Giysi ve ayakkabıların aşırı üretimi ve aşırı tüketimiyle mücadele etmek üzere Çevre Komitesindeki Avrupa Parlamentosu Üyeleri, Komisyon ve AB ülkelerini hızlı moda yaklaşımına son verecek tedbirler almaya çağırıyor. Bu doğrultuda üyeler, tekstil ürünlerinin döngüsel, sürdürülebilir ve sosyal açıdan adil bir şekilde üretilmesini sağlayacak AB tedbirlerine yönelik tavsiyelerini kabul etti. Kendi inisiyatifleriyle hazırlanan rapor 68 lehte ve bir çekimser oyla geçerken, raporun yaz aylarından önce genel kurulda kabul edilmesi bekleniyor. Avrupa Komisyonu 30 Mart 2022 tarihinde, tekstil ürünlerinin tüm yaşam döngüsünü ele alan ve tekstil ürünlerinin üretim ve tüketim şeklini değiştirmeye yönelik eylemler öneren Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstiller için AB Stratejisini açıklamıştı.
Hızlı moda, moda olmaktan çıkmalı
Parlamento Üyeleri, “düşük fiyat seviyelerinde yüksek miktarlarda düşük kaliteli giysiler” temelinde terimin net bir tanımıyla başlanmak üzere hızlı modayı moda olmaktan çıkarmak için önerilerini açıkladı. Tekstil ürünlerinin daha uzun ömürlü olması, yeniden kullanımının, onarımının ve geri dönüşümünün daha kolay olması ve satılmayan ya da iade edilen tekstil ürünlerinin imha edilmesinin yasaklanması gerektiğini belirtti. Üyeler, tekstil ürünlerinin tedarik zinciri boyunca insan hakları, sosyal haklar ve işçi haklarına, çevreye ve hayvan refahına saygılı bir şekilde üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Üyeler ayrıca, tekstil ürünlerinin tüm yaşam döngüsünü ele alan bağlayıcı hedef ve tedbirlere ihtiyaç duyulduğuna ve tüketicilerin sorumlu ve sürdürülebilir seçimler yapmalarına yardımcı olmak için, eko-tasarım yönetmeliğinin yakında yapılacak revizyonunda ‘dijital ürün pasaportu’nun tanıtılması da dahil olmak üzere, daha iyi bilgilendirilmeleri gerektiğine dikkat çekti.
“İnsanlar ve gezegen, tekstil endüstrisinin karından daha önemli”
Raportör Delara Burkhardt (S&D, DE), tüketicilerin tek başlarına satın alma alışkanlıkları yoluyla küresel tekstil sektöründe reform yapamayacaklarını ifade ederek şunları söyledi: “Piyasanın kendi kendini düzenlemesine izin verirsek, insanları ve gezegenin kaynaklarını sömüren bir hızlı moda modeline kapıları açık bırakmış oluruz.” Burkhardt, AB’nin üreticileri ve büyük moda şirketlerini daha sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermeye yasal olarak zorlaması gerektiğini belirterek, insanların ve gezegenin tekstil endüstrisinin karından daha önemli olduğunun altını çizdi. Burkhardt sözlerine şöyle devam etti: “Bangladeş’teki Rana Plaza fabrikasının çökmesi, Gana ve Nepal’de büyüyen çöp sahaları, kirlenen su ve okyanuslarımızdaki mikroplastikler gibi geçmişte meydana gelen felaketler, bu ilke takip edilmediğinde neler olduğunu gösteriyor. Yeterince bekledik – artık bir değişiklik yapmanın zamanı geldi!”