12.4 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Brexit Türk Tekstil ve Hazırgiyim Sektörünü Nasıl Etkiler?

GüncelBrexit Türk Tekstil ve Hazırgiyim Sektörünü Nasıl Etkiler?

- Haber Sponsoru -

Sektör temsilcileri Brexit kararı sonrasında Türk endüstrisinin buna iyi hazırlanması gerektiğini vurguluyor
Sektör temsilcileri Brexit kararı sonrasında Türk endüstrisinin buna iyi hazırlanması gerektiğini vurguluyor

Türkiye ile 16 milyar dolarlık dış ticaret hacmi bulunan İngiltere’nin, AB’den çıkma kararıyla (Brexit) yeni bir döneme giriliyor. İhracatçılar yeni dönem için hızla önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor.

Küresel pazarın en büyük 5., Avrupa Birliği’nin ise Almanya’dan sonra ikinci büyük ekonomisine sahip Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşuyor ancak, genel anlamda İngiltere diyebiliriz) AB’den ayrılma kararı ile dengeleri yerinden oynattı. Kısaca Brexit olarak tanımlanan bu ayrılma kararı, sadece AB’ye esnek bir şekilde bağlı olan İngiltere ve ekonomisi için değil aynı zamanda bütün bölge için önemli değişmeleri beraberinde getirecek. 2-3 yılda tamamlanması öngörülen ayrılma sürecinin Türk ekonomisine ciddi etkileri olacağı öngörülüyor. Gerek ihracat gerekse ithalat açısından önemli bir partner olan İngiltere, Türk tekstil ve hazırgiyim sektörünün de önemli pazarlarından biri konumunda. Sektör uzmanları ayrılma süreci sonunda Gümrük Birliği dışına çıkacak olan İngiltere ile yeni ticari düzenlemelerin hızla yapılması gerektiğini vurguluyor.

2015 yılında 2.849 trilyon Dolar milli gelire sahip olan İngiltere’nin kişi başına milli geliri ise 40.958 Dolar. Hizmet sektörünün ülke ekonomisine katkısı %78 civarında. Güçlü bir finans sistemine sahip olan Britanya’da havacılık, ilaç endüstrisi, otomotiv ve petrol diğer önemli ekonomi başlıkları arasında yer alıyor.  Yıllık 2,5 büyüme oranına sahip olan ülke 65 milyona yakın bir nüfusa sahip. Başkent Londra, ekonomik büyüklüğü ile halihazırda AB’nin en büyük şehridir.

İngiltere 2014 yılında dünyanın en büyük 9. İhracatçısı olarak 503 milyar Dolarlık ihracat geliri elde etti. İhracatta en önemli pazarları Almanya, ABD, Hollanda, İsviçre ve Fransa olarak öne çıkıyor. Aynı dönemde dünyanın en büyük 4. ithalatçısı olarak 802 milyar Dolarlık ithalat gerçekleştirdi. En önemli ithalat noktaları ise Almanya, Çin, Hollanda, Amerika ve Fransa oldu. 2016’nin ilk ilk çeyreğinde %2.1 büyüme sağlayan İngiltere, G7 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ekonomi oldu.

Türkiye-İngiltere Dış Ticaretinde Güncel Rakamlar

2015’te Türkiye ve İngiltere arasındaki toplam dış ticaret hacmi yaklaşık 16 milyar dolar oldu. Türkiye 2001 yılından bu yana İngiltere’yle dış ticaretinde fazla veriyor. 2015 yılı verileri ile Türkiye’nin İngiltere’ye ihracatı 10,56 milyar Dolar iken ithalatı 5,54 milyar dolar civarında oldu. Son 10 yılda bu ülkeye gerçekleşen ihracat %80 civarında artış kaydetti. 2016 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türkiye’nin İngiltere’ye toplam ihracatı 3,5 milyar dolara çıktı.

İngiltere’ye; tekstil ve hazırgiyim ürünleri, elektrikli v e elektriksiz makinalar, motorlu araçlar ve parçaları ile demir çelik ürünleri ihraç eden Türkiye, İngiltere’den elektrikli ve elektriksiz makinalar, otomotiv ve yan sanayi ürünleri, eczacılık ürünleri, demir çelik ile plastik ve plastikten mamul eşyaları ithal etti.  Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen önemli bir partner olan İngiltere’nin Türkiye’de 1,3 milyar dolarlık yatırımı bulunduğu belirtiliyor.

Sektör temsilcileri Brexit kararı sonrasında Türk endüstrisinin buna iyi hazırlanması gerektiğini vurguluyor
Sektör temsilcileri Brexit kararı sonrasında Türk endüstrisinin buna iyi hazırlanması gerektiğini vurguluyor

İngiltere Hazırgiyimde En Büyük İkinci Pazar

Türkiye 2015 yılında toplam 17 milyar dolarlık hazırgiyim ihracatının %13’ünü İngiltere’ye gerçekleştirdi. Bu ihracattan ise 2,2 milyon dolar gelir elde etti. İngiltere bu oranla, Almanya’nın ardından Türk hazırgiyim ve konfeksiyon sektörünün en büyük ikinci pazarı oldu. Sektörün Ocak-Nisan 2016 döneminde İngiltere’ye ihracatı 671 milyon olarak ortaya çıktı. 2015 yılında İngiltere’den sadece 21.8 milyon dolarlık hazırgiyim ithalatı gerçekleşti.

Tekstil ve hammaddeleri sektörü 2015 yılında İngiltere’ye 330 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Toplam tekstil ihracatının 4’ünü alan İngiltere en büyük pazarlar arasında 5. sırada yer aldı. 2016 Ocak-Nisan döneminde ise, İngiltere’ye gerçekleşen tekstil ihracatı%2,8 gerileyerek, 135,5 milyon Dolar seviyesinde seyretti. İngiltere’den yapılan ithalata baktığımızda 2015 yılında 76 milyon dolarlık tekstil ve hammadde ithalatı görülüyor.

2015 yılında İngiltere’ye ihraç edilen önemli tekstil ve hazırgiyim ürünlerinin değeri şöyle sıralanıyor; tişört, fanila, diğer iç giyim eşyası (örme) 446,5 milyon dolar, kadın/kız çocuk için takım, takım elbise, ceket vs. 304.7 milyon dolar, çorap (örme) 286,4 milyon dolar, kazak, süveter, hırka, yelek vb. örme eşya 240,9 milyon dolar, kadın/kız çocuk için takım elbise, takım, ceket, pantolon vs. (örme) 235,1 milyon dolar, erkek/erkek çocuğu için takım, takım elbise, ceket vs. 104 milyon dolar, kadın/kız çocuk için bluz, gömlek, bluz (örme) 77,1 milyon dolar, sentetik lif ipliği (dikiş ipliği hariç) toptan 75,5 milyon dolar, kadın/kız çocuk için gömlek, bluz vs. 65,5 milyon dolar, yatak çarşafı, masa örtüleri, tuvalet ve mutfak bezleri 64,3 milyon dolar, sentetik iplik, monofil, şeritlerle dokumalar 49,6 milyon dolar, erkek/erkek çocuk için gömlek 46,6 milyon dolar, tüfte edilmiş halılar, tüfte edilmemiş yer kaplamaları 43,220 milyon dolar.

Brexit Yeni Fırsatlar Yaratabilir

İngiltere’nin Almanya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci hazırgiyim pazarı olduğunu söylen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 2016’nın ilk 5 ayında bu ihracatın olumlu bir grafik izlediğini belirtti. Sektörün ihracatında İngiliz pazarının ağırlığını ve gücünü bir kez daha yenileyen Tanrıverdi, İngiltere’nin AB’den ayrılma yönündeki referandum kararını şöyle değerlendirdi; “Referandumda AB’den ayrılma kararı çıkması Sterlin’in değerinin düşmesi ve İngiltere ekonomisinin daralması sonucunu doğuracak.  Ayrıca uzmanlar İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda 2030 yılına kadar yüzde 6 daha az büyüyeceğini öngörüyor. Dolayısıyla bu gelişme ve beklentilerin İngiltere ile ticaretimize olumsuz yansımaları olacak. Bununla birlikte İngiltere’nin AB’den ayrılık süreci, ihracatçımız açısından yeni fırsatlara da kapı açabilir. Olumlu gelişmelere de tanıklık edebiliriz.”

Hikmet Tanrıverdi, İngiltere’nin AB’den çıkması nedeniyle Gümrük Birliği dışına çıkacağını, bu nedenle Türkiye ve İngiltere’nin dış ticaret için hızlı hareket ederek yeni bir mekanizma oluşturması gerektiğini sözlerine ekledi.

Sektör İhracatı Olumsuz Etkilenebilir

Türk hazırgiyim sektörü için İngiltere’nin çok önemli bir pazar olduğunu dile getiren TGSD Başkanı Şeref Fayat, İngiltere’nin dış ticaret fazlası verdiğimiz tek AB ülkesi olduğuna işaret etti. Fayat şunları söyledi; “Dolayısıyla İngiltere’nin Gümrük Birliği’nin dışına çıkması ve ihracatımızın vergiye tabi olmasının başta hazır giyim sektöründe olmak üzere çok olumsuz yansımalarını görebiliriz. Eğer İngiltere AB’den ayrıldığında Türkiye ile serbest ticaret anlaşması yapmaz ise ihraç ürünlerimizin yüzde 30 vergiye tabi olduğu ABD’dekine benzer dramatik bir sonuçla karşı karşıya kalabiliriz.”

Gerekli Önlemler Hızla Alınmalı

BMD Başkanı Sami Kariyo ise İngiltere’nin Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden biri olduğunu belirtti. İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinde Türkiye için iki konunun önemli olduğunu savunan Kariyo şu açıklamada bulundu; “İlki Gümrük Birliği (GB) anlaşmasından kaynaklanan kazanımlarımızın devam etmesini arzuluyoruz. İngiltere tarafından da bunun devamı yönünde aklıselimin galip geleceğine inanıyoruz. Ancak endişelerimiz de var. Her şeye rağmen bu kaygılarımızın gerçekleşmeyeceğine inanıyoruz. İkinci olarak Pound’un değeri, Dolar ve Euro karşısında yüzde 10 civarında düştü. Bunun zaman içinde toparlanacağını ve kalıcı olmayacağına inanıyorum. Ancak İngiltere ile çalışan firmalarımızın gelirlerinde ciddi bir kayıp söz konusu olacak. Bu nedenle firmalarımızın gerekli önlemleri almaları gerekiyor.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler