Prof Sentetik geri dönüşüm oranını Starlinger ile artırıyor 

Yazar:

Home Page » Green Times » Prof Sentetik geri dönüşüm oranını Starlinger ile artırıyor 

Türkiye’nin önde gelen tekstil üretim bölgelerinden Gaziantep merkezli big bag çuval üreticisi Prof Sentetik, Starlinger teknolojisi ile üretiminde endüstriyel atıklar ve tüketici atıklarından geri dönüştürülmüş polipropilen kullanarak ürünlerini daha da sürdürülebilir hale getiriyor. Şirket yakın zamanda dokuma PP çuval ve big bag çuval üretimi için tesisine Starlinger makinelerini kurdu. Bu makineler içinde geri dönüştürülmüş granüllerin işlenmesi için yeni eqoCLEAN filtre sistemi ile donatılmış bir Starlinger PP bant ekstrüzyon hattı da bulunuyor. Bu sayede Prof Sentetik, FIBC kumaşlar için ağır hizmet ambalajlarına yönelik tüm özellikleri karşılayan geri dönüştürülmüş polipropilen (rPP) bant üretimi gerçekleştiriyor. Starlinger’in bant ekstrüzyon hattına monte edilen eqoCLEAN eriyik filtresi, eriyiğin saflığını sağlayarak big bag çuval kumaşları için yüksek gereksinimlerin karşılanmasını mümkün kılıyor. 

FIBC (Esnek Ara Dökme Konteyner) olarak da adlandırılan big bag çuvallar, serbest akışlı dökme mallar için hafif ve uygun maliyetli bir ambalaj türü olarak lojistikte her alanda kullanım alanı buluyor. Ağırlıklı olarak polipropilenden (PP) üretilen bu çuvallar, taşınan malların 1.000 litresi başına, varil veya oktabin gibi sert konteynerlerin çok altında bir CO2 ayak izine sahip bulunuyor.  

Geri dönüştürülmüş malzemenin kalitesi yeni ürünün geri dönüşüm yüzdesini etkiliyor

Starlinger Satış Direktörü Harald Neumüller, Prof Sentetik gibi şirketlerin ambalaj pazarında gerçek birer öncü konumunda olduğunu ve teknik birikimleri ve ileri görüşlülükleri sayesinde pazarda sürdürülebilir bir döngüsel ekonomiyi teşvik ettiklerini söyledi. Neumüller; “Big bag çuvallar için kapalı ambalaj döngüsü, geri dönüşümü kolay olduğunda, yani geri dönüştürülebilir şekilde tasarlanıp üretildiklerinde ve kullanım aşamasının sonunda özel bir çaba gerektirmeden yeniden işlenebildiklerinde sorunsuz işler. Geri dönüştürülmüş malzemenin kalitesi ne kadar iyi olursa, yeni üretilen big bag çuvallardaki geri dönüşüm yüzdesi de o kadar yüksek olabilir” dedi, Big bag çuvallarda yüksek oranda geri dönüştürülmüş malzeme kullanabilmek için, Avrupa Esnek Büyük Çuval Üreticileri Birliği EFIBCA’nın bir direktifinde özetlenen DfR (Design for Recycling – Geri Dönüşüm için Tasarım) yönergelerini takip etmenin önemine değinen Neumüller; “Yönerge esas olarak, big bag çuvalların üretiminde kullanılan dikiş iplikleri, kolon ve kayışlar, katkı maddeleri, baskı mürekkepleri vb. içindeki yabancı maddeleri azaltarak tek malzeme prensibine odaklanmaktadır” diye konuştu. 

“Starlinger’in ambalaj üretimine bütünlüklü yaklaşımı bize oldukça yarar sağlıyor”

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Prof Sentetik Genel Müdürü Fahri Şengül, plastik atıkların değerli bir kaynak olduğunu ve çöpe atmak ya da yakmak yerine mümkün olan en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Starlinger’in ambalaj üretimine bütünlüklü yaklaşımının kendilerine oldukça yarar sağladığını söyleyen Şengül; “Hem dokuma plastik ambalaj üretim makinelerinin hem de plastik geri dönüşüm ekipmanlarının tedarikçisi olarak, plastik ambalajın ürün döngüsünü başından sonuna kadar anlıyorlar. Yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş plastiklerin nasıl üretileceğini biliyorlar ve dokuma ambalaj üretim ekipmanları, tüketici sonrası plastik atıklardan kaynaklansa bile, işlenmemiş ve geri dönüştürülmüş girdi malzemelerini işlemek için tasarlanıyor” ifadelerini kullandı.  

Prof Sentetik şu anda kendi üretim atıklarını işliyor ve tüketici sonrası plastik ambalaj atıklarından elde edilen geri dönüştürülmüş PP granül satın alıyor. Big bag çuvalların özel emniyet standartlarını karşılaması gerektiği için, geri dönüştürülmüş malzemenin kalitesinin bant üretiminde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Fahri Şengül şunları söyledi: “eqoCLEAN filtre modülüne sahip Starlinger bant ekstrüzyon hattı, ürettiğimiz bantların ağır hizmet ambalajı uygulamalarında kullanılan big bag çuvallar için gereken gerilme mukavemet ve uzama teknik özelliklerinin karşılamasını sağlıyor.” 

Prof Sentetik increases recycling percentage with Starlinger Image source: Starlinger
Prof Sentetik Genel Müdürü Fahri Şengül Görsel Kaynak: Starlinger

“Big bag çuvallarımızdaki geri dönüşüm oranını %50 ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz”

Bu gidişattan son derece memnun olduklarını dile getiren Fahri Şengül, hatta big bag çuvallarındaki geri dönüşüm oranını %50 ve üzerine çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ayrıca kendi Starlinger plastik geri dönüşüm tesislerini kurmayı düşündüklerini açıklayan Şengül: “Bu da, yerel big bag çuval kullanıcılarımızla birlikte, Türkiyede big bag çuvallar için paketlemede kapalı bir döngü sistemi oluşturmaya yönelik ilk adım olabilir. Doğaya ve çevremize önem vermeli ve özenli davranmalıyız. Tüketiciler, üreticiler ve makine üreticileri ve tedarikçileri dahil hepimiz, doğanın tahrip edilmesini durdurmak için birlikte hareket etmeliyiz” dedi. 

Geri dönüştürülmüş malzemelerin işlenmesinde bir zorunluluk: Eriyik filtreleme

Geri dönüştürülmüş içerikli big bag çuval bantlarının, özellikle de geri dönüştürülmüş tüketici sonrası plastik (PCR – Post Consumer Recycled) atıklardan ekstrüzyonu, eriyiğin uygun şekilde filtrelenmesini gerektirir. İşlenebilecek rPP malzemesinin oranı, tüketici sonrası atığın hangi atık akışından geldiği, atığın nasıl toplandığı ve depolandığı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bant ekstrüzyonundan önce, yani geri dönüşüm süreci sırasında ince filtreleme çok önemlidir. PCR malzemelerinde bulunabilen katı kirler ve eriyikteki yabancı polimer partikülleri, örneğin polyester dikiş ipliği, dokumada kullanılacak olan bant iplik kalitesini bozar ve üretim sürecinde sorunlara neden olur. 

Starlinger tarafından geliştirilen eqoCLEAN filtre modülü, tüketici sonrası geri dönüştürülmüş malzemeyle yüksek kaliteli PP bantların üretimi için tüm gereksinimleri dikkate alır. Bu modül, bir SPB tek pistonlu güçlü geri yıkama filtresi, bir eriyik pompası ve ikinci bir filtre ünitesi olan HS 2.0 filtresinden oluşur. SPB filtre bir pistona ve filtre süzgeçleri için dört oyuğa sahiptir ve PP veya PE gibi poliolefinlerin işlenmesinde kullanılabilir. Hidrolik güçlü geri yıkama işlemi sırasında sistem, üretim sürecini kesintiye uğratmadan tam üretim hızında çalışır. Yüksek basınç altında düzenli otomatik geri yıkama, filtre süzgeçlerini tamamen temizler, bu da kullanılan filtrelerin hizmet ömrünü uzatır ve makinanın duruş sürelerini önemli ölçüde azaltır. Doğrudan ekstrüder kafasının önüne yerleştirilen HS 2.0 filtre ile birlikte eriyik pompası, istikrarlı üretim sağlar ve sistemin işletim güvenilirliğini artırır. Bu aynı zamanda yüksek oranlarda CaCO3 ve %50 ve daha fazla geri dönüştürülmüş tüketici sonrası PP’nin işlenmesini sağlar.  

Bant üretiminin ardından bantlar bobinlere sarılıyor ve Starlinger’in yüksek performanslı yuvarlak dokuma tezgahlarında big bag çuval kumaşına dönüştürülüyor. Son adımda ise kumaş big bag çuvallar haline getiriliyor. Prof Sentetik’in rPP içerikli big bag çuvallarının çekme dayanımı, ağırlığı ve güvenlik faktörü gibi özelliklerinin gerekli tüm güvenlik standartlarını karşılamakta olduğu belirtilirken ayrıca bunların standart test yöntemleri ve sertifikalı ekipmanlar kullanılarak sürekli olarak test edildiği açıklandı.

Büşra Akpınar
Büşra Akpınarhttps://www.textilegence.com
Büşra Akpınar, Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatı bölümünde lisansını tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında ve sonrasında STK’larda gönüllülük çalışmaları yapmaya devam ederek İngilizce Konuşma Kulübü koordinatörlüğü yürütmüştür. 2021 yılından beri çeşitli dergi ve platformlarda muhabirlik, çevirmenlik ve editörlük yapmayı sürdüren Akpınar, 2023 yılı itibarıyla Textilegence için haberler hazırlamaya başlamıştır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir