ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan 2025 tarihinde açıkladığı yeni gümrük vergileri, tüm ülkelere en az yüzde 10’luk bir temel gümrük vergisi getirdi. Türkiye’nin tekstil sektöründeki en büyük rakiplerinden Çin, Hindistan ve Vietnam gibi bazı ülkeler ise ABD tarafından standart oranın üzerinde daha yüksek vergilere tabi tutulacak. Bu oran Çin için yüzde 34, Hindistan için yüzde 26 ve Vietnam için yüzde 46 olarak açıklandı. Bu durum yalnızca yüzde 10’luk dilimde bulunan ve yüksek vergiye tabi tutulmayan ülkeler arasında yer alan Türkiye için bir avantaj olarak değerlendiriliyor.
Türkiye’de yaşanan siyasal ve ekonomik gelişmeler nedeniyle dolar kurundaki yükseliş ve maliyet artışı Türkiye’yi üretimde dezavantajlı konuma getirmiş, büyük giyim markaları rotasını Uzak Doğu ülkelerine çevirmişti. Yeni gümrük vergileri sonrası oluşan tablo, son dönemde üretimini Çin’den Vietnam’a kaydıran dünyaca ünlü markaların muhtemel yeni rota arayışında Türkiye’nin cazip bir aday olarak öne çıkabileceğini gösteriyor.
Bununla birlikte yeni gümrük vergileri öncesinde Türkiye’nin, bazı mallar için yüzde sıfır olmak üzere ABD’ye çok düşük gümrük vergisi oranları ile ihracat gerçekleştirdiği göz önüne alındığında, standart yüzde 10’luk oranın Türkiye’nin ABD’ye ihracatını daha pahalı hale getireceği belirtiliyor. Ayrıca bazı uzmanlar dövizdeki artışın Türkiye ekonomisine olumsuz yansıması konusundaki endişelerini de dile getiriyor.
Yeni gümrük vergileri Türkiye’nin ABD’ye tekstil ihracatında avantaj sağlayabilir
Ekonomist Mahfi Eğilmez konuya ilişkin web sitesinde paylaştığı yazısında; “Türkiye’ye özellikle tekstil ürünleri ihracatında rakip konumda olan Çin, Hindistan, Güney Kore, İtalya, Pakistan, Tayvan gibi ülkelere standart oranın üzerinde ek vergi uygulanacak olması Türkiye’den ABD’ye ihraç edilecek tekstil ürünlerinin fiyatlarını çok daha rekabetçi hale getirecektir. Dolayısıyla tekstil ihracatında Türkiye ciddi bir avantaj yakalayabilir” yorumunda bulundu.
Trump yatırımcıları ABD’ye çağırıyor
Donald Trump’ın, bu yeni gümrük vergilerini yürürlüğe sokarak ABD’nin ticaret açığı verdiği ülkelerle olan negatif dış ticaret dengesini düzeltmeyi, bir başka ifadeyle dış ticaret açığını düşürmeyi hedeflediğini açıklayan Mahfi Eğilmez; “Buna ek olarak yükseltilen bu vergiler sonucunda, başta uzak doğu ülkelerine yatırım yapmış olan Amerikan şirketleri olmak üzere, ABD’ye mal satan üreticilerin, ABD’ye gelmelerini, yatırımlarını orada yapmalarını ve böylece ekonomik büyümenin yükseltilmesini bekliyor” dedi.
ABD 2024’te Türkiye’nin en fazla tekstil ihracatı gerçekleştirdiği ikinci ülke oldu
İTKİB’in verilerine göre 2024 yılında ABD İtalya’dan sonra %6,8’lik payla Türkiye’nin tekstil ve ham maddeleri ihracatında ikinci sırada yer aldı. Sektör bu dönemde ABD’ye toplam 780 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2025 şubat ayında ise ABD %6’lık payla İtalya ve Almanya’dan sonra üçüncü sırada yer aldı.
Türkiye 2024 yılında ABD pazarına 16,4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 16,2 milyar dolarlık ittalat yaparak, 65 fasılda dış ticaret fazlası vermeyi başardı. En çok fazla veren sektörler olarak 820 milyon dolar değer ile halı ve diğer dokumaya uygun yer kaplamaları öne çıkıyor.