4.6 C
İstanbul
Pazar, Ocak 5, 2025

Akın Tekstil yalnızca konfeksiyon üretimini durdurduğunu açıkladı

Sektörün köklü firmalarından Akın Tekstil’in iflas ettiğine...

IFC’den Küçükçalık’a 50 milyon dolarlık yatırım

Dünya Bankası Grubu üyesi IFC, Türkiye ve...

Türk hazır giyim markaları 2030’dan sonra dünya sahnesindeki yerini artıracak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Giyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

GüncelGiyimkent yıllık 1,5 milyar dolar ihracat hedefliyor

- Haber Sponsoru -

Türk tekstil sektörünün en önemli merkezleri arasında yer alan Giyimkent, yıllık ihracat hedefini büyüterek, 1,5 milyar dolar olarak açıkladı. Tekstil sektörünün mevcut durumu, karşılaştığı zorluklar ve gelecek hedeflerine ilişkin açıklama yapan Giyimkent Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Cevizli, 2025 yılında sektörün eski günlerine döneceğini savundu. 2024 yılında yaşanan daralmanın enerji ve iş gücü maliyetlerindeki artıştan kaynaklandığına dikkat çeken Cevizli, 2025 yılında sektörün eski gücüne kavuşacağını ve küresel markalar çıkararak dünya çapında rekabet gücünü artıracağını söyledi.

Enerji ve işçilik maliyetlerinin Türkiye’de yükselmesi nedeniyle Mısır gibi ülkelerde üretim tesisi açan firmalar olduğunu dile getiren Cevizli; ‘‘Giyimkent’ten Mısır’a üretim için giden bir iki firmamız var. Mısır iş gücü ve enerji maliyetlerinin düşük olması nedeniyle tercih ediliyor. Orada üretim yapan firmaların kısa vadede buradaki kaliteyi, modayı yakalaması mümkün görünmüyor. Mısır bu konuda çok büyük teşvikler veriyor. Türkiye rekabet için global firmalar ortaya çıkarmalı. Yurt dışında da üretim yapılabilir ama üretilen ürünün ihracatının Türkiye üzerinden yapılması gibi üçüncü bir yol izlenebilir’’ dedi. Cevizli ayrıca, Giyimkent’teki firmalara üretimin artırılması ve yeni pazarlara açılma gibi konularda destek verdiklerini de sözlerine ekledi.

Tekstil sektörünü bekleyen tehlike: İşçi sorunu   Görsel Kaynak: Giyimkent
Tekstil sektörünü bekleyen tehlike: İşçi sorunu Görsel Kaynak: Giyimkent

Tekstil sektörünü bekleyen tehlike: İşçi sorunu

Tekstil sektöründe çalışacak işçi bulma konusunda zorluk yaşandığına değinen Muzaffer Cevizli, ‘‘Bizim gençlerimiz tekstil sektöründe çalışmak istemiyorlar. Ne ara eleman olmak istiyorlar ne makinacı olmak istiyorlar. Genel olarak beyaz yakalı olmak istiyorlar. Sektörümüz için ilerideki en büyük tehlikelerden biri de bu. Bunun tehlikeyi önlemek için de bir an önce meslek liselerinde eğitimler verilmesi, alanlar açılması gerekiyor. Eğitimle beraber bu kanala yerel iş gücünün yönlendirilmesi gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

“Tekstilde 1 buçuk milyon istihdamın yaklaşık yüzde 10’u Suriyeli göçmenler”

Muzaffer Cevizli Suriyeli işçiler ile ilgili ise şu yorumda bulundu: ‘‘Suriye’den gelen mülteciler, can ve mal güvenlikleri için geldiler. Bizim gençlerimizin çalışmak istemediği sektörlerde çalışmaya başladılar. En alt sektörlerde iş bulabildiler. Bunların bir kısmı ülkelerine geri dönecektir. Bu dönüşle beraber tekstil, mobilya ve inşaat sektörlerinde eleman bulmak daha da zorlaşacaktır. Tekstilde 1 buçuk milyon istihdamın yaklaşık yüzde 10’u Suriyeli göçmenler. Suriyelilerin dönüşü şu an yavaş seyrediyor, gelecekte bu sayı yükseldiğinde tekstil sektörü olumsuz etkilenecektir.”

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler