Spor şirketi PUMA ile Türkiye’de de faaliyet gösteren Avrupa merkezli RE&UP Recycling Technologies, bir Niyet Mektubu (LoI) imzaladı. Bu iş birliği, tekstil atıklarını RE&UP’ın Yeni Nesil Geri Dönüştürülmüş Pamuk Lifleri ve Geri Dönüştürülmüş Polyester Cipslerine dönüştürerek bu döngüsel tekstil çözümünün kapsamını genişletmeyi amaçlıyor.
PUMA, giderek artan oranda geri dönüştürülmüş tekstilden milyonlarca futbol forması üreterek RE:FIBRE tekstilden tekstile geri dönüşüm programını halihazırda büyütmüştü. RE&UP, PUMA’nın pet şişeden geri dönüştürülmüş polyestere olan bağımlılığını azaltma amacını destekleyen RE:FIBRE programında önemli bir Yeni Nesil ham madde ortağı haline geldi ve döngüselliği artırırken tekstil atıklarını en aza indirdi. Önceki başarısı nedeniyle, bu iş birliği şimdi döngüselliği tamamen mümkün kılmak için daha geniş bir küresel taahhüde dönüştü.
Genişlemenin bir parçası olarak, PUMA, RE&UP’ın geri dönüştürülmüş ham maddelerini yerel tedarik zincirinde kullanarak RE:FIBRE’ı Amerika’ya tanıtacak. PUMA, 2030 yılına kadar giyim ürünlerinde %30 elyaftan elyafa geri dönüştürülmüş polyester kumaş kullanmayı hedefliyor.
RE&UP’ın geri dönüşüm teknolojisi, özellikle tüketici sonrası ve endüstriyel atıklar dahil olmak üzere çeşitli tekstil ham maddelerini ve geleneksel olarak geri dönüştürülmesi zor olan polyester-pamuk ve polyester-elastan gibi karmaşık karışımlı tekstilleri işleme yeteneği nedeniyle, endüstrinin döngüsel geçişinin önemli bir sağlayıcısı konumunda bulunuyor. %100 yenilenebilir enerji ile çalışan ve renk giderme işlemleri gibi ileri teknolojilerden yararlanan RE&UP, sürdürülebilir, düşük etkili geri dönüştürülmüş tekstil elyaflarında önemli bir rol oynuyor.
PUMA 2030’da polyester kumaşlarının %30’unun elyaftan elyafa geri dönüştürülmüş olmasını hedefliyor
“2030 Vizyonu hedeflerimizin bir parçası olarak, 2030 yılına kadar giyim ürünlerimizdeki polyester kumaşın %30’unun elyaftan elyafa geri dönüştürülmüş olmasını istiyoruz ve RE&UP ile iş birliğimiz, ürünlerimize ham (virgin) eşdeğer geri dönüştürülmüş malzemeleri entegre etme konusunda heyecan verici olanaklar sunuyor,” diyen PUMA Küresel İnovasyon Giyim ve Aksesuarlar Direktörü Howard Williams, bu malzemelerin, döngüsellik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olurken ihtiyaç duydukları performansı sunduğunu söyledi.
“RE&UP’ın Ticari İşler Müdürü Özgür Atsan, “PUMA’nın RE:FIBRE programı aracılığıyla mevcut çalışmalarımızı geliştirerek PUMA ile iş birliğimizi bir üst seviyeye taşımaktan gurur duyuyoruz” diyerek şu açıklamada bulundu: “Endüstrideki en ileri görüşlü markalardan biri olan PUMA, geri dönüştürülmüş malzeme açığını kapatma vizyonumuzu paylaşıyor. Ürünlerimizin kanıtlanmış kalitesi, çeşitli tekstil bileşimlerini işleme yeteneğimiz, yıllık 80.000 ton kapasitemiz ve yenilenebilir enerjiye olan bağlılığımız, Yeni Nesil malzemeler üretme ve döngüselliği tekstil endüstrisi için standart haline getirme misyonumuzu güçlendiriyor. Ürünlerimizi, tekstil endüstrisinde bir sonraki neslin ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandıkları için Yeni Nesil malzemeler olarak tanımlıyoruz.”