Rektefiye ve otomasyon çözümlerinin önde gelen üreticisi Asteks, yoğun AR-GE çalışmalarıyla geliştirdiği teknolojilerle Türkiye’de ve küresel pazarda gücünü artırmaya devam ediyor. Yüksek otomasyon kabiliyeti ve üstün verimliliği ile manşon taşlama işinde iplik üreticilerine ciddi avantajlar sağlayan son nesil 401 Serisi rektefiye makineleri satış rakamlarıyla dikkat çekiyor. Seri içinde yer alan 401-SF ve 401-SF&M modelleri pazara sunuldukları günden bu yana hem Türkiye’nin hem de küresel pazarın önemli tekstil bölgelerinde iplikçilerin ilgisini çekmeyi başardı. Son olarak, Haziran 2024’te gerçekleşen ITM 2024 tekstil makineleri fuarında Türkiye’nin önde gelen tekstil üreticilerinden Kaynak İplik ve Grand İplik de rektefiye dairelerini yeni 401 modelleriyle güçlendirdi. Fuarda gerçekleşen törende her iki firma da Asteks’e ve Asteks çözümlerine duydukları güvenin altını çizdi.
Hem Kaynak İplik hem de Grand İplik ile güçlü bağlara sahip olduklarını ve yeni çözümler geliştirme bağlamında kapsamlı bir iş birliği yürüttüklerini dile getiren Asteks Pazarlama ve Satış Müdürü Sabri İlknur, Türk mühendisliğinin ürünü 401-SF serisi rektefiye makinelerinin gelişmiş fonksiyonel özellikleriyle kullanıcılara birçok avantajı birlikte sunduğunu vurguladı. İlknur şunları söyledi;
“401-SF serisi, iplik üreticilerinin manşon taşlamadaki talep ve beklentileri göz önünde bulundurularak kendi AR-GE departmanımız tarafından geliştirildi. Dolayısıyla yüzü geleceğe dönük bir çözümden bahsediyoruz. Daha fazla otomasyon ve dijital işlem sayesinde olabilecek işlem hatalarının, kalite kayıplarının ve işletme maliyeti sorunlarının önüne geçecek özelliklerle donatıldı. Yüksek adette manşonu dizmeye uğraşmadan, sadece besleme haznesine dökerek taşlama işlemi başlatılabiliyor. Kısacası 401-SF rektefiye makineleri hazneli akıllı besleme sistemi, lazerli çap ölçüm sistemi ve otomatik taşlama sistemi sayesinde iplikçilerin günümüzde tercih ettiği ilk çözümlerden birine dönüştü. Bizleri tercih ettikleri ve duydukları güven için Kaynak İplik ve Grand İplik’e teşekkür ederiz.”
Kapasite artıran Kaynak İplik, aradığı rektefiye çözümünü Asteks’te buldu
Denizli merkezde bulunan Kaynak Group’un Uşak’ta kurulu iştiraki Kaynak İplik pamuk elyafından iplikleri en son teknolojilerle yüksek kalitede üreterek yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunuyor. 90 bin m2 kapalı alan olmak üzere toplam 290 bin m2 alana sahip olan tesis, ayrıca grup bünyesinde bulunan havlu, bornoz, kumaş ve hazır giyim fabrikalarının ihtiyacını da karşılıyor. 9000 kW kurulu güç GES yatırımında sona yaklaşan Kaynak İplik, iplik fabrikasındaki kapasite artışına paralel olarak daha verimli ve yüksek kapasiteli bir rektefiye çözümü için Asteks 401-SF’ye yatırım yaptı.
Kaynak İplik Fabrika Müdürü Mehmet Hüsamettin İnal, gelişmiş otomasyon ve yüksek kapasite özellikleri nedeniyle 401-SF rektefiye makinesine yatırım için karar verdiklerini söyledi. İnal; “2024 yılı başından itibaren üretim ve kalite artışına yönelik ilave yatırım sürecini başlattık. Bu kapsamda yüksek kaliteli kompakt ve open-end iplik üretimi yapan Kaynak 1, Kaynak 2 ve Kaynak 3 fabrikalarımızda kullanmak üzere daha verimli ve hassas rektefiye makinesi arayışına girdik ve sonuçta Asteks’in 401-SF makinesini alarak hatlarımıza ekledik. Bir rektefiye makinesinde olması gereken ilgili tüm detaylar düşünülmüş ve uygulanmış, bu sayede yatırım sürecinde olduğu gibi işletme sürecinde de avantaj sağlamaya devam ediyoruz” dedi.
4 iplik fabrikasında toplam 88032 iğ sayısının olduğunu ve günde ortalama Ne 40/1 numarasında 36 ton iplik ürettikleri bilgisini veren İnal, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yüksek hacimli iğ sayımız sürekli olarak çalışacak ve verimli bir rektefiye makinesine ihtiyacımızı ortaya koyuyor. Bu nedenle Asteks ile uzun yıllardır apron ve manşon alımı üzerinden devam eden iş birliğimiz yeni nesil rektefiye makinesinin alımı ile daha da güçlendi. Makinenin yüksek otomasyon ve verimlilik odaklı fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra Asteks’in hızlı servis ve yedek parça konusunda bizlere her zaman tam destek verebileceğini bilmek de çok önemli. Satın alma öncesi, firma yetkililerinin tesisimize gelerek keşifte bulunması ve tam ihtiyacımız olana karar vermeye yardımcı olmaları da bizleri çok etkiledi. Bu gibi teknik destekleri için kendilerine teşekkür ederim. Asteks’in servis gücüyle makinesinin arkasında durmasının verdiği güveni de belirtmem gerek, çünkü uzun vadeli bir yatırımda doğru bir partner çok önemlidir. Asteks bizim için doğru bir partner oldu.”
Grand İplik 401-SF&M ile kazançlı bir rektefiye çözümüne kavuştu
1998 yılında Gaziantep’te kurulan ve 78 bin metrekareye yakın toplam alana sahip entegre tesisinde makine halısı üreten Grand Halı’nın bir girişimi olan Grand İplik, Şanlıurfa Eyyübiye Organize Sanayi Bölgesi’nde 2024 yılında faaliyetlerine başladı. Pamuk ipliği yatırımıyla birlikte ayrıca kompakt penye ürün yelpazesi ile de pazara seslenen Grand İplik, iplik üretiminin %95’ini 60’tan fazla ülkeye ihraç ediyor.
Grand İplik Fabrika Müdürü Devlet Kayar, sektördeki köklü geçmişin üzerine başlattıkları iplik yatırımında verimlilik ve kalite odaklı olduklarını söyledi. Kayar; “İplik üretiminde kalite ve verimlilik için rektefiye önemli bir role sahiptir. Manşonların düzenli ve yüksek kaliteli şekilde taşlanması iplik verimliliğini ve kalitesini doğrudan etkiliyor, ayrıca işletme maliyetlerine de olumlu yansıyor. Bu nedenle, Asteks’in 401-SF&M rektefiye makinesini tercih ettik. Bu makinenin tüm rektefiye çözümlerini bir arada sunan kompakt yapısı bizleri çok etkiledi. Birinci taşlama kafasında ring iplik ve fitil makineleri için kısa manşonları işlerken, makinenin diğer tarafında bulunan ikinci taşlama kafasında cer ve penye makineleri için uzun manşonları da eş zamanlı olarak işleyebiliyoruz. 401-SF&M ile tek gövdede akıllıca tasarlanmış bağımsız tahrikli iki taşlama ünitesi sayesinde iki farklı tipteki manşonu aynı anda hızlı, pratik ve karlı bir şekilde taşlama avantajına sahibiz” dedi.
401-SF&M rektefiye modeli ile artık operatörlerin manşonları tek tek elle magazine yerleştirmek zorunda kalmadığını belirten Kayar, otomatik besleme sistemi sayesinde işlemde zamandan ve iş gücünden tasarruf edildiğini dile getirdi. Kayar ayrıca akıllı besleme sistemi otomasyonunun bir parçası olan lazer çap ölçümü ile otomatik ayırma fonksiyonu sayesinde süreçteki standardizasyonun korunduğuna dikkat çekti. Kayar; “Asteks bir Türk şirketi olarak yerli ve milli bir teknoloji geliştirerek sektöre önemli bir değer kattı. Bununla birlikte, esasen yerli ve yabancı muadilleri ile kıyaslandığında hem fiyat hem de teknolojisi ile daha üstün bir çözüme imza attılar. Apron ve manşon gibi kauçuk ürünler için 20 yıldır birlikte çalıştığımız Asteks’e büyük bir güven duyuyoruz. Makine tercihimizde bütün bu noktalar etkili oldu ve kendimize partner olarak Asteks’i seçtik” diye konuştu. Kayar, hatlarına kattıkları 401-SF&M rektefiye makinesinin ilk etapta yaklaşık 24 bin iğlik ring tesisine cevap vereceğini, ikinci etap yatırımın faaliyete geçmesiyle birlikte toplam 60 bin iğlik tesisin ihtiyacını karşılayacağını sözlerine ekledi.