11.8 C
İstanbul
Perşembe, Ocak 9, 2025

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

Levi’s’a üretim yapıyordu; Dinateks fabrikası icradan satışa çıkarıldı

Uzun yıllar dünyaca ünlü denim markası Levi’s’ın...

Türk tekstil endüstrisi Suriye’de üretim avantajlarını konuşuyor

Suriye'de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesiyle bölgede...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Akademisyenler ve tekstil sektörü aynı masada buluştu

GüncelAkademisyenler ve tekstil sektörü aynı masada buluştu

- Haber Sponsoru -

Bursa Teknik Üniversitesinin (BTÜ) Türkiye’de bir ilk olarak düzenlediği ‘Sorun Çözüm Pazarı’nda, tekstil sektörü için ikinci aşamaya geçildi. Bu kapsamda daha önce tanıtım toplantısı gerçekleştirilirken, tekstil sektörünün temsilcileri bu kez, BTÜ’nün alanında uzman akademisyenleri ile çözüm masaları etrafında buluşturuldu. Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (BTÜ-SAN) tarafından düzenlenen tekstil sektörüne yönelik Sorun Çözüm Pazarı buluşmasına; BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Uyanık, Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, akademisyenler, Polyteks Tekstil, Durak Tekstil, Harput Tekstil, Elyaf Tekstil, Rudolf Duraner ve Elyaf Tekstil’den 30 temsilci katıldı. Firmalar Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, üretim, inovasyon, kalite gibi noktalarda karşılaştıkları sorunları aktarırken, alanında uzman akademisyenler ise bu problemlere çözüm önerileri getirdi. Buluşmada ayrıca, geliştirilebilecek AB projeleri de ele alındı. 

Temel amaç tekstil sektöründeki sorunlara akademisyen-sanayi iş birliği ile çözüm üretmek

Programda konuşan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, Türkiye’de bir ilk olarak düzenlenen sektörlere özel sorun çözüm pazarının önemini belirterek; “Etkinliğimizin temel amacı, şehrimizin öncü sektörlerinden olan tekstil sektöründeki sanayi paydaşlarımızın Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, üretim, inovasyon, kalite vb. proseslerde karşılaştığı sorunlara akademisyen-sanayi iş birliği ile çözüm üretmek, akademik akıl ile sektörü desteklemek ve yeni projeleri birlikte hayata geçirmek” dedi. 

Temel amaç tekstil sektöründeki sorunlara akademisyen-sanayi iş birliği ile çözüm üretmek   Görsel Kaynak: BTÜ
Temel amaç tekstil sektöründeki sorunlara akademisyen-sanayi iş birliği ile çözüm üretmek Görsel Kaynak: BTÜ

Rektör Çağlar’ın konuşmalarının ardından Bursateknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu, Teknopark ve Teknoloji ve Transfer Ofisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Sektördeki gelişmeleri bakış açısıyla değerlendiren Prof. Dr. Bedeloğlu, sürdürülebilirlik, sürdürülebilir tekstil, sektörde kullanılan materyaller, tekstil sektöründe yaşanan yenilikler gibi konu başlıklarını ele aldı. 

Program, sorun çözümüne yönelik akademisyen-sektör görüşmeleri ile devam etti. Bu kapsamda her firma özelinde ayrı masalar oluşturuldu. Firma temsilcilerinin talepleri doğrultusunda; Ar-Ge, Ür-Ge, tasarım, üretim, inovasyon, test-analiz, kalite gibi mevcut süreçlerinde karşılaştıkları problemlere akademisyenler tarafında çözüm önerileri getirildi. AB proje destekleri, akıllı tekstiller tekstil sektöründe yapay zekâ, veri işleme, sürdürülebilirlik, atık yönetimi, atık su arıtımı, bio bozunurluk, tekstil kimyasalları, inovatif süreçler ve ticarileşme, teknik tekstiller, çevreci çözümler gibi sorunların da ele alındığı görüşmelere ilişkin süreçler için bir takvim oluşturulacak. Takvime göre sorunların çözümü için geliştirilecek projelerle aksiyon alınması sağlanacak. Bu aşamalar Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından takip edilecek.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler