12.4 C
İstanbul
Cuma, Kasım 22, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

USTER Uyarıyor: Stok Pamuğa Dikkat

EğirmeUSTER Uyarıyor: Stok Pamuğa Dikkat

- Eğirme Haber Sponsoru -

Fiyat cazip olabilir, ama uzun zamandır stok pamuk bir risk oluşturabilir. Dünya pamuk stoğu artmaya devam ediyor, iplikçiler kendi hammaddelerinin daha düşük fiyatı için oldukça istekli olacağı tahmin ediliyor. Fakat ciddi riskler beraberinde geliyor, özellikle pazarın uzun süredir depolarla saklanmış pamuk istilasına uğraması söz konusu.

Bu konu en son Pekin’deki IMTF Konferansında ve Thessaloniki’deki ICAC Genel Toplantısı’nda vurgulandı. Uzmanlar stoklanmış pamuğun zamanla kalitesinin azalacağına dikkati çekti. Renk kaybı (sararma) ve iplik kalitesinin bozulması gibi kaçınılmaz kalite sorunları en büyük endişe kaynaklarını oluşturuyor. USTER® HVI 1000, pamuğun amaca uygun olup olmadığı kontrol etmenin tek emin yoludur.

Küresel pamuk pazarlarındaki pamuk fiyatı, artan kitlesel pamuk stoğunun oluşturduğu arka planla düşecek gibi görünüyor. Tüm tekstil sanayini tedarik edecek bir stok olan 100 milyondan fazla balyanın hali hazırda dünya çapındaki depolarda beklediği tahmin ediliyor. Dünyanın en büyük pamuk tüketen ülkesi Çin, tek başına, yerli tekstil sektörünün iki yıllık ihtiyacına karşılık gelen 62 milyon balya ile bu envanterin yarısından fazlasına sahip.

Talep düşer v e pamuk tedarik zinciri büyük ölçekte stok eritme faaliyetine başlarsa pamuk yetiştiricileri ürün azaltmak zorunda kalacak. Peki, düşük fiyat aralığında piyasayı vuracak olan bu stok pamuklar iplikçiler için iyi bir haber mi? Cevap ‘muhtemelen hayır’ olacak, iplikçiler antik Roma atasözünü hatırlamalı; ‘Buyer Beware- Alıcı Sakınsın’

USTER® HVI 1000 - Stok pamuk konusunda dikkat
USTER® HVI 1000 – Stok pamuk konusunda dikkat

Depolamanın stok pamuk kalitesine etkisi

En büyük problem muhtemelen pamuk stoğunun ne kadar süre ve hangi koşullar altında depolandığıdır. Mükemmel şartlarda depolansa bile pamuk kalitesinin zamanla azaldığı kabul edilmiş bir gerçektir. Ana sorun, renk derecesinin ‘sararma’ olarak tanımlanan kayıp yaşamasıdır ve bu her zaman uygun test olmadan kolaylıkla bariz bir şekilde görülmez. Bu yüzden, bir pamuk çırçırdan depoya girene kadar en yüksek kalite oranlarında kaydedilebilir ve etiketlenebilir. Fakat, zamanla, özellikle uzun süre depolanmış pamukta, renk bozulması kalite seviyesinde düşüşe yol açar.

Özel dikkat, pamukların büyük stoklarla depolandığı alanlara verilmeli. Depolama seçenekleri genelde zayıftır, çiftçiler kaliteyi açıkça riskte eder şekilde, pamuğu genelde hangarda, değişen çevre koşullarına ve neme maruz kalacak şekilde tutar.

Yakın gelecekte, pamuk üretimi ile iplikçilerin tüketimini dengelemek için hareketlenme olacaktır. İlk yol ithalatı kesmek olacak, böylece yerel üreticiler depolanmış malzemeleri satın alacaktır. Çinli iplikçiler, bu pamuğun depolarda 3 yıl stoklanabileceğinin farkındadır ve bunun taşıdığı kalite riski konusunda duraksama yaşayabilirler. Bu koşullar altında, bazı malzemeler dünya pazarlarına yönlendirilmiş olabilir, böylece her yerdeki iplikçilere risk yayılmış oluyor.

Uzun süredir depolanmış pamuğu satın alan müşterilerin her balyanın üzerindeki etikette bulunan kalite verilene güvenmesi neredeyse mümkün olmuyor. Bu durum, değeri etkileyebilir, fiyat gerçekten satın alınan pamuğun değerinden yüksek olabilir. İplik üretimini ve bitmiş kumaşa kadar bütün süreçler bundan etkilenir. Anahtar kalite parametreleri için satın alınan pamuğun dikkatli test edilmesi, potansiyel ciddi problemlerden kaçınmaları açısından iplikçiler için hayati önem taşıyor.

Renk Derecesi Gerçekten Önemli mi?

Renk derecesi, her zaman ham pamuğun alım ve satım görüşmelerinde, fiyatlandırılmasında önemli bir faktör olmuştur. Birçok önemli kumaş hatası, bu renk derecelendirme sorunu olarak geriye doğru takip edilebilir. İplikçilerin her pamuk satın almada, doğru renk verilerini kesin olarak bilmesi esastır, böylece iplik üretim sürecinin başlangıcında balyaların, üretilecek ipliğin kalitesi için uygun olup olmadığından emin olabilirler.

Çeşitli çevre koşulları altında sonuçlandırılan pamuğun renk bozulmasına dönük kapsamlı testler, bu sorunun ciddiyetini açık olarak kanıtladı. Pamuğun uzun süre, kötü şartlarda depolanması daha hızlı ve daha ağır renk kaybına neden olur. Hatta, serin ve kuru ideal bir depolama ortamında bile,  pamuk bir yıldan fazla tutulursa renk bozulması başlayacaktır. Eğer şartlar uygun olursa (örneğin sıcak ve nemli depo) pamukta ‘sararma’ sadece altı haftada ortaya çıkar.

İplikçilere Etkisi

Çoğu iplikçi, uzun süre depolanmış pamuğun renk derece kaybının getireceği risklerin farkında olduğundan bundan kaçınır. Ama depolama şartlarının bu soruna olan etkisi daha az bilinmektedir. Her halükarda, iplikçilerin satın alma sürecinde depolama ortamlarını sık sık kontrol etmesi mümkün olmayabiliyor.

İplikçiler, iplik kalitesinin büyük ölçüde yanlış renk derece verisinden etkilendiğini çok iyi anlayacaktır. Dokuma ve örme kumaşlarda görülen ve şeritleme efekti oluşturan barré isimli kusur, ancak boyama aşamasında görünür hale geliyor, bu ise, kaliteyi düşüren bu hatanın algılanması için en kötü zamanlamadır. Barré isimli kusur genelde eski balya etiketlerinden alınan yanlış renk derecelerinden kaynaklanır. Açıklandığı gibi, balya üzerindeki kalite etiketleri belli bir süre için tamamen geçerlidir. Yani iplikçiler pahalı kalite konuları ile karşı karşıyadır ve tek bir nokta ün kaybetmeye neden olabilir.

Uster Technologies içinde Pamuk Sınıflandırma Ürün Müdürü David McAlister şunları söyledi; “Pamuğun mevcut kalitesini gösteren sonuçlar, kalite ve karlılık yansımaları açısından tüm tekstil değer zinciri boyunca görülebilen öngörülemeyen büyüklükteki kaçınılmaz sorunlar açısından, geçerli kaliteyi temsil etmez. Bu nedenle iplikçiler ateş hattında olanlardır.”

USTER® HVI 1000: Tek Kesin/ Emin Koruma

İplikçiler için çözüm etkili pamuk sınıflandırma, diğer bir deyişle, satın alma kararı vermeden önce ham pamuk numunelerini yeniden test etmektir. Bu görev için, USTER® HVI 1000 küresel çapta kabul gören bir araçtır. Bu araç ABD’de USD, Çin’de CFIB ve diğer başka birçok ulusal örgüt tarafından pamuk kalibrasyon standartlarını belirlemek için kullanılıyor. USTER® HVI 1000 renk derece seviyeleri hakkında hızlı ve doğru veri sağlar, böylece iplikçiler kendi test sonuçları ile balya etiketlerindeki kalite verilerini karşılaştırabiliyor. Onlara sadece koruma vermez, pamuk alımları için iyi bir değer oluşturur, eğirme sürecinin başlaması için optimum kalitede karışımı belirlemeye yardımcı olur.

McAlister şunları söyledi; “USTER® HVI 1000 sadece fiyatlandırma ve kalite sorunları önlemekle kalmaz, aynı zamanda sistemdeki ilk yatırımın hızlı bir şekilde geri dönüşünü sağlayacaktır. Bu, iplikçilere müşterilerinin sipariş ettiği ipliği olması gereken kalitede tam olarak üretme güvencesi veriyor.”

Barré sorununun finansal etkilerini net bir şekilde anlatan ve Cotton Cotton Incorporated tarafından yapılan 2002 çalışmasına işaret eden McAlister, USTER® HVI 1000’in olası büyük maliyet tasarrufuna dikkat çekti. McAlister; “Bu çalışma, her 1,818kg (4,000lbs) kumaş için barré hatalı kumaş üretim maliyetinin yaklaşık 21,400 Euro (27,000 USD) olduğunu gösterdi. Yani, tipik bir 50.000 iğli bir iplikhane, her gün 30.000kg standart numarada iplik üretirken 400,000 Euro (500,000 USD) kaybediyor. Bu oran, tek bir günde barré sorununu önlemekle kalmıyor, HVI® enstrümantasyon yatırım maliyetini de karşılıyor, böylece zor kazanılan kar marjları korunuyor.” dedi.

McAlister sözlerini şöyle sürdürdü; “Dünya çapında iplik kalitesine gereksinimlerin artışı ve uzun vadeli ham pamuk stoğunun getirdiği gerçekçi riskler göz ardı edilemez. Bunun dünya pazarlarına uzun yıllar ciddi bir etkisi olabilir. Ama bu durum aynı zamanda, doğru hammadde testi tarafından desteklenen tutarlık iplik kalitesi düzeylerinde tedarik sağlayan akıllı iplikçiler için bir fırsat sunuyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

En çok okunan haberler