17.4 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 23, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Avrupa tekstil sektörü enerji krizi karşısında alarmda

GüncelAvrupa tekstil sektörü enerji krizi karşısında alarmda

- Haber Sponsoru -

Rusya ve Ukrayna savaşı ile birlikte doğal gaz ve elektrik fiyatlarının Avrupa’da daha önce görülmemiş seviyelere ulaşması iplik, boyama ve terbiye başta olmak üzere enerjinin yoğun olarak kullanıldığı Avrupa tekstil endüstrisini ciddi bir şekilde etkiliyor. EURATEX tarafından temsil edilen Avrupa tekstil ve modası, enerji krizinin üstesinden gelmek için tek bir Avrupa stratejisi çağrısında bulunuyor. Bu kapsamda sektörün geleceğini güvence altına almak için, elektrik fiyat mekanizmasının gözden geçirilmesi ve AB çapında gaz fiyatlarında 80€/MWh’lik bir üst sınır getirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, iflasları ve tekstil üretiminin Avrupa dışına taşınmasını önlemek için özel şirket desteği verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Önlem alınmazsa üretimin Avrupa dışına kayması ve kapanmalar görülebilir

Avrupa tekstil ve giyim endüstrisini karakterize eden pazardaki sert küresel rekabet nedeniyle, bu maliyet artışlarının müşterilere yansıtılmasının imkansız olduğunu aktaran EURATEX, bunun zaten kapasitelerin düşmesine ve üretimin durmasına neden olduğunu söylüyor. Mevcut durumun devam etmesi ve Avrupa kıtasının daha fazla sanayisizleşmesine ve dış tedarikçilere bağımlılığın artmasına yol açması durumunda, üretimin Avrupa dışına kayması ve kapanmalar olacağı tahmin ediliyor.

Tekstil endüstrisinin belirli segmentlerinin özellikle savunmasız olduğunu ve yapay elyaf (MMF), sentetik ve selüloz bazlı elyafın, örneğin sanayi, enerji yoğun bir sektör olduğunu ve elyaf üretiminde önemli bir doğal gaz tüketicisi olduğunu hatırlatılarak, Avrupa elyaf ürünlerinin ortadan kalkmasının, tekstil endüstrisi ve genel olarak toplum için ani sonuçlara yol açacağının altı çiziliyor. Tekstil boyama ve terbiye faaliyetlerinin de enerji açısından nispeten yoğun olduğu ve bu faaliyetlerin, tekstil ürünlerine ve giysilere renk ve tıbbi uygulamalar gibi özel işlevler aracılığıyla katma değer kazandırmak için tekstil değer zincirinde esas olduğu belirtiliyor.

Avrupa tekstil sektörü enerji krizi karşısında alarmda

Bu kapsamda atılması gereken adımlar ise şu şekilde açıklanıyor: Hükümetler, tekstil gibi kritik sektörlerin ve tüm segmentlerinin, yıl sonuna doğru uygun fiyata gaz ve elektrik sözleşmeleri yapabilmesini sağlamalıdır; İstikrarlı ve öngörülebilir enerji arzı son derece önemlidir. Gaz kısıtlamaları ve karne sadece son çare olarak kullanılmalıdır; Zorunlu tüketim kesintileri öngörülmemelidir.

Birbiriyle çelişen ulusal girişimler Tek Pazar’ın fiili olarak parçalanmasına yol açıyor

EURATEX tartışılan bu önlemlere ek olarak, şu anda enerji krizinin üstesinden gelmek için birbiriyle çelişen, koordine olmayan ulusal girişimlerde artış gözlemlediklerini belirtiyor, Bunun ise Tek Pazar’ın fiili olarak parçalanmasına yol açarak, Avrupa düzeyinde tamamen entegre olan tedarik zincirine daha fazla yük getiren kaotik bir politika ve düzenleyici ortamla sonuçlandığına dikkat çekiyor ve AB’de eşit şartlar sağlayan önlemlerin önemini vurguluyor.

“Tekstil endüstrisinin tüm segmentlerinin ortadan kalkacağı bir senaryo artık göz ardı edilemez”

Mevcut durum göz önüne alındığında, tekstil endüstrisinin tüm segmentlerinin ortadan kalkacağı bir senaryonun artık göz ardı edilemeyeceğini dile getiren EURATEX Başkanı Alberto Paccanelli: “Bu, binlerce şirketin ve Avrupa’daki on binlerce iş kaybına yol açacak ve Avrupa’nın temel malların yabancı kaynaklarına olan bağımlılığını daha da ciddileştirecektir” dedi. Paccanelli bunun, özellikle mevcut krizden kurtulmak ve uzun vadede yeşil dönüşüme hazırlanmak için devlet yardımları, vergi indirimleri ve enerji tavan fiyatı gibi geçici destek önlemlerine ihtiyaç duyan KOBİ’ler için geçerli olduğunun altını çizdi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

En çok okunan haberler