’e kadar alternatif temiz yakıta geçecek

Ayrıca 06.09.2019 tarih ve 90 nolu İMÇK kararının 1. Maddesinin (b) bendinde yapılan düzenleme kapsamında,

sanayiye yönelik olarak; Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer (Kayapa -Görükle –Çevre Yoluna bağlantı yolu ve kuzey dik eksenin, Batı yönü hariç ), Kestel, Gürsu ve İnegöl İlçelerindeki doğalgaz hattının geçtiği yerlerde katı (kömür, odun, talaş, prina vb.) ve sıvı yakıtla çalışan yeni yakma tesisi kurulmasına izin verilmeyeceği belirtildi. Bu ilçelerde, akışkan yataklı kazanlarda doğalgaz, güneş, jeotermal, ısı pompaları, yenilenebilir enerji kaynakları gibi alternatif temiz yakıta geçişin 01.06.2024 tarihine kadar tamamlanmasının uygun olduğuna karar verildi.

1980’li yıllarda başlatılan teşvik uygulamaları ile birlikte Bursa tekstil sektöründe yatırımlarda canlanma görülürken, 1986 yılında başlatılan makinelerin ithalatının serbest bırakılması ise ciddi bir sektörel büyümeye sebep olarak kentte tekstil üretim ve ihracatınında büyük bir patlama yarattı. Günümüzde Bursa’da tekstil sektörü, otomotiv ile birlikte kentin ekonomisinde en fazla ağırlığa sahip olan iki sektörden biri olarak yer alıyor. Bursa’da toplam 18 adet organize sanayi bölgesi ye alırken, ayrıca 1 adet serbest bölge içinde faaliyet gösteren yaklaşık 4100 tekstil ve hazır giyim firması bulunuyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler