Sürdürülebilir moda ve talep üzerine tekstil baskı uzmanı Kornit Digital, ITMA 2023 fuarında sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeyi ana odak noktası olarak öne çıkardı ve teknolojilerinin geleneksel yöntemlere kıyasla avantajlarını gösterdi. Başta Apollo olmak üzere devrim niteliğindeki son çözümleriyle fuara katılan firma, etkileyici stant konseptiyle de dünya çapındaki ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Kornit Digital Pazarlama Direktörü Omar Kulka, ITMA 2023’e katılımlarıyla ilgili görüşlerini paylaşarak moda ve tekstil endüstrisinde fark yaratan teknolojilerinden bahsetti.
ITMA 2023 ile ilgili heyecanını dile getiren Omar Kulka, 2019’da Barselona’da düzenlenen son fuardan bu yana pazarda önemli değişiklikler olduğunu söyledi. İşlerin yapılış biçiminde bir değişikliğe ihtiyaç duyulduğunun açık olduğunu söyleyen Kulka, katılımcılar arasında dijitalleşmenin ve tekstil teknolojisinde yeni yolları benimsemenin önemi konusunda artan bir anlayış olduğunu vurguladı. Kulka, zihniyetteki bu değişime paralel olarak Kornit Digital’in pazardaki en iyi dijital çözümleri sunarak üreticileri etkin bir şekilde desteklediğinin altını çizdi.
ITMA 2023’te ziyaretçilerle yaptıkları görüşmelere de değinen Kulka, gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlardan dünya çapındaki müşterilerden önemli bir katılım aldıklarını söyledi. Kulka, Türkiