ITMAconnect sürdürülebilir dönüşümü masaya yatırdı

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » ITMAconnect sürdürülebilir dönüşümü masaya yatırdı

Enerji tasarrufu projeleri, özellikle Asya’daki endüstrinin büyük merkezlerinde, birçok tekstil üreticisinin sürdürülebilir kazanımlar elde etmesinin hala en etkili yolu ve bu tür projeleri gerçekleştirmek için artık hem teknik yardım hem de finansman mevcut. ‘Sürdürülebilir Dönüşüm için Etki Finansmanı’ başlıklı ITMAconnect web seminerinin temel mesajını bu oluşturdu. ITMA Hizmetleri yönetim kurulu üyesi Jeroen Vits tarafından koordine edilen konuşmaya şu isimler katıldı: Apparel Impact Institute’ta (Aii) CFO olan Ryan Gaines, Asya Kalkınma Bankası’nda (ADB) kıdemli iklim değişikliği uzmanı olan Michael Rattinger ve Cascale’in (eski adıyla Sürdürülebilir Giyim Koalisyonu (SAC)) karbonsuzlaştırma programının kıdemli direktörü Joyce Tsoi.

Cascale, sürdürülebilir dönüşümde iş birliği için bir platform sağlıyor

Cascale, konfeksiyon ve tekstil sektöründe küresel değer zincirinin her adımını temsil eden 300 şirketin bir araya geldiği bir ittifak olarak, sektörün iş birliği, üye desteği ve rehberlik yoluyla emisyon azaltımı yönünde çalışmasını destekleyen bir karbonsuzlaştırma programına sahip.

Joyce Tsoi; “Asya genelindeki tekstil üreticilerinin hem güneş enerjisi tedarikinden hem de üretim tesislerine güneş enerjisi kurulumundan elde edebilecekleri enerji tasarrufu sayesinde kolayca elde edebilecekleri birçok fırsat var” şeklinde konuştu.

Tsoi, ortaklığın birçok ortak hedefe ulaşmanın anahtarı olduğunu, Cascale üyelerinin benzer düşünen endüstri liderleri ve kuruluşlarından oluşan çeşitli bir ağa erişimden yararlandığını, bu sayede iş birliği, bilgi paylaşımı ve potansiyel ittifaklar için fırsatlar sağlandığını sözlerine ekledi.

Aii, olumlu etkiyi hızlandıran projeleri finanse ediyor ve ölçeklendiriyor

Cascale ayrıca, giyim ve ayakkabı sektöründe olumlu etkiyi hızlandıran projeleri tanımlayan, finanse eden ve ölçeklendiren, kar amacı gütmeyen, üyelik gerektirmeyen bir kolektif olan Kaliforniya merkezli Apparel Impact Institute (Aii) ile de ortaklık yapıyor. Aii, kısmen markalar ve hayırsever kuruluşlardan alınan hibelerle ve kısmen de teknik çalışmaları için aldığı hizmet ücretleriyle finanse ediliyor.

Aii, olumlu etkiyi hızlandıran projeleri finanse ediyor ve ölçeklendiriyor Görsel Kaynak: ITMA
Aii, olumlu etkiyi hızlandıran projeleri finanse ediyor ve ölçeklendiriyor Görsel Kaynak: ITMA

Aii’nin Moda İklim Fonu, 250 milyon ABD doları değerinde bir bağışçı havuzundan oluşan fon ve İklim Çözümleri Portföyü (CSP), şirketlerin danışabileceği kanıtlanmış karbon azaltıcı programların ve çözümlerin bir tescili.

“Şirketlerin yenilenebilir enerjiye geçişine ve kömürün aşamalı olarak kaldırılmasına yardımcı olan projelerde aktif olarak yer alıyoruz, çünkü birçok 2. Kademe üretici hala kömür yakıtlı kazanlar kullanıyor” diyen Ryan Gaines; “Teknik yardım sunduğumuz ve değerlendirmeler yapmak üzere uzmanlara sponsor olduğumuz diğer alanlar arasında, örneğin makine yenilemeleri ve atık suyun yeniden kullanımı yer alıyor” şeklinde konuştu.

“Tekstil sektörüne yatırım yapmak, bu sektöre aşina olmayanlar için göz korkutucu olabilir”

Asya Kalkınma Bankası (ADB), bölgedeki aşırı yoksulluğu ortadan kaldırmak için yoğun çaba sarf ederken müreffeh, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir Asya için çalışarak, üyelerine ve ortaklarına sosyal ve ekonomik kalkınmayı teşvik etmek için kredi, teknik yardım, hibe ve sermaye yatırımları sağlayarak yardımcı oluyor. Ayrıca resmi, ticari ve ihracat kredi kaynaklarından yararlanarak finansmanı harekete geçirmeyi amaçlıyor.

Michael Rattinger, projeleri değerlendirirken ilgili şirketin bankaya uygunluğuna, ürünlerine yönelik pazar talebine ve projenin uygulanabilirliğine yakından baktıklarını, ancak aynı zamanda etkiyi ve sürdürülebilirlik açısından katma değeri olup olmadığını da çok güçlü bir şekilde değerlendirdiklerini söyledi. Rattinger şöyle devam etti: “Değerlendirmelerimiz, iddialı ama aynı zamanda gerçekçi projeler arayan normal finans kuruluşlarının ötesine geçiyor. Ayrıca, üçüncü taraf yatırımcıları dahil etmekte de iyiyiz çünkü tekstil sektörüne yatırım yapmak, birçok ülkede karmaşık tedarik zincirleri içerdiğinden, bu sektöre aşina olmayanlar için göz korkutucu olabilir. Bu pazara yönelik hükümet politikalarını ve farklı finansman kaynaklarının nasıl birleştirilebileceğini de anlamak gerekiyor”.

Rattinger, Bangladeş’te Envoy Denim için güvence altına alınan 11,2 milyon ABD doları tutarındaki paketi yakın tarihli bir başarı hikayesi olarak gösterdi. Envoy, bu fonu yıllık 3.600 ton iplik üretim kapasitesine sahip otomatik ve daha enerji verimli bir eğirme tesisi kurmak için kullandı.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir