Better Cotton üyeleri Türkiye’deki sürdürülebilir pamuk tarımı uygulamalarını keşfetti

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Better Cotton üyeleri Türkiye’deki sürdürülebilir pamuk tarımı uygulamalarını keşfetti

Better Cotton, ekim ayının ilk haftasında düzenlediği iki saha gezisi ile üyelerine Türkiye ve Mısır’daki pamuk çiftçileriyle etkileşim kurmak için özel bir fırsat sundu. Üyeleri pamuk tarımının pratik yönleriyle tanıştırmayı ve Better Cotton Standart Sistemini benimseyen çiftçiler tarafından kullanılan sürdürülebilir metodolojileri öne çıkarmayı amaçlayan geziler, 7 Ekim Dünya Pamuk Günü’nün küresel kutlamalarına denk gelecek şekilde düzenlendi. Etkinlik boyunca çiftlik ziyaretleri ve sürdürülebilir pamuk tarımı uygulamaları hakkında görüşmeler gerçekleştirildi.

Türkiye’den katılımcılar Şanlıurfa bölgesinde pamuk çiftliklerini ve bir çırçır fabrikasını incelediler. Bunun yanı sıra, Better Cotton’ın Türkiye’deki Stratejik Ortağı IPUD, bölgedeki Better Cotton program ortağı Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı temsilcilerinin konuşmaları ve panel söyleşilerinin yer aldığı Dünya Pamuk Günü kutlamalarını deneyimlediler. 

Çalık Denim, Better Cotton saha gezileri ile üretim sürecini gösterdi Görsel Kaynak: Çalık Denim

Çalık Denim, Better Cotton saha gezileri ile üretim sürecini gösterdi

Türkiye merkezli denim üreticisi Çalık Denim, saha gezileri boyunca ziyaretçilerini ağırladı. Ziyaretçiler 4-5 Ekim tarihlerinde kardeş firma Çalık Cotton’ın Şanlıurfa’daki son teknoloji altyapısıyla üretim yapan fabrikasını ve Better Cotton Initiative (BCI) odaklı üretim yapan sözleşmeli çiftçilerin tarlalarını inceledi. Şirket, BCI tarafından geçen yıl Şanlıurfa’da düzenlenen saha gezileri bu yıl Şanlıurfa’nın yanı sıra Malatya’ya da taşıdı. Katılımcılar son gün Malatya’daki Çalık Denim Fabrikası’nı ziyaret ederek elyaftan başlayıp eğirme, örme, boyama, baskı ve nihai kumaşa kadar kumaş üretiminin her aşamasını deneyimlediler. Katılımcılar, tohum pamuğun tiftik pamuk balyalarına dönüşümü hakkında bilgi edinerek pamuk üretiminde kullanılan test prosedürlerini öğrendiler ve sürdürülebilir pamuk tarımı uygulamaları ile çiftçilerin karşılaştığı zorluklar hakkında daha kapsamlı bir anlayış kazandılar.

Bu geziler, karşılıklı anlayış ve pamuk yetiştiriciliğinin ilk elden deneyimlenmesi için eşsiz bir fırsat sundu. Etkinliğe saha gezilerinin iş ortaklarının yanı sıra; Marks & Spencer, Varner, New Look, Beymen ve Mavi gibi önemli markaların temsilcileri, denim sektörünün önde gelen influencer’ları, sözleşmeli çiftçiler ve Türk pamuk üretiminin bölgedeki tarımsal paydaşları katıldı. 

IPUD Genel Müdürü Şükran Baycura, Better Cotton’ın saha gezilerinin markalar ve çiftçiler de dahil olmak üzere pamuk tedarik zincirindeki çeşitli aktörleri bir araya getirmek için önemli bir araç olduğuna dikkat çekti. Baycura şunları söyledi: “Şanlıurfa gezisi, saha düzeyinde kolektif olarak ne kadar çok şey başardığımızı fark etmemizi sağladı. Rakamların ve raporların ötesine geçen gerçek bir yaşam deneyimi kazandırdı.”

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir