Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçıları Meclisinin (TİM) desteğiyle geleneksel olarak düzenlenen 8. ATHIB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Ödül Töreni, Adana Arkeoloji Müzesi’nde (Eski Milli Mensucat Dokuma Fabrikası) gerçekleştirildi. 14 üniversiteden 62 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen yarışmada, ‘Unutuş Nehri: Lethe’ temasıyla Sedef Suna Güler birinciliği kazandı. ‘Ona Eureka’ temasıyla Serdar Akyüz ikinci, ‘Ine Nari’ temasıyla Maide Özer üçüncülüğü elde etti. LC Waikiki Özel Ödülü’nü ise ‘Magma’ temasıyla Aykut Alcı, ‘Gizemli Dokunuş’ temasıyla Beyaz Atman paylaştı.
Birinciye 2 yıl yurt dışı eğitim ve 25 bin lira, ikinciye 20 bin lira, üçüncüye 15 bin lira para ödülünün dağıtıldığı yarışmada, 10 finalistin Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı’na katılımının sağlanacağı, ayrıca masa üstü dokuma tezgahı hediye edileceği belirtildi.
‘Taklit eden değil, taklit edilen olmak istiyoruz’
Ödül töreninde açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı ve ATHIB Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması Yürütme Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, inovatif ve özgün tasarımlar geliştirmek, uluslararası tekstil pazarında etkin olmak ve modayı belirleyen ülkeler arasında yer almak amacıyla böyle bir yarışma düzenlediklerini belirtti. Bu yılki yarışmayı ‘Kendi Temanı Kendin Belirle’ temasıyla düzenlediklerini kaydeden Zeki Kıvanç, “Taklit eden değil, taklit edilen olmak istiyoruz. Bölgemizdeki firmalarımızın tasarım kültürünü benimsemesini istiyoruz. Kendi kültürümüzle özgün ve global değerler yaratmak istiyoruz. Gençlerimizi bu hedeflere ulaşmak için destekliyoruz. Bugüne kadar bine yakın tasarımcıyı sektörle buluşturduk. Yarışmamızın birincilerini yurtdışı eğitimlere gönderdik. Üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen bu yarışmanın hem bölgemize, hem de ülkemize kazandırdığı katma değerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.
‘Nitelikli tasarımcı yetenekli öğrenciler arasından çıkar‘
Zeki Kıvanç, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) moda tasarımı ile ilgili bölümlere yetenek sınavı yerine merkezi yerleştirme ile öğrenci alma kararını yeniden gözden geçirmesini istedi. Kıvanç, “Nitelikli tasarımcı yetenekli öğrencilerin arasından çıkar. Bugüne kadar moda tasarımı ile ilgili bölümlere öğrenciler yetenek sınavı ile alınıyordu ancak YÖK’ün bu yıl aldığı kararla adı geçen bölümlere merkezi yerleştirme ile öğrenci alınacak. Bu kararın doğru olmadığını düşünüyoruz. Yaratıcı yeteneklerin merkezi sınavla ölçülebileceğine inanmıyoruz ve YÖK’ün bu kararı gözden geçirmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş ise yarışmanın Türk tekstil firmalarının tasarım kapasitelerini ve yarattıkları katma değerin arttırılması; sektöre yön verecek öğrencilerin yaratıcılıklarının desteklenmesi adına büyük önem taşıdığını vurguladı.
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da 342 milyar dolarlık dünya tekstil pazarında Türkiye’nin 10,3 milyar dolar ile yüzde 3 pay aldığını; rekabet gücünü arttırmak için ülke olarak tasarım, inovasyon ve ürün geliştirmeye büyük önem verdiklerini dile getirdi.