20.4 C
İstanbul
Cuma, Eylül 20, 2024

Chargeurs Group Cilander’nin satın alımını tamamladı

30 Mayıs’ta duyurulan Chargeurs’ün satın alma projesi...

Textilegence Temmuz Ağustos 2024 sayısı yayınlandı

Tekstil ve baskı sektöründe Türkiye ve dünyadan...

Dokuma tarihinin ayak izleri İkiztepe’de su yüzüne çıkıyor

Samsun’un Bafra ilçesinde 1974 yılında başlatılan ve...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Ticaret Bakanı Bolat tekstil sektörüne desteklerin süreceği sinyalini verdi

GüncelTicaret Bakanı Bolat tekstil sektörüne desteklerin süreceği sinyalini verdi

- Haber Sponsoru -

Gerek global enflasyonist ortamdan ve savaşlardan gerekse ülke içi ekonomi politikalardan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen ve 2023 yılının şubat ayında yaşanan depremlerle üretimde güç kaybeden Türk tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim sektörleri pazardaki güçlerini korumak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bununla birlikte global arenada rekabetçiliklerini korumakta zorlandıklarını belirten üreticiler, her fırsatta devlet destekleri ve düzenlemelerinin altını çiziyor.

11-13 Eylül tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) düzenlenen Texhibition İstanbul Kumaş, İplik ve Tekstil Aksesuarları Fuarı’nın açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haksız rekabet oluşturan bazı kural dışı ithalat uygulamaları konusunda üreticilerin yoğun şikayetleri olduğunu söyledi. “Aradan geçen 15 ayda Ticaret Bakanlığı olarak gerek İhracat Genel Müdürlüğümüz gerekse İthalat Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla bu sorunların çok büyük bölümünü çözdük” diyen Bolat, Eximbank kaynaklarının, reeskont kredisinin 10 katı artırıldığını, diğer taraftan ise döviz bozdurma zorunluluğunun yüzde 80’den yüzde 30’a düşürüldüğünü kaydetti.

“Türk markaları hem tekstilde hem konfeksiyonda büyümeye devam edecekler”

Bakan Bolat Bakanlık olarak bütçelerinde planlanandan çok daha fazla hibe destekleri verdiklerini söyledi. “İthalat cephesinde de bize yapılan şikâyet başvuruları için gerçekleşen soruşturmalar sonucunda yanlış uygulamalar, haksızlık oluşturan uygulamalara karşı da tereddütsüz önemli kararlar aldık” ifadelerini kullanan Bolat, bugün Texhibition fuarının giderek büyümekte olduğunu, bunun da tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türkiye için ne kadar önemli ve temel stratejik bir sektör olduğunu gösterdiğini aktardı. Bolat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümet olarak, devlet olarak, Türkiye olarak tekstil ve konfeksiyon sektörünü asla ihmal etmedik, etmeyeceğiz. Diğer sektörler için de aynı sözü hep söyledik ve dünya çapında bir şöhrete ulaşan Türk tekstili, Türk markaları hem tekstilde hem konfeksiyonda büyümeye devam edecekler. Yeter ki istişare ile doğru reçetelerde buluşalım, doğru tedbirler alalım ve markalaşma yoluyla, inovasyon yoluyla, kaliteli üretim yoluyla sizlerin dünya arenasında, ticarette daha karlı, daha yüksek fiyatlı ürünler satabilmeniz mümkün olsun demiştik. Bizim bütün aldığımız tedbirler bu doğrultuda oldu. Firma başına 10 milyon lira, yeşil dönüşüme uyum çalışmaları başlatan firmalara danışmanlık hizmetlerinde yüzde 50’ye kadar hibe desteği verme paketidir bu. Bu yola giren firmalar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın ve Eximbank’ın uygun şartlarda yeşil dönüşüm finansman paketlerini de almaya hak kazanacaklar.”

Ticaret Bakanı Bolat tekstil sektörüne desteklerin süreceği sinyalini verdi   Görsel Kaynak: Texhibition
Ticaret Bakanı Bolat tekstil sektörüne desteklerin süreceği sinyalini verdi Görsel Kaynak: Texhibition

“Finansmana erişim, maliyetlerin ucuzlaması konusunda gayret içindeyiz”

Doğru istikamette, hedefleri gerçekleştirme yolunda ilerlemeye devam edeceklerini belirten Bakan Bolat, finansmana erişim, maliyetlerin ucuzlaması konusunda özellikle istihdam yoğun sektörler açısından gayret içinde olduklarını dile getirdi. Bolat: “Hükümet olarak bakanlıklar arası çalışmalar yapıyoruz. Bu nedenle inşallah yeni tedbirler almaktan da çekinmeyeceğiz. Tekstil ve konfeksiyonda bu yıl ilk 8 ay itibarıyla 21,2 milyar dolar ihracatımız var. Geçen yılın tamamında yaklaşık 33 milyar dolardı. Tekstilde geçen yıl aldığımız tedbirlerle özellikle tekrardan fabrika çarklarının hızlandığını birlikte gözlemledik. Üretimde ve ihracatta artış trendleri devam etti. Onlar ilk 8 ay itibarıyla 6,2 milyar dolar ihracata ulaştılar ki geçen yılın rakamlarıyla kafa kafaya bir tablo” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler