4.6 C
İstanbul
Cuma, Aralık 27, 2024

Türk hazır giyim markaları 2030’dan sonra dünya sahnesindeki yerini artıracak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı...

Ücretsiz eğitim veren Moda Akademisi sektöre kalifiye eleman yetiştiriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince moda sektöründe kariyer yapmak...

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Türk tekstil endüstrisi Suriye’de üretim avantajlarını konuşuyor

GüncelTürk tekstil endüstrisi Suriye’de üretim avantajlarını konuşuyor

- Haber Sponsoru -

Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin çökmesiyle bölgede yeni bir süreç başlarken, Türk tekstil ve perakende sektörü ülkede istihdam ve üretime katkı sunmayı hedeflediğini açıkladı. Sektör temsilcileri Suriye’nin yeniden yapılandırılmasında Türkiye’nin en çok katkı sağlayacak ülkelerden biri olduğuna vurgu yaptı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, AA’ya yaptığı açıklamada Suriye’de Türkiye için büyük fırsatlar olduğunu dile getirerek, artan maliyetler ve iş gücü sıkıntısı karşısında Türk tekstilciler için Suriye’de üretimin faydalı olacağına değindi.

Özellikle iş gücü açısından değerlendirildiğinde Türkiye’de ciddi sayıda Suriyeli nüfus oluştuğunu hatırlatan Öksüz, “Birçok alanda çalışıyorlardı. Şimdi ülkelerine dönmeleriyle birlikte aslında orada birtakım üretim tesisleri kurmak bizim çok menfaatimize olacak” değerlendirmesinde bulundu. Öksüz, yerinde üretimde fiyatların çok daha uygun olduğunu, Suriye’de özellikle Türkiye’ye yakın bölgelerin, ülke için üretim üssü olabileceğine işaret etti.

“Üretimin Mısır yerine Suriye’de olması büyük bir avantaj olur”

Son zamanlarda özellikle sektörün Mısır’da üretime yoğunlaştığını dile getiren Ahmet Öksüz, “Mısır yerine bunun Suriye’de olması büyük bir avantaj olur. Çünkü şu anda Türkiye’de hem iş gücü bulmakta hem de maliyette sorun yaşıyoruz. Özellikle sanayi emek yoğun sektörlerden bahsediyorum. Buralarda bence bunu değerlendirebilirsek büyük fırsatlar olabilir düşüncesindeyim” dedi. Bölgede istihdam sağlanabileceğini belirten Öksüz, şunları kaydetti:

“Biz Suriyeliye orada iş imkanı niye vermeyelim? Mısır’a gideceğimize niye Suriye’ye gitmiyoruz? Suriye, Türkiye’ye yakınlığıyla lojistik olarak da çok avantajlı. Suriye tarafında, Türkiye’ye yakın olan bölgede emek yoğun sektörlerde bir üretim başlatabilirsek Türkiye bunu avantaja çevirmiş olur. Önümüzdeki süreçte Türkiye’de iş gücü bulmak daha da zorlaşacak. Maliyetler daha da artacak. Bunu en azından böyle tolere edebiliriz. Bu Suriyelilerin istihdamı açısından hem de Türkiye’nin üretimine katkı açısından çok faydalı olur.”

Üretimin Mısır yerine Suriye’de olması büyük bir avantaj olur   Görsel Kaynak: Temiz Giysi Kampanyası
Üretimin Mısır yerine Suriye’de olması büyük bir avantaj olur Görsel Kaynak: Temiz Giysi Kampanyası

“Türk perakende sektörü bölgede bayilikleriyle yer alabilir”

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de Suriye’de normalleşme sürecinin uzun sürebileceğini dile getirerek; “Normalleşme süreci gerçekleştiği takdirde mutlaka güney komşumuzla Türkiye’nin güvenliği çerçevesinde iş birliği çalışmaları da yapılacaktır. Şu anda bazı gelişmelerle beraber her şeyin bir oturma süreci var” dedi. Normalleşme başladıktan sonra Türk perakende sektörünün de bölgede bayilikleriyle yer alacağını düşündüğünü aktaran Öncel, bunun da zaman alabileceğini kaydetti.

“Sektörde çok yoğun işler varken Suriyeli komşularımız istihdama önemli bir şekilde katkı sağladı”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat da hazır giyim sektörünün maliyetlerinin artması nedeniyle ihracatta, iç piyasada pahalı duruma geldiğini anlattı. Sektörde işlerin yoğun olduğu dönemde Suriyelilerin önemli bir istihdam oluşturduğunu ifade eden Fayat, “Dolayısıyla bu döneme denk geldiği için çok büyük sıkıntı olmaz. 2021-2022’de sektörde çok yoğun işler varken Suriyeli komşularımız istihdama önemli bir şekilde katkı sağladı” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler