7.9 C
İstanbul
Cuma, Ocak 17, 2025

Söktaş Tekstil Efeler Çiftliği satışı ile borçlarını kapattı

Pamuklu ve pamuk karışımlı gömleklik kumaş üretiminde...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında...

Ünlü giyim markalarıyla çalışan Fi Triko iflasını açıkladı

Zara, Pierre Cardin, USPOLO, LCW ve Defacto’nun...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

A.I.T. yapay zekâ ile dijital baskının sınırlarını genişletiyor

BaskıA.I.T. yapay zekâ ile dijital baskının sınırlarını genişletiyor

- Haber Sponsoru -

Yapay zekâ destekli çözümleriyle dijital tekstil baskı alanında adından söz ettiren A.I.T., ITM 2024 fuarında desen üretimi ve baskı alanındaki çözümlerini standında bizzat uygulamalı olarak gösterdi. Stantlarında sergilenen desen ve baskıların kendi araçlarında tasarlandığını ve kendi makinelerinde basıldığını söyleyen A.I.T. Dijital Pazarlama Uzmanı Melih Yıldız; “Bu fuarda standımızın her bir köşesinde kendi çözümlerimizi ve bunlarla üretilmiş materyalleri kullandık. Bu sayede farklı ülkelerden gelen pek çok ziyaretçimiz fuar boyunca A.I.T. evrenini keşfetme imkanı buldu” dedi.

3D giydirme sistemi ile saniyeler için desen uygulamaları görülebiliyor

Melih Yıldız stantlarında öne çıkan başlıca çözümlerinden birinin bu fuara özel olarak ilk kez tanıttıkları yapay zekâ destekli 3D giydirme sistemi olduğunu ve fuarda büyük bir ilgiyle karşılandığını dile getirdi. Bu sistemin desenleri dijital olarak istenilen ürün üzerinde gerçekçi bir şekilde görme imkanı sağladığını belirten Yıldız şunları söyledi: “3D giydirme sisteminde kullanıcılar kumaşın dokusundan desenin pozisyonuna kadar tüm detayları seçebiliyor. Bunlar tişört veya elbise gibi mevcut şablonlar üzerine saniyeler içinde uygulanabiliyor. İlerleyen süreçte yapılacak geliştirmelerle birlikte kullanıcıların kendi şablonlarını da oluşturabileceği daha kapsamlı bir platforma dönüşecek.”

Bu fuarda lansmanını gerçekleştirdikleri SAITU JC 2036 30 kafalı tekstil dijital baskı makinesinin de oldukça dikkat çektiğine değinen Yıldız, ilk günden bir makine satışı gerçekleştirdiklerini belirtti. Yıldız; “Yeni 30 kafalı makinemiz saate 950 metrekare hızlara ulaşabiliyor. Sektörde artık tek bir makineyle daha hızlı ve kaliteli bir üretime ihtiyaç var. Makinemiz bu anlamda sektörün taleplerine yanıt veriyor. Diğer bir önemli nokta ise, bizim makinemizi aldıktan sonra her konudaki tek muhatabınızın yalnızca A.I.T. olması. Transfer baskı kağıtları, dijital baskı boyaları, baskı makineleri ve yedek parçadan teknik servisi ve yazılım desteğine kadar tek bir çatı altında hizmet veriyoruz” açıklamasında bulundu.

Soldan sağa: A.I.T. Ar-Ge Takım Lideri Umut Savaşım Çeliker ve A.I.T. Dijital Pazarlama Uzmanı Melih Yıldız   Görsel Kaynak: Textilegence
Soldan sağa: A.I.T. Ar-Ge Takım Lideri Umut Savaşım Çeliker, A.I.T. Dijital Pazarlama Uzmanı Melih Yıldız Görsel Kaynak: Textilegence

Sınırsız mecrada sınırsız desen üretimi

A.I.T.’de Ar-Ge Takım Lideri Umut Savaşım Çeliker, yaklaşık on kişiden oluşan ekibiyle birlikte yazılımlardan server’a varana kadar tüm çözümleri A.I.T. çatısı altında ürettiklerinin altını çizerek; “ITM 2024 fuarında standımızda yer alan dijital ekranları direkt kapalı bir ağda, internete bile ihtiyaç duymadan kendi server’ımızı buraya getirerek kullandık. Sistemimizi kendi kurmuş olduğumuz veri merkezlerimizde müşterilerimize hizmet edebilir hale getiriyoruz. Aynı zamanda bu yazılımın en büyük avantajı olarak web’de çalışmasını da sağladık. Bu sayede Windows, Mac, IOS ya da Android olsun mecra fark etmeksizin, evinizdeki internete giren televizyonunuzdan bile resmi web sitemiz üzerinden desenlerinizi yapmaya başlayabiliyorsunuz” dedi. Ayrıca bir aplikasyon üzerinde de çalıştıklarını sözlerine ekleyen Çeliker, bu sayede telefon donanımlarına erişerek ileride belki de hiç internet kullanmadan müşterilerine bazı yapay zekâ araçları vaat edebilecekleri bilgisini paylaştı.

“Yapay zekâ ile 1 haftayı bulan desen çalışma süresini 10 saniyeye indirdik”

“Yapay zekâ bizim yaptığımız bir şey değil, yapay zekâyı biz alıp tekstile, niş bir sektörünün ihtiyaçlarına göre geliştirdik” diyen Çeliker sürece ilişkin şu detayları paylaştı: “Bunun için öncelikle çok büyük bir veri seti hazırlayarak desenlerin tek tek her birini yapay zekâya tanıttık. Desenin işlevi, türü içerdiği renkler gibi özelliklerini belirttik. Sonrasında da onu bu detaylara daha net bir şekilde cevap verebileceği hale getirdik. Güzel ve basit bir arayüzle de kullanıma sunduk. Bu sayede desinatörler istedikleri desenleri farklı objelere ekleyip, istedikleri şekilde düzenleyebiliyorlar ve çalışma yalnızca 10 saniye gibi ortalama bir sürede 4 tane farklı varyasyonla önlerine geliyor. Sonra da ticari bir karşılığı olabilmesi için pano olarak üretilmiş olan bu desenleri desinatörün isteği çerçevesinde metraj baskı yapabilecek hale getirdik. Böylece yaklaşık 1 hafta ya da 10 günü bulan desen çalışma süresini 10 saniyeye indirdik.”

SAITU JC 2036 30 kafalı tekstil dijital baskı makinesi saate 950 metrekare hızlara ulaşabiliyor   Görsel Kaynak: Textilegence
SAITU JC 2036 30 kafalı tekstil dijital baskı makinesi saate 950 metrekare hızlara ulaşabiliyor Görsel Kaynak: Textilegence

Bunun yanı sıra, bugün giyim firmalarının üreticilerinden, süblime baskı makinelerinden çıkartmış oldukları kağıttan, kumaşa transfer etmiş oldukları transfer makinesinin sıcaklığını/akış hızına kadar detaylı bilgi talep ettiğine değinen Çeliker, bu nedenle bir sertifika sunmaya başladıklarını söyledi. Çeliker; “A.I.T.’nin müşterilerine verdiği sertifikalarda desenin görüntüsünün bir ön izlemesiyle beraber desenin hangi firmada, hangi tarih ve saate, hangi desinatör tarafından üretildiği gibi bilgiler, desenin görüntüsünün bir ön izlemesiyle beraber yer alıyor. Bu da ihracat ayağında onların pazardaki elini güçlendiriyor ve onlara güvenli bir alan sağlıyor” dedi.

“Yapay zekâ, desinatörlerin düşmanı değil dostu”

Sektörde desinatörlerin zaman zaman yapay zekâyı kendi işlerine yönelik bir tehdit olarak algıladıklarına değinen Çeliker şu açıklamada bulundu: “Burada aslında bizim vaat etmiş olduğumuz, desinatörlerin yapmış olduğu iş gücünü tamamen ellerinden almak değil, aksine onları çok daha hızlı bir şekilde asiste edip, yaratıcılıklarını daha hızlı ve sınırsızca ortaya koyabilmelerini sağlamak. Nasıl ki bugün bilgisayar kullanmayı bilmeyen bir insanın hiçbir iş yapabilmesi mümkün değilse, yarın da aynısı yapay zekâ için geçerli olacak. Biz bunu öngörüyoruz. Yapay zekâ, desinatörlerin düşmanı değil dostudur. O yüzden desinatörler bu konuyla ilgili endişe etmek yerine bir an önce yapay zekânın gücünü ve bunu işlerinde kullanmanın yollarını arayıp kendilerini geliştirmeliler.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler