11.8 C
İstanbul
Cumartesi, Aralık 21, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Batmak istemeyen Türk tekstil firmaları Mısır’a taşınıyor

GüncelBatmak istemeyen Türk tekstil firmaları Mısır’a taşınıyor

- Haber Sponsoru -

Türk tekstil firmalarından birbiri ardına konkordato ve iflas haberleri gelmeye devam ederken, bazı firmalar ise ekonomik kriz dalgasından etkilenmemek için soluğu Mısır’da alıyor. Ekonomik krizin en sert olarak hissedildiği sektörlerin başında gelen tekstilde, iflasla burun buruna olan üreticiler çareyi yurt dışında arıyor. Öz-İplik İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay, daha önce Türkiye’de üretim yapan 130 firmanın, şu anda üretimlerini Mısır’da gerçekleştirdiğini ve 90 bin kişinin tekstil sektöründen çıktığını açıkladı. Ay, bu sayının son bir yıl içerisinde tamamlandığına dikkat çekti.

Hayaller büyüme gerçekler iflas

Tekstil sektöründe yaprak dökümü yaşanıyor, Türkiye’nin köklü tekstil firmaları birbiri ardına kapanıyor. 1970’lerin başında Paris’te kurulan ünlü Fransız kadın giyim markası Naf Naf da tekstildeki iflas dalgasına karşı koyamadı. 2020 yılında Türk Grup SY International’ın satın aldığı marka, ekonomik krize yenik düşerek geçtiğimiz yıl konkordato ilan etmişti. Mahkemenin şirketin iflasına karar vermesinin ardından, şirketin 215’ten fazla şubesinin kapatılacağı ve bunun sonucunda yaklaşık 1200 çalışanın işsiz kalacağı belirtiliyor.

1984 yılında temelleri Bursa’da atılan Sateks Tekstil de konkordato ilan etmiş ve mahkeme tarafından 16 Nisan’dan itibaren başlamak üzere 3 aylık geçici mühlet verilmişti. Mahkeme 16 Temmuz tarihinden itibaren 3 aylık geçici konkordato mühletinin 2 ay süre ile uzatılmasına karar verdi. Aylık 600 ton üretim kapasitesine sahip Sateks Tekstil, polyester, pamuk, viskon, naylon, bobin ve muf boya olmak üzere yıllık 4800 ton üretim gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor.

Türk tekstil firmaları iflasın eşiğinde   Görsel Kaynak: Sateks Tekstil
Türk tekstil firmaları iflasın eşiğinde Görsel Kaynak: Sateks Tekstil

1996 yılında İzmir’de faaliyete geçen ve önde gelen kumaş üreticileri arasında yer alan Zümrüt Tekstil için de mahkeme tarafından 26 Haziran tarihinde başlamak üzere 1 yıllık kesin mühlet kararı verilmişti.

Gaziantep’in köklü Türk tekstil firmaları iflasın eşiğinde

Gaziantep’te halı sektörünün önde gelen şirketleri arasında yer alan Karaca Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ve Vizyoner Tekstil İç ve Dış Ticaret Anonim Şirketi de iflasla karşı karşıya geldi. Her iki şirket için de 25 Nisan tarihinde mahkeme tarafından 1 yıllık kesin mühlet kararı verilmişti. Karaca Tekstil Güney Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin 2006 yılındaki raporunda ihracat alanında ilk 100 firma arasında gösterilirken, Vizyoner Tekstil ise pamuk ve deri tabanlı halılardan duvardan duvara halıya kadar geniş bir ürün yelpazesiyle ihracat gerçekleştiriyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler