adidas ve Allbirds’ten yeni düşük karbonlu ‘adım’

Yazar:

Home Page » Green Times » adidas ve Allbirds’ten yeni düşük karbonlu ‘adım’

Sektörün önemli spor giyim ve ayakkabı markalarından adidas ve Allbirds, ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 KG CO2e ile mevcut iş birliğinde yeni bir aşama kaydetti. Geçen yıl satışa sunulan FUTURECRAFT.FOOTPRINT’in bir evrimi olan bu düşük karbonlu koşu ayakkabılarının her biri, çift başına 2,94 kg CO2e’ye eşit ve 3 kg CO2e’nin altına düşen tek adidas ve Allbirds performans modeli olma özelliğini taşıyor. Adizero RC3 koşu ayakkabısına kıyasla (7,86 kg CO2e) %63 daha az emisyon ile tasarlanan yeni model; Core Black/ Bliss, Cloud White/ Carbon, Core Black/ Acid Red ve Allbirds’ün özel renk grubu dahil olmak üzere dört yeni renk seçeneğiyle sunuldu. Su tüketimini azaltmaya yardımcı olmak için malzemenin doğal rengini kullanan bir yöntemle her bir ayakkabı boya kullanılmadan renklendirildi.

adidas ve Allbirds ortaklığı koşu ayakkabılarına düşük karbonlu tasarım alternatifi getiriyor

adidas Ürün Müdürü Kimia Yaraghchian bu ilerici ortaklığı sürdürerek, ayakkabı ve giyimde başkalarının da önünü açmayı umduklarını söyledi. Birlikte çalışarak sıfır karbon emisyonuna doğru daha ileri adımlar atılabileceğine dikkat çeken Yaraghchian, ayrıca bu projenin dekarbonizasyon hedefinin temelini attığını vurguladı.

Allbirds Sürdürülebilirlik Başkanı Hana Kajimura, iklim değişikliğinin zorlu bir mücadele sunduğunu belirterek; “Ancak, bu projenin başarısı aynı zamanda, performansa ve sürdürülebilir bir dünyaya uygun ayakkabı yaratmak için iki ekibin birlikte nasıl çalışabileceğinin de bir örneği” dedi. Kajimura, bu ayakkabıyla ilgili en büyük hedeflerinin, başka markalara da geliştirme süreçlerini açmaları için ilham vererek mümkün olan en karbon verimli tasarımları yaratmak için daha fazla iş birliği yapılmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

adidas ve Allbirds’ten yeni düşük karbonlu ‘adım’

Daha az CO2, daha az atık

ADIZERO X ALLBIRDS 2.94 KG CO2E’nin orta tabanı, kısmen doğal malzemelerle geliştirilerek, düşük karbonlu bir bileşen sunan şeker kamışından elde edilen %17 bitki bazlı içerikten üretiliyor. Taban astarında %46 biyolojik bazlı şeker kamışı içeriği, dil ve topukta ise %17 kullanılıyor. Geleneksel versiyonlarına kıyasla CO2 ayak izini azaltmak için tasarlanan dış taban, %10 geri dönüştürülmüş kauçuktan üretiliyor ve 1-1,2 mm kalınlığında, hafif ve minimal bir yapıya sahip bulunuyor.

Burulma çubuğunun tamamen çıkarılması malzeme tasarrufu sağlarken çalışma sırasındaki geçiş aşamasında daha yüksek bir esneklik veriyor. Diğer yandan, hem üst hem de dış taban yapısında bir tasarım yöntemi olan Tangram Prensibi’nden ilham alınarak üst malzeme ve dış tabanların ayrı parçalardan oluşan bir yapboz gibi bir araya getirildiği görsel izlenimi yaratılıyor. Bu şekilde tüm münferit parçaların kendi bütünlüğü içinde yer alması sağlanıyor ve bu da üretimde mümkün olduğunca az artık anlamına geliyor.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!