Kaplama ve terbiye tekstil makineleri üreticisi Brückner, ITMA 2023’te tekstil endüstrisinin sürdürülebilir geleceğini şekillendirmede ön saflarda yer alan şirketlerden biri olmaya devam ettiğini bir kez daha gösterdi. Fuar boyunca sürdürülebilirlik ve inovasyona olan bağlılığını vurgulayan şirket, müşterilerine daha yeşil ve daha akıllı bir yarını kucaklamaları için güç veren çığır açıcı teknolojilerini küresel endüstri ile paylaştı. Brückner Reklam ve Pazarlama Bölüm Başkanı Verena Ruckh, ITMA 2023’te sergiledikleri son teknoloji sürdürülebilir çözümler ve yenilikçi teknolojiler hakkında Textilegence’a açıklamalarda bulundu.
2019 yılında Barselona’da düzenlenen son ITMA’dan bu yana tekstil endüstrisinin pandemi ve ekonomik sıkıntıların ortaya çıkmasıyla çalkantılı bir dönem geçirdiğini belirten Ruckh: “Gerçek bir fuara geri döndüğümüz için çok mutluyuz, çünkü müşterilerle yüz yüze görüşüp gözlerinin içine bakarak birbirimizle konuşmakla kıyaslanabilecek bir şey olmadığını düşünüyorum” dedi. Ruckh, vize sorunlarına rağmen Güney Amerika, Bangladeş, Hindistan, Pakistan ve İran gibi dünyanın dört bir yanından ama özellikle Türkiye, Almanya ve tabii ki İtalya gibi Avrupa’dan ziyaretçi çektiklerini açıkladı. Ruckh, pazar talepleri bölgeler arasında farklılık gösterse de ortak noktanın en yeni teknolojilere ve sürdürülebilir uygulamalara yönelik hissedilir bir heyecan olduğunu sözlerine ekledi.
Sürdürülebilirliğe odaklanan Brückner’in ITMA 2023’teki standı, çevre yönetimini merkeze alan bir temaya sahipti. Sürdürülebilirliğin tekstil endüstrisinin terbiye segmentinde en acil zorluklardan birini oluşturduğunu vurgulayan Ruckh şunları söyledi: “Bu durum karşısında Brückner, makinelerinin ekolojik ayak izini azaltmak için tasarlanmış sayısız yenilikçi çözümü gururla sunuyor. Özellikle, ram makinelerimiz artık yeni tiftikli eleklere sahip bir kurutucu kurulumu, yağlama gerektirmeyen bir taşıma zinciri ve çok yönlü ısıtma sistemleri de dahil olmak üzere bir dizi sürdürülebilirlik odaklı özelliğe sahip. Bu son teknoloji yenilikler, müşterilerin gaz, petrol veya elektrik ve yakın gelecekte ısı pompaları veya hidrojen gibi çeşitli çevre dostu ısıtma seçenekleri arasında seçim yapmasını sağlayarak daha sürdürülebilir bir terbiye işleminin önünü açıyor. Genel vizyonumuz, küresel endüstrinin daha yeşil ve daha sorumlu bir geleceğe doğru ilerlemesiyle uyumlu olarak CO2-nötr bir terbiye deneyimi sunmaktır.”
POWER-DRY: CO2 içermeyen terbiye işlemine doğru bir adım
Brückner’in ITMA 2023’teki standının en önemli özelliği, merakla beklenen POWER-DRY gerilimsiz kurutucusuydu. Verena Ruckh, bu son teknoloji makinenin boru şeklindeki ve açık en örme kumaşlar için terbiye işleminde devrim yarattığına dikkat çekti ve enerji verimliliğine odaklanan POWER-DRY’nin enerji tüketimini azalttığını, alan gereksinimlerini en aza indirirken üretkenliği optimize ettiğini belirtti. Ruckh şunları söyledi: “Yer tasarrufu sağlayan sürgülü kapılar ve yatay tiftikli elekler gibi kayda değer özellikler ve boru şeklindeki kumaştan açık enli kumaşa kolay geçiş, bu son teknoloji yeniliğin genel sürdürülebilirlik katsayısını artırıyor. Brückner, daha çevreci enerjileri benimseyerek ve yenilikçi ısıtma sistemleri kullanarak çevreye olan sarsılmaz bağlılığını gösteriyor ve CO2 içermeyen terbiye işlemlerinde yeni bir çağın müjdesini veriyor.”
