12.7 C
İstanbul
Cuma, Kasım 15, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Almanya sadece bir ihracat pazarı değil, iş partneri

GüncelAlmanya sadece bir ihracat pazarı değil, iş partneri

- Haber Sponsoru -

Türkiye ve Almanya arasındaki ilişki klasik iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok ötesine geçiyor. Hem Almanya’daki Türkiye kökenli nüfusun ağırlığı hem de iki ülke arasındaki yakın tarihi ve kültürel ilişkiler, iki ülke arasındaki ticaret için yeni bir perspektif çiziyor. Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ekonomisi ve lider ülkesi konumundaki Almanya, Türkiye için özellikle tekstil ve hazır giyim sektörlerinde ana ihracat pazarıdır. İTKİB’in hazırladığı bir rapor bize iki ülke arasındaki tekstil ve hazırgiyim ticaretinin geldiği noktayı ve sahip olduğu potansiyeli gözler önüne seriyor. Bütün veriler ışığında Almanya’nın sadece bir ihracat pazarı olmadığı, Türk ekonomisi için bir partner olduğu net olarak görülüyor.

83 milyonu aşan nüfusu ve 4 trilyon dolardan fazla gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) ile Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomik gücü konumunda. Yıllık ortalama yüzde 1,5 ile 2 arasında ekonomik büyüme elde eden ülke, 2018 yılında 1,3 trilyon dolarlık ithalat ile de dünyanın en büyük 3. ithalatçısı oldu. Buna karşın gerçekleştirdiği 1,55 milyar dolarlık ihracat ile dünyanın en büyük ihracatçısıdır. Gelişmiş bir endüstriyel yapıya, finansal sisteme ve küresel markalara sahip olan Almanya, bu gücüyle dünya ekonomisine yön veren aktörler arasında bulunuyor.

Almanya’ya ABD’ye ihracat yaparken, Çin’den ithal ediyor

Almanya’nın 2018 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiği pazarların başında 134 milyar dolar ile ABD geliyor. İkinci sırada ise, 124 milyar dolar ile Fransa yer alıyor. Çin ise 110 milyar dolar değer ile 3. büyük pazar konumunda. Almanya’nın toplam ihracatında Türkiye 18. sırada yer alıyor. 2018 yılında Almanya Türkiye’ye 22,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Almanya’nın aynı dönemdeki ithalat rakamlarına bakıldığında, en büyük ithalatçı ülkenin 125 milyar dolar ile Çin olduğu görülüyor. 2. sıradaki ithalatçı ülke ise 105 milyar dolar ile Hollanda oldu. Almanya’nın toplam ithalatında Türkiye 17. sıradadır. Türkiye 19.3 milyar dolarlık ithalat ile %1,5’lik paya sahiptir.

Almanya sadece bir ihracat pazarı değil, iş partneri
Almanya sadece bir ihracat pazarı değil, iş partneri

Almanya’nın tekstil ihracatı ve ithalatı artış kaydediyor

2018 yılında Almanya’nın toplam tekstil ve hammaddeleri ihracatı %5,3 artarak 14.1 milyar dolara, ithalatı ise %4,5 oranında artarak 14 milyar dolara çıktı.

Almanya’nın en fazla tekstil ve hammaddeleri ihracatı yaptığı ülke %9,3’lük pay ile Polonya oldu. Polonya’ya yapılan ihracatın değeri 1,4 milyar dolar oldu. Avusturya %6,5 pay ve yaklaşık 1 milyar dolar değer ile en önemli ikinci ihracat pazarı konumunda. Almanya’nın tekstil ihracatında Türkiye 15. sırada yer alıyor. 2018 yılında Almanya Türkiye’ye 363 milyon dolarlık tekstil ihracatı gerçekleştirdi.

Almanya’nın tekstil ithalatına bakıldığında, 2018 yılındaki en büyük tedarikçinin %17,8 pay ve 2,5 milyar dolarlık büyüklük ile Çin olduğu görülüyor. İtalya %10,5 pay ve 1,5 milyar dolar değeri ile ikinci büyük ithalatçı oldu. Almanya’nın tekstil ithalatında 3. sırada, %6,9 pay ile Türkiye yer alıyor. Türkiye, 2018 yılında Almanya’ya ihracatını %0,7 arttırarak yaklaşık 1 milyar dolar olarak gerçekleştirdi.

Türkiye ve Almanya arasındaki ticaret canlılığını koruyor

2019 yılında Türkiye’nin Almanya’ya ihracatı %5,4 oranında azalarak 15 milyar dolar değerinde gerçekleşti. Sektörler bazında otomotiv endüstrisi %29,2’lik pay ve 4.3 milyar dolarlık değer ile ilk sırada yer aldı. 2. sırada ise tekstil ve hazırgiyim sektörleri birlikte yer alıyor. Bu iki sektörün ihracattaki payı %23,1 ve toplam değeri yaklaşık 3.5 milyar dolar oldu. 2018 yılı ile karşılaştırıldığında tekstil ve hazırgiyim ihracatının %5 oranında gerilediği görülüyor. En büyük tekstil ve hammaddeleri pazarımız olan Almanya’ya 2019 yılında 856 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler