Dokuma makineleri ve entegre tekstil hizmetlerinde tekstil endüstrisinin güvenilir partnerlerinden Itema, ITMA 2023 fuarında dünyanın dört bir yanından çok sayıda tekstil profesyoneli ile bir araya gelerek sektörle olan bağlarını daha da güçlendirdi. Tamamı yeni EVO serisine ait dokuma makinelerinden oluşan Itema standı, ziyaretçilere daha sürdürülebilir ve yenilikçi üretim modelleri için ilham verdi. Itema Türkiye Genel Müdürü Pamir Özaltan, fuar deneyimlerini ve izlenimlerini Textilegence’a anlattı.
ITMA 2023’ün pandemi döneminin ardından tüm tekstil sektörü için önemli bir buluşma noktası olduğunu belirten Özaltan, Barselona’daki ITMA 2019’a kıyasla ziyaretçi sayısında önemli bir artış gözlemlediklerini aktardı. Özaltan stantlarında 1000’den fazla firmayı ağırladıklarını ve ziyaretçilerin geldiği ana ülkelerinden birinin Türkiye olduğunu; dokumacıların sadece dokuma makineleri portföyünü değil, Itema’nın sunduğu tüm çözüm yelpazesini tanıma fırsatı bulduğunu söyledi.
Itema’nın pazara değerli çözümler sunma misyonuyla her zaman inovasyona odaklandığını belirten Özaltan şunları söyledi: “Itema, sektörde tamamen inovasyona adanmış bağımsız bir şirkete sahip tek şirkettir: Itemalab. Yaklaşık 70 kişilik bir mühendis ekibine sahip olan Itemalab, pazardan gelen talepleri değerlendirip önceliklendirerek yenilikçi projeler üzerinde çalışıyor. Bu doğrultuda ITMA 2023’te dört ana noktaya odaklandık. Bunlardan ilki eko-verimlilik, daha sürdürülebilir bir üretimle hem dokumacılara hem de gezegene fayda sağlarken aynı zamanda üretim maliyetlerini düşürmek; ikincisi ise müşterilerimizin yaratıcılığını ortaya çıkarmak için tekstil uzmanlığını daha da geliştirmek ve tekstilde maksimum çok yönlülüğü sağlamak. Kolay dokuma aynı zamanda Itema’nın makine üzerinde çalışırken dokumacı deneyimini en üst düzeye çıkarma, böylece makine duruş süresini azaltma ve günlük işlemleri basitleştirme vizyonudur. Son olarak, süreçleri ve üretkenliği optimize etmek için dijitalleşme bir zorunluluktur.”
Itema yeni EVO dokuma serisi ile yeni fırsatlar sunuyor
Yeni EVO dokuma portföyünü ilk kez ITMA 2023’te tanıttıklarını belirten Pamir Özaltan, bu seriye ait modellerden 7’sinin Itema standında, 5’inin ise partnerleri Stäubli, Van De Wiele, MEI ve Julibao’nun stantlarında sergilendiğini sözlerine ekledi. EVO isminin ‘evrim’ (evolution) kelimesinden geldiğini ve bu anlamda Itema teknolojisinin ulaştığı yeni aşamayı temsil ettiğini kaydeden Özaltan, EVO serisi ile zaten iyi bilinen Itema tekstil uzmanlığını en üst düzeye çıkarmak için atkı transferinde kullanılan iplik cinsi ve aralığını daha da genişlettiklerini açıkladı. Özaltan ayrıca kullanıcı deneyimini ve üretim süreçlerini iyileştirmek için bazı yenilikler yaptıklarını belirterek şunları söyledi: “Yeni Itema dokumahane izleme sistemimiz MyWeave ile müşterilerimize daha fazla fayda sağlamaya devam ediyoruz. Ayrıca, dokumacının dokuma ve makine parametrelerini bulabileceği, kaydedebileceği, geri yükleyebileceği ve böylece makine kurulum işlemlerini önemli ölçüde azaltabileceği bir kumaş tipleri kütüphanesi görevi gören yeni bir yazılım olan iKNOW’u da piyasaya sürdük.”
Yeni EVO serisi rapierli ve airjet dokuma makinelerinin aynı zamanda yeni bir makine terminali ve elektronik altyapıya sahip olduğunu söyleyen Özaltan: “EVO serisinin konsolu, WiFi ve Bluetooth bağlantısı aracılığıyla müşterilere uzaktan kontrol sağlıyor. EVO elektronik platformu bir önceki modelden daha da güçlü ve böylece pazarda yeni bir ölçüt oluşturuyor” dedi.
Dokumacılar iSAVER® ile sürdürülebilir dokuma elde ediyor
Itema’nın rapierli dokumada kenar teleflerinden birini ortadan kaldırarak denim pazarında devrim yaratan iSAVER®’i ilk olarak İstanbul’da ITM 2018’de tanıttığını hatırlatan Pamir Özaltan, bu teknolojinin ITMA 2023 için daha da geliştirildiğini kaydetti. Özaltan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rapierli dokuma teknolojisinde atkı tipine bağlı olarak sol ve sağ tarafta toplamda yaklaşık 12-14 cm atkı telefi oluşur. 2018 yılında piyasaya sunulmasından itibaren, sol taraftaki telefi mekatronik bir teknoloji ile ortadan kaldıran iSAVER’ı daha da geliştirdik ve 2023 yılında 3 farklı versiyonda dokumacıların kullanımına sunduk. iSAVER, dokuma endüstrisinde yakın tarihin en yenilikçi ve çevre dostu teknolojilerinden biri ve sürdürülebilir üretimde önemli bir rol oynuyor. Özellikle pamuk ve denim üretiminde iSAVEReco’yu öneriyoruz. ITMA 2023’te, 6 atkı rengine kadar, yün, kamgarn ve kaşmir gibi sofistike kumaşların üretiminde ideal olan iSAVERfancy’yi ve çok çeşitli teknik tekstillerin üretimine adanmış iSAVERtech’i pazara sunduk. Bugün iSAVER, sürdürülebilir bir dokumaya katkıda bulunabilecek tek güvenilir yeniliği temsil ediyor. 2018’de denim ile başladık ve şimdi aynı gelişmiş teknolojiyi diğer tekstil üretimlerinin yararına da sunabiliyoruz.”
‘HelloItema’ ile Itema Dünyasına merhaba deyin
Son olarak müşterilerini hello.itemagroup.com adresi üzerinden yeni Itema müşteri portalı HelloItema’ya kayıt olmaya davet eden Pamir Özaltan sözlerini şöyle tamamladı: “Bu sayede tüm müşterilerimiz makine parklarını, her bir makine için servis taleplerini, yedek parça taleplerini ve siparişlerini tek bir portaldan ve herhangi bir kişisel bilgisayardan veya iOS/Android işletim sistemli cihazlardan ve bulut ortamından takip edebilecekler. İsteğe bağlı olarak, üyelik paketinde yapılandırıldığı takdirde, Itema gelişmiş dokumahane izleme sistemi MyWeave’e ve Itema dokuma makineleri için ideal başlangıç ayar koşulları setini içeren tekstil kütüphanesi iKNOW’a erişmek bile mümkün olacak.”