ExperTex sistemi: tekstil sektöründeki herkes için ideal bir çözüm
Sektör dijitalleşmenin cazibesiyle çalkalanırken, Verena Ruckh müşteriler arasındaki farklı duyguların varlığından söz etti. Son teknoloji dijital sistemlerin cazibesine rağmen bazılarının geleneksel manuel işlemlere olan tutkusunu dile getirdiğini söyleyen Ruckh, yine de Brückner’in dijitalleşmeye olan bağlılığında kararlı olduğunu ve müşterilerinin farklı ihtiyaçlarını karşılamak için özel çözümler sunduğunu belirtti. Ruckh sözlerine şöyle devam etti: “Öncü bir hareketle, müşteri işleme verilerini bir araya getiren çığır açıcı bir veri toplama platformu olan ExperTex sistemini tanıttık. Bu içgörüler daha sonra yapay zeka kullanılarak topluluk içinde paylaşılıyor ve müşterilerin meslektaşlarının kolektif bilgisinden yararlanmasına olanak tanıyor. ExperTex sistemi, tekstil sektöründe faaliyet gösteren herkesi paha biçilmez bilgilerle güçlendiriyor, verimliliği ve mükemmelliği teşvik ediyor.”
Ruckh ayrıca sektörün yapay zeka (AI) konuşmalarıyla çalkalandığını ve Brückner’in bu dönüştürücü teknolojinin cazibesi karşısında bir istisna olmadığını belirtti. Ruckh, Ar-Ge departmanının yapay zekanın potansiyelini özenle araştırırken, Brückner’in sürdürülebilirlik ve inovasyonda öncü olarak, yapay zekayı ihtiyatlı ve bilinçli bir şekilde dahil etmeye kararlı olduğunu ve bunun temel değerleri ve müşteri ihtiyaçları ile sorunsuz bir şekilde uyumlu olmasını sağladığını belirtti.
“Türk tekstil pazarı daha da büyüyecek”
Türkiye pazarına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Verena Ruckh, Türk tekstil endüstrisi bazı ekonomik zorluklar yaşarken, Brückner’in bölgeye olan desteğini kararlılıkla sürdürdüğünü söyledi. Ruckh, halı terbiye ve kaplamanın yanı sıra klasik tekstil ve konfeksiyon endüstrisindeki hünerleriyle de bilinen Türkiye’nin, durmak bilmeyen yatırımları ve büyümeye olan bağlılığıyla ilham vermeye devam ettiğine dikkat çekti: “Çalkantılı ekonomik iklime rağmen, Brückner bölgenin geleceği konusunda umutlu. Sürdürülebilir ve teknolojik olarak gelişmiş çözümlerin samimi arayışıyla önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin tekstil pazarı için umut verici bir gidişat öngörüyoruz.”
Ruckh, Brückner’in sürdürülebilirlik, inovasyon ve dijitalleşmenin sorunsuz bir şekilde birleştiği bir dünya öngördüğünü belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Sürdürülebilir uygulamalara olan sarsılmaz bağlılığı ve en yeni teknolojileri üretme tutkusuyla Brückner’in vizyonu, tekstil endüstrisinde daha yeşil ve daha akıllı bir geleceğin önünü açmaktır. Küresel zorlukları esneklik ve kararlılıkla aşarken, değişimin öncüsü olarak, hem müreffeh hem de çevreye duyarlı bir dünyayı şekillendirmek için tekstil öncülerinden oluşan bir nesle ilham veriyoruz.”