Türkiye’nin önde gelen kumaş üreticilerinden Akın Tekstil, 18 Mart 2025 tarihinde KAP’a yaptığı konkordato açıklaması üzerine, şirketin iflas ettiğine dair medyada yer alan iddiaları reddetti. Şirket 25 Mart tarihinde KAP’a yaptığı açıklamada faaliyetlerine devam ettiğini bildirdi:
“18.03.2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformunda yapmış olduğumuz açıklamamız ile ilgili bazı basın-yayın ve medya organlarında çıkan ”Şirketimizin kapandığı, iflas ettiği” gibi haberler gerçeği yansıtmamakta olup, yine ilgili açıklamamızda da belirtildiği üzere ”alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemlerinin önüne geçmek, üretim faaliyetlerimizin devamını sağlamak, şirket öz varlıklarını korumak ve borsada işlem yapan yatırımcılarımızın herhangi bir hak kaybına maruz kalmamaları için konkordato talepli başvurumuza, Bakırköy 1 Asliye Ticaret Mahkemesi 2025/255 sayılı dosya ile 18.03.2025 tarihinden bu tarihten itibaren üç ay geçici mühlet verilmiş, geçici konkordato komiserleri görevlendirilmiş ve tedbir kararlarına hükmedilmiştir.
Şirketimiz olağan faaliyetlerine devam etmekte olup, başta bankalar olmak üzere tüm alacaklılar ile şirketimizin mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla görüşmeler gerçekleştirilecektir.
İşbu açıklama, Özel Durumlar Tebliği’ nin ”Haber ve Söylentilerin Doğrulanması” başlıklı 9. maddesi kapsamında yapılmıştır.”
Akın Tekstil konkordato ilan etmişti
Akın Tekstil ekonomik zorluklar dolayısıyla; alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemlerinin önüne geçmek, üretim faaliyetlerimizin devamını sağlamak, şirketin öz varlıklarını korumak ve borsada işlem yapan küçük yatırımcılarının herhangi bir hak kaybına maruz kalmamaları için konkordato başvurusunda bulunmuş; 18.03.2025 tarihinden itibaren üç ay geçici mühlet verilmiş ve geçici konkordato komiserleri görevlendirilmişti.
Şirketin 18 Mart tarihinde KAP’a yaptığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:
“Şirketimiz azlık pay sahiplerinin Şirketimiz aleyhine açmış oldukları davalar neticesinde, Şirketimizin finansman kaynaklarına erişimi zorlaşmış ve bahsi geçen nedenden dolayı bankalar nezdindeki imajımız zarar görerek işletme sermayesine erişim imkânsız hale gelmiştir. İçinde bulunduğumuz sektör itibariyle müşteri siparişinden tahsilat aşamasına kadar yaklaşık 4-5 ay geçmektedir. Bu süre zarfında işletme sermayesinin yetersiz olması durumunda paranın zaman maliyetine katlanılmak suretiyle dış finansman ihtiyacı kaçınılmazdır. Dış finansman temininde yaşanan zorluk üretim faaliyetlerinin aksamaması için gerekli olan yeterli tedarik zincirinin bozulmasına ve mevcut borçların ödeme kabiliyetinin azalmasına yol açmıştır.
Durum bu hal üzereyken; alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemlerinin önüne geçmek, üretim faaliyetlerimizin devamını sağlamak, Şirket öz varlıklarını korumak ve borsada işlem yapan küçük yatırımcılarımızın herhangi bir hak kaybına maruz kalmamaları için konkordato talepli başvurumuza, Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2025/255 sayılı dosya ile 18.03.2025 tarihinde bu tarihten itibaren üç ay geçici mühlet verilmiş, geçici Konkordato komiserleri görevlendirilmiş ve tedbir kararlarına hükmedilmiştir. Şirketimiz olağan faaliyetlerine devam edecek, başta bankalar olmak üzere tüm alacaklılar ile Şirketimizin mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla görüşmeler gerçekleştirilecektir.
Mahkemeye sunulan rapor kapsamında borçlarımız makul vadelere yayılmak suretiyle ödenmek suretiyle bu güç durumu sorunsuz bir şekilde geçirmeyi hedeflemekteyiz. Devam eden süreçte şirket faaliyetlerinin aksamaması, nakit akışın düzenli hale getirilmesi amacıyla gerekli hassasiyet ve hedeflenen noktaya ulaşılması adına tüm çabalar gösterilecek olup, bu süreçte yaşanan gelişmeler mevzuat kapsamında kamuya açıklanacaktır.
07.03.2025 tarihli Yönetim Kurulu Kararımız Şirketimiz meşru çıkarlarının zarar görmemesi ve yatırımcılarımızın yanıltılmasına yol açmaması adına bu bilgilerin gizli tutulmasının sağlanabilecek olması hususları gözetilerek ve bilginin gizliliğine ilişkin gerekli önlemleri almak suretiyle , Sermaye Piyasası Kurulu’nun (II-15.1) Özel Durumlar Tebliği’nin ” İçsel Bilgilerin Kamuya Açıklanmasının Ertelenmesi” başlıklı 6. maddesi kapsamında içsel bilginin kamuya açıklanmasının ertelenmesine karar verilmiştir.
Gelinen noktada; İçsel bilgilerin kamuya açıklanmasının erteleme sebepleri ortadan kalktığından işbu açıklama yapılmıştır.”