Afrika’daki tekstil atıkları Epson teknolojisi ile hayata dönüyor

Yazar:

Home Page » Green Times » Afrika’daki tekstil atıkları Epson teknolojisi ile hayata dönüyor

Küresel teknoloji sağlayıcısı Epson, Paris Haute Couture Moda Haftası İlkbahar – Yaz 2023’te ünlü Japon moda tasarımcısı Yuima Nakazato ve kendi adını taşıyan Yuima Nakazato markasıyla, hem çarpıcı hem de sürdürülebilir kreasyonlarını tanıtmak üzere iş birliği yaptı. En son Yuima Nakazato moda serisini oluşturmak için kullanılan kumaş, dünyanın başka yerlerinden gelen birçok atılmış giysinin varış noktası olan Afrika’dan temin edilen kullanılmış giysilerden elde edilen malzemelerden elde edildi. Nakazato, Kenya’yı ziyaret ederek orada karşılaştığı atılmış tekstillerden oluşan ‘giysi dağına’ gönderilmek üzere yaklaşık 150 kg atık giysi malzemesi topladı. Epson daha sonra kuru elyaf işlemini uygulayarak 50 metreden fazla yeni yeniden elyaf haline getirilmiş nonwaven kumaş üretti ve bunların bir kısmı Epson’un Monna Lisa dijital baskı teknolojisi ile pigment mürekkeplerle baskı yapmak için kullanıldı. Nakazato, benzersiz ve yaratıcı dünya görüşünü yeniden üretmek için Epson’un dijital tekstil baskısını kullanmanın yanı sıra, kreasyonlarından bazılarını yeni ve daha sürdürülebilir bir tekstil üretim süreci yardımıyla gerçekleştirdi.

Şirketin ofis kağıtlarını geri dönüştürmek için ticari olarak kullanılan ve neredeyse hiç su gerektirmeyen kuru elyaf teknolojisi, kullanılmış giysilerden basılabilir nonwoven kumaş üretmek için uyarlandı. Yeni kumaş üretim süreci, Epson ve YUIMA NAKAZATO arasındaki üç yıllık iş birliğinin bir parçası olarak Paris’te tanıtıldı ve ilk kez YUIMA NAKAZATO’nun 25 Ocak 2023 tarihinde Palais de Tokyo’da gerçekleştirdiği defilede kullanıldı.

Afrika’daki tekstil atıkları Epson teknolojisi ile hayata dönüyor

Epson’un kuru elyaf teknolojisi çok daha sürdürülebilir bir modaya katkıda bulunuyor

Epson’un Baskı Çözümleri Bölümü’nden Hitoshi Igarashi teknolojinin önemine değinerek şunları söyledi: “Epson, henüz ilk aşamalarında olmasına rağmen, kuru elyaf teknolojisinin pigment mürekkepli dijital baskı ile birleştiğinde moda endüstrisine çok daha sürdürülebilir bir gelecek sunabileceğine ve tasarımcılara yaratıcılıklarını tam olarak ifade etme özgürlüğü verirken su kullanımını önemli ölçüde azaltabileceğine inanıyor.”

Şirketin Çevre Vizyonu’nun döngüsel bir ekonomiye katkıda bulunmaya kararlı olduğunu vurgulayan Igarashi, bu gelişmenin bunu başarma yolunda bir adım olabileceğini belirtti. Igarashi, moda endüstrisine uygulanan kuru elyaf teknolojisinin, kullanılmış giysilerden geri dönüştürülmüş yeni giysiler için malzeme üretme imkanı sunduğunu açıkladı.

Mekan dekorasyonu için dağıtılmış baskı denemesinde, mekan alanında dekorasyon oluşturmak için Epson mühendislerinin uzaktan desteğiyle Japonya ve Fransa’daki Epson inkjet baskı makineleri kullanıldı. Hem Epson hem de YUIMA NAKAZATO, daha sürdürülebilir bir moda endüstrisine katkıda bulunma olanaklarını araştırmaya devam etme niyetinde olduklarını belirtti.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!