10.1 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 26, 2024

Türk hazır giyim markaları 2030’dan sonra dünya sahnesindeki yerini artıracak

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Müşterek Başkanı...

Ücretsiz eğitim veren Moda Akademisi sektöre kalifiye eleman yetiştiriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince moda sektöründe kariyer yapmak...

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Kahramanmaraş’ta tekstil ihracatı %12 artışla olumlu işaret veriyor

GüncelKahramanmaraş’ta tekstil ihracatı %12 artışla olumlu işaret veriyor

- Haber Sponsoru -

Türkiye’de tekstil üretiminin yoğun olduğu kentlerin başında gelen Kahramanmaraş, merkez üssü olduğu 6 Şubat 2023’teki depremlerin ardından toparlanmayı sürdürüyor. 2022 yılında başarılı bir ihracat performansı yakalayan kentte, deprem sonrası tesislerin hasar görmesi ve istihdam sorunları nedeniyle ciddi bir gerileme yaşanmış ve hemen ardından sektörü bölgede tekrar ayağa kaldırmak için gerekli çalışmalar başlatılmıştı. 2024 yılının ilk dokuz ayına bakıldığında ise geçen yıla göre Kahramanmaraş’ın ihracat rakamlarında yüzde 12’lik bir artış gösterdiği görülüyor.

AA’nın Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) verilerinden derlediği bilgilere göre, yaklaşık 100 tekstil ihracatçısı firmanın yer aldığı kent, geçen yılın 9 ayında 446 milyon 858 bin dolar olan tekstil ihracatını bu yıl yüzde 12,2 artırarak 501 milyon 516 bin dolara çıkardı. Kentin 2022 yılının ilk 9 ayındaki ihracatı 681 milyon 356 bin, yıllık ihracatı ise 868 milyon 855 bin dolar olarak gerçekleşmişti.

KMTSO Başkan Vekili Hikmet Gümüşer yaptığı açıklamada Kahramanmaraş’ın 2 binden fazla firmaya ev sahipliği yapan büyük bir şehir olduğunun altını çizerek, kentte özellikle tekstil ve ham maddeleri sektörünün önemine işaret etti. Tekstil ve ham maddeleri sektöründe 2022 yılında ihracat rekoru kırdıklarını hatırlatan Gümüşer, 6 Şubat 2023’teki depremlerden kaynaklı olarak ihracatın gerilediğini söyledi.

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sektörün yavaş yavaş toparlanmaya başladığını anlatan Gümüşer, “2024 yılının ilk 9 ayı itibarıyla bir nebze olsun toparladık. 2023 yılına göre, 2024’te tekstil ve ham maddelerinde yüzde 12 ihracatımızı artırarak 501 milyon dolar ihracat kaydettik. Hala depremin yaralarını sarmakta olan şehrimiz için bu güzel başarı. Ağırlıklı olarak ihracatımızı İtalya’ya yaptık. Onun haricinde de Çekya’ya ihracatımız oldukça yükseldi. Aynı zamanda Pakistan’a ihracatımız oldukça yükselmiş durumda.” diye konuştu.

Kahramanmaraş’ta istihdam problemi sürüyor, iplik tesisleri yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor   Görsel Kaynak: Kipaş
Kahramanmaraş’ta istihdam problemi sürüyor, iplik tesisleri yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor Görsel Kaynak: Kipaş

Kahramanmaraş’ta istihdam problemi sürüyor, iplik tesisleri yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor

Geçen yıla göre hem birim fiyatların hem de karlılık oranlarının düştüğünü, karlılıkların düşmesinin önemli sebeplerinden birisinin ise işçilik maliyeti olduğunu belirten Hikmet Gümüşer, şunları kaydetti:

“Avrupa ve Amerika bölgesindeki resesyonlar (durgunluk) ve Türkiye içerisinde uygulanan yüksek faiz politikaları sebebiyle birçok işletme kapasitelerini düşünmek zorunda kaldı. Ne yazık ki şu an geldiğimiz noktada Kahramanmaraş’ta iplik tesisleri yüzde 40 kapasite kullanım oranıyla çalışıyor. Aynı zamanda ciddi anlamda verimlilik düşüşleriyle karşı karşıyayız, bunun en önemli sebeplerinden birisi çok yoğun istihdam problemi var. Fabrikalar istihdam ettikleri mavi yakalı personeli işe alıyorlar, bu istihdam çok kısa bir süre devam ediyor, sadece bir-iki ay çalışıyor sonra işi bırakıp gidiyorlar ve bunlar büyük bir verimlilik kaybına sebebiyet veriyor.”

“Bu sadece bizim başarımız değil, bizimle beraber çalışan iş arkadaşlarımızın da başarısı”

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı da yaklaşık 3 hafta önce ihracatla ilgili kentte kendi şirketi dahil 10 firmanın altın ile ödüllendirildiğini söyledi. Bu durumun kent için gurur verici olduğunu ifade eden Narlı; “Bu sadece bizim başarımız değil, bizimle beraber çalışan iş arkadaşlarımızın da başarısı. Depremden hemen 15 gün sonra bizim o iş arkadaşlarımız bizimle beraber büyük bir aksiyon aldı ve fabrikalarımızı hızlıca ayağa kaldırdılar. Bu sadece sanayicinin başarısı değil onlarla beraber yaptığımız güzel çalışmaların eseridir. Onun için biz durmayacağız çalışacağız, başaracağız bunu bir daha başaracağız” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler