Tekstil atıkları sadece 90 saniyede elyafa dönüşüyor

Yazar:

Home Page » Green Times » Tekstil atıkları sadece 90 saniyede elyafa dönüşüyor

Her yıl küresel çapta 92 milyon ton tekstil ürününün çöpe atıldığı düşünüldüğünde, tekstil atıkları dünya gündemindeki en önemli sorunlardan birini oluşturuyor. Buna umut verici bir çözüm, Minnesota Duluth Üniversitesi’nden (UMD) geldi. UMD Makine ve Endüstri Mühendisliği Bölümünde Doçent Doktor Abbie Clarke-Sather ve ekibi, tekstilleri daha geri dönüştürülebilir hale getirmenin yeni bir yolunu bulduklarını açıkladı.

Clarke-Sather İnşaat ve Çevre Mühendisliği ile Moda ve Giyim Çalışmaları alanlarında çalıştı. Bu birleşimin bir sonucu olarak, moda endüstrisindeki sürdürülebilirlik sorunlarını ele alma fikri ortaya çıktı. Neticede, ekip yenilikçi cihazları Fiber Shredder ile mevcut tekstilleri 90 saniyede tekrar elyafa dönüştürmeyi başardı.

UMD Makine ve Endüstri Mühendisliği Doçenti PhD Abbie Clarke-Sather   Görsel Kaynak: UMD
UMD Makine ve Endüstri Mühendisliği Bölümünde Doçent Doktor Abbie Clarke-Sather Görsel Kaynak: UMD

Çok sayıda tüketici fazlalık tekstil ürünlerinin çöplükte son bulmasını istemiyor, bu yüzden onları çöpe atmak yerine bağışlamayı tercih ediyor. True North Goodwill gibi kuruluşlar bu bağışları alıyor ve ayırabildiklerini yeniden satıyor ancak sonuç olarak başa çıkabileceklerinden daha fazla tekstil ürünü ellerinde kalmış oluyor. Bu yüzden Clarke-Sather, True North Goodwill ile ortaklık kurarak, sürdürülebilirliği artırırken istenmeyen malzemelerden daha fazla değer elde ederek, fazla tekstil ürünlerini değerlendirmenin yeni yollarını keşfediyor.

Tekstil atıkları için etkili ve hızlı bir çözüm

Clarke-Sather, son altı yıldır bugün kullanılan diğer hiçbir şeye benzemeyen yeni bir geri dönüşüm makinesi geliştiriyor. Bu, kendisi ve lisansüstü öğrencisi Paulo Alves’in Fiber Shredder adını verdiği, patent bekleyen bir makine. Cihaz, mevcut tekstilleri 90 saniyede elyaflarına ayırıyor. Piyasadaki elyaf kesen benzer makinelerin aksine, Fiber Shredder onları ayırarak daha uzun tutuyor ve bu nedenle tekrar ipliğe ve diğer malzemelere dönüştürülmeleri daha kolay oluyor.

Fiber Shredder, lifleri ayırarak daha uzun kalmalarını sağlıyor ve bu sayede tekrar ipliğe ve diğer malzemelere dönüştürülmelerini kolaylaştırıyor   Görsel Kaynak: UMD
Fiber Shredder, lifleri ayırarak daha uzun kalmalarını sağlıyor ve bu sayede tekrar ipliğe ve diğer malzemelere dönüştürülmelerini kolaylaştırıyor Görsel Kaynak: UMD

Yeni cihaz, 92 milyon ton atılan tekstil için gerçek bir fark yaratabilir

Artık kendisi ve ekibinin çalışan bir prototipi olduğundan dolayı Clarke-Sather bunu ticari kullanım için ölçeklendirmeyi umuyor. Amacının, makineyi ülke çapındaki her Goodwill ve ikinci el mağazasında, hatta belediyelerin geri dönüşüm programlarında ve kendi atıklarını daha iyi yönetmek isteyen sürdürülebilirlik bilincine sahip giyim markalarında görmek olduğunu belirtiyor. Clarke-Sather döngüsel ekonomini çemberini kapatmaya yardımcı olarak, araştırmasının bu 92 milyon tonluk sorunda gerçek bir fark yaratma potansiyelini görüyor.

 “Dünyada etki yaratmak isteyen araştırmacılara ve öğrencilere tavsiyem etraflarına bakmaya başlamaları” diyen Clarke-Sather; “Çok fazla sorun var. İçlerinden birini seçin ve bir çözüm bulmaya çalışın” ifadelerini ekledi.

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir