7.4 C
İstanbul
Salı, Aralık 24, 2024

Ücretsiz eğitim veren Moda Akademisi sektöre kalifiye eleman yetiştiriyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince moda sektöründe kariyer yapmak...

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Kapalı kenevir işleme fabrikası yeniden iplik üretimine başlıyor

GüncelKapalı kenevir işleme fabrikası yeniden iplik üretimine başlıyor

- Haber Sponsoru -

Amasya’da bulunan Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi’nin temelini attığı kenevir fabrikası 1984 yılında faaliyete geçmişti. Ancak 3 bin metrekarelik fabrika, ekonomik sebeplerden ötürü 2 yıl sonra kapatılmıştı. Sanayinin geliştirilmesi için kenevir üretiminin yaygınlaştırılmasını destekleyen Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi yıllar sonra fabrikanın yeniden faaliyete geçmesi için kolları sıvadı.

Fabrika, OKA’dan 2 milyon 775 bin lira destek ve MEM tekstil fabrikasının alım garantisi alarak yeniden üretime başlama şansı buldu. Keneviri işleyerek iplik üretecek olan fabrikanın Türk sanayisine katkıda bulunması bekleniyor. OKA Turizm ve Markalaşma Birim Başkanı Mesut Kılıç verdikleri destekle fabrikanın tekrar canlanmasını şu sözlerle değerlendirdi: “Hem üreticimiz hem sanayicimiz için bir dönüm noktası oldu burası. Bunu bir bebek sektör olarak düşünürsek çiftçi pazar bulma endişesini taşıyordu. Üretici de ham madde bulma endişesini taşıyordu. Biz devlet olarak hem çiftçinin hem de sanayicinin bir nevi garantörü durumundayız.”

Kapalı kenevir işleme fabrikası yeniden iplik üretimine başlıyor Görsel Kaynak: AA

“Aylık 30 ton, yıllık 300 ton iplik yapma kapasitesine sahibiz”

Fabrikanın 2021 yılında 3 milyon liraya yakın bütçesi olduğunu ve bunun yüzde %30’unun inşaat harcamalarına gittiğini ifade eden Mesut Kılıç, kalan 2 milyonun makine ile ekipman desteği olarak kullanıldığını açıkladı. Kılıç fabrikada bulunan makinelerin Türkiye’de üretilmemesinden dolayı MEM Tekstil’in katkılarıyla makine parçalarının temin edildiğini de sözlerine ekledi.

MEM Tekstil Teknik Müdürü Ahmet Oruç, MEM tekstil olarak Gümüşhacıköy’de yaklaşık 40 yıldır atıl vaziyette bulunan kenevir işleme tesisini 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda çalışır vaziyete getirdiklerini anlattı. Fabrikanın yaklaşık 3 bin ton kenevir lifi üretme ve kenevir sapını işleme kapasitesine sahip olduğunu belirten Oruç; “Aylık 30 ton, yıllık 300 ton iplik yapma kapasitesine sahibiz. Burada elde ettiğimiz ürünler döşemelik kumaşlar, ev tekstili, halı, kilim sektöründe yoğun ilgi görüyor” dedi.

Yıllar sonra faaliyete geçen fabrika ilçedeki işçilere de istihdam sağlıyor. İlk etapta 10 kişinin istihdam edildiği fabrika, kooperatif üyesi çiftçilerin ürünlerinin de pazarda yer bulmasına katkı sağlayacak.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler