Baskılı halı giderek büyüyen bir pazar payı elde ediyor. Geleneksel olarak, baskı ağırlıkla ticari halıcılık – kilim için kullanılıyordu, ancak kalite şu anda kilimlere de baskı yapılabilecek kadar iyidir. Zimmer Colaris sisteminin piyasaya sürülmesiyle birlikte, dokunmuş bir kilim üzerine herhangi bir renk basmak artık mümkün. Zimmer’in nüfuz etme destek sistemi kullanılarak, mürekkep halıların arkasına kadar tamamen emdirilebiliyor.
Şimdiye kadar, çoğu baskılı halı, desen baskılı duvardan duvara tufte halılardı. Bu tür halılar, dokuma kilime hiç benzemezler bile. Tufte halı, hav tutamlarının yerleştirildiği bir destek kumaşından ve hav tutamlarını yerinde tutmak için bir ikincil sırttan oluşur. Halının arkasında hiçbir desen görünmez ve ikincil sırt halıyı oldukça sert yapar. Buna karşılık, dokuma kilimler yumuşak ve bükülebilir olup arkadan da deseni gösterebilirler.
Kalite ve dayanıklılık söz konusu olduğunda, dokuma halılar açıkça üstündür. Bir tüfte halının ilmek sıra yoğunluğu oldukça sınırlıdır: 8 ilmek sırası/inç (315 ilmek sırası / metre) normdur; Dokuma kilim 1000 ilmek sırası/metre veya daha fazlasına sahip olabilir. Metrekare başına tüfte havları arasındaki fark daha da büyüktür: 99,255’e karşı 1.000.000 ilmek/m².
Tufte halının başka bir dezavantajı, geri dönüştürülememesidir. Çok farklı malzemelerden oluşur: hav ipliği, sırt kumaşı, ikincil sırt, ki bunlar hep farklı malzemelerdendir. Dokuma halılar ise tamamen tek bir malzemeden yapılabilir, örneğin Polyester iplik. Bu yüzden geri dönüşümü kolaydır. Bu, mevcut “beşikten beşiğe” trendiyle tamamen uyumludur.
Dokuma halı ve kilim: üretim maliyetli ama kalite yüksek
Dokuma halı için doğru dokuma yapısı kullanılıyorsa, örneğin W-bağlama, hav sabitleme o kadar iyidir ki, hav tutamlarını yerinde tutmak için arka kaplamaya gerek yoktur. (Jakarlı dokuma kilimlerde daha yaygın kullanılan V-bağlama, hafif bir lateks kaplama gerektirir.
Dokuma halının üretim maliyeti, baskılı tufte halınınkinden biraz daha yüksek olmasına rağmen, avantajları, fiyattaki farkından açıkça üstündür.
Baskılı halı için boyanmamış alt katman olarak tanımlanan ham malzeme, Stäubli ALPHA 500 serisi gibi herhangi bir 3 pozisyonlu Jakarlı makinede dokunabilir. ALPHA 500 makineleri, 5,3 m’ye kadar dokuma genişlikleri sağlar ve farklı birçok W yapıları üretebilir. Metre başına 1000 veya daha fazla ilmek sıra yoğunlukları mümkündür ve herhangi bir ortak hav ipliği malzemesi kullanılabilir. Baskı normalde naylon veya çok daha ucuz polyester ipliğe yapılır, ancak yün, pamuk ve viskoz da kullanılabilir. Polipropilen iplik üzerine baskı henüz yapılamıyor.
Daha sıkı bir sırt için, halının arkasına bir “dolgu ipliği” eklenebilir. Bu dolgu ucuz atık malzemeden yapılabilir. Tüm yapılar Stäubli ALPHA 500 LEANTEC makinesinde dokunabilir. Bu jakarsız halı makinesi, ham/boyasız malzemeli düz halılar için çok uygundur.
ALPHA 500 LEANTEC halı dokuma makinesi
Bu makine, 16 şafta kadar Stäubli UNIVAL 500 servo kontrollü armür ile donatılmıştır. Makinenin üstüne monte edilmiş bir Jakar olmadığı için daha az üst boşluk gerektirir; Standart bir halı makinesinin sığmayacağı binalara uyabilir.
Gelecek baskıda mı? Kalite konusundaki hızlı gelişmeleri dikkate alırsak, bu doğru olabilir. Avantajlar ortada: farklı renklerde iplikler stoklamaya gerek yoktur, bir tasarımdan veya bir renk paletinden diğerine geçiş saniyeler alıyor ve hatta tek bir halı için bile siparişler alınabilir. Fakat bir şey açık: ister Jakarlı isterse baskılı olsun, kilimler dokunmalıdır. Tufte halı ile karşılaştırıldığında fiyat farkı minimal – ve kalitesi çok daha üstündür.
Yazan Bert Pols, Stäubli Textile