Küresel talepte yaşanan daralma, artan maliyetler ve enflasyondan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen tekstil sektörü zor günler yaşıyor. Türkiye’de sektörün köklü firmalarından ardı ardına konkordato ve iflas açıklamaları geliyor. Bunlar arasında pazarda uzun yıllardır faaliyet gösteren Emek Kumaş, Kale İplik ve Üçyıldız Tekstil gibi önemli üreticiler yer alıyor. 2008 yılında yaşanan ‘teğet geçti’ diye belirtilen küresel krizde birçok tekstil işletmesi kapanmış ve bu firmalara alacaklarına karşılık bankalar el koymuştu. Piyasa uzmanları, önümüzdeki dönemde buna benzer bir durumun yaşanmayacağını ancak, sorunları aşamayan işletmelerin kapılarına da kilit vurmaya devam edeceğini açıklıyor.
Temelleri 1957 yılına dayanan Emek Grubu’na ait Emek Global Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Emek Kumaş Dış Ticaret İnşaat ve Sanayi A.Ş. ve Emekteks Dış Ticaret Limited Şirketi için konkordato talep edildi. Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi, şirkete 3 kişilik geçici konkordato komiser heyeti görevlendirdi. 1980 yılında kurulan ve Türkiye’nin önde gelen kumaş ve iplik üretici ve tedarikçileri arasında yer alan Emek Kumaş, Marks and Spencer, Gerry Weber, Koton, Tom Taylor gibi markalara kumaş imalatı gerçekleştiriyor.
Diğer konkordato talep edilen şirketler arasında Kale İplik Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş., Fırat Elyaf Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Fiberteks Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. yer aldı. Tekirdağ Asliye Ticaret Mahkemesi şirketler için üç aylık geçici mühlet verdi ve şirket faaliyetlerinin denetimi için komiser ataması yaptı. Kale İplik A.Ş. grubun ana şirketi olup başlıca faaliyet alanını iplik üretimi oluşturuyor. Grubun diğer şirketi olan Fırat Elyaf A.Ş. geri dönüşümle ham madde üretimi gerçekleştirirken, mamul ipliklerin yurt içine ve yurt dışına pazarlaması ile ilgili olarak da Fiberteks Tekstil San. ve Dış Tic. A.Ş. faaliyet gösteriyor. Grup bu faaliyet alanlarıyla toplam 500 kişiye istihdam sağlıyor. Toplam üretiminin %70’ini başta Avrupa, Orta Doğu ve ABD olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden 50’yi aşkın ülkeye ihraç eden firma, bunun %30’unu ise iç piyasada satışa sunuyor.
Antalya Bölge Mahkemesinin 11. Hukuk Dairesinin 2019/667 E. 2020/362 K. Sayılı kararı ile Üçyıldız Tekstil Giyim San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin ise iflasına karar verildi.
Türk tekstil sektörü devletten acil destek bekliyor
Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Doğan, maliyet artışları, alım gücündeki azalış, talepte yaşanan düşüş ve yüksek enflasyonun sektörü derinden etkilediğini belirterek hükümetten acil destek paketi beklediklerini dile getirdi. Türk tekstil sektörünün uluslararası pazarlarda elde ettiği kazanımları büyük ölçüde Endonezya, Türkmenistan, Özbekistan, Bangladeş ve Çin’e kaptırdığına dikkat çeken ATHİB Başkanı Fatih Doğan, Türkiye’de iplik üreten fabrikaların çoğunun kapandığını, ayakta kalma mücadelesi veren işletmelerin ise yüzde 30 kapasite ile çalışabildiğini söyledi.
“Türk pamuğu dünyanın en ucuz pamuğu haline geldi”
Bu durumun pamuk fiyatlarına olan etkisine de değinen Fatih Doğan: “Mevcut tabloda iplik fabrikaları ayakta kalıp üretimlerini sürdürmekte çok zorlandığı için ortaya çıkan kriz, pamuk piyasasını da etkiledi. Fabrikalarımız üretim yapamadıkları için üreticinin pamuğunu alamıyorlar. Üreticilerimiz de ellerindeki pamuğu bulabildikleri fiyata yurt dışına ihraç etmeye çalışıyor bu da haliyle fiyatlarda azalışları beraberinde getiriyor. Şu an Türk pamuğu dünyanın en ucuz pamuğu haline geldi” dedi.