ABD’nin yeni gümrük vergilerini açıklamasının ardından, bu gelişmenin Türkiye’nin tekstil sektörü için hem avantaj hem de dezavantaj sağlayabileceği belirtildi. Ancak hazır giyim sektörü için farklı bir tablo konuşuluyor. Sanayiciler bu gelişmenin kendi sektörleri için olumsuz sonuçlar doğuracağını savunuyor.
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin (TGSD) konuya ilişkin yaptığı açıklamada “ABD Başkanı Trump’ın 2 Nisan itibariyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, Sri Lanka, Kamboçya, Hindistan ve Bangladeş gibi ülkelerden yapılan giyim ithalatına ek vergi getirdiği açıklandı. Bu gelişme Türk hazır giyim sektörünü olumsuz etkileyecek. ABD’li ithalatçıların Türk firmalarıyla olan işbirliklerini sonlandırması durumunda ihracatımızda belirgin bir düşüş yaşanabilir. Bu durumun sektördeki istihdamı da olumsuz etkilemesi bekleniyor” ifadeleri yer aldı.
“Hükümetin acil önlemler alması gerekiyor”
TGSD Başkanı Toygar Narbay bu kararın Türk hazır giyim sektörü üzerinde ciddi etkileri olacağının altını çizerek; “İhracatımızın büyük bir kısmını ABD’ye yapıyoruz ve bu yeni vergiler maliyetlerimizi artıracak” dedi. Narbay ayrıca hükümetin acil önlemler alması gerektiğini vurguladı ve sektör temsilcilerini bu konuda bilgilendireceklerini belirtti.
Uygulanan ekonomi politikasının enflasyonu düşürmekte istenen sonuca beklenen hızda vermediğini belirten Narbay şunları söyledi: “Bunun başlıca sebebi olarak uygulanan yüksek faiz politikasının yanında yüksek faiz politikasının iş yapma maliyetlerini artırdığı uygulanan ticari faiz vasıtası ile ithalat ve ihracatın sekteye uğradığı ve kur farklarının da ürün fiyatlarını yükselttiğidir. Bu noktada enflasyonun düşmesi için sadece para politikalarının değil aynı zamanda maliye politikalarının da etkin bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu bağlamda giyim sektöründe uygulanacak olan yeni vergiler hem üretim maliyetlerini hem de nihai ürün fiyatlarını artırarak enflasyonun daha da yukarı çıkmasına neden olacaktır.”
Narbay ayrıca, 2022-2024 yılları arasında açıklanan yüzde 18’lik enflasyon oranına rağmen, giyim sektöründe yaşanan yüzde 258 artışın tüketici üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. “Bu durum, tüketicilerin alım gücünü ciddi şekilde zayıflatmış ve sektördeki talep daralmasına yol açmıştır. Yeni vergi düzenlemeleri bu durumu daha da kötüleştirecektir” dedi. TGSD olarak, hükümetin bu kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini vurgulayan Narbay, “Sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından daha dengeli ve uzun vadeli çözümler üretilmelidir” şeklinde konuştu.
Narbay’ın açıklamaları doğrultusunda hükümetin yeni vergi düzenlemelerini tekrar değerlendirmesi gerektiği belirtilirken, aksi takdirde 2025 yılında enflasyon oranlarının daha da yükseleceğinin öngörüldüğünü paylaşıldı.
Narbay ayrıca KOBİ’lerin finansmana erişiminde yaşanan sıkıntılara da değinerek, sektörde KOBİ’lerin nakit akışını düzenlemek amacıyla bankaların daha esnek davranması gerektiğini de sözlerine ekledi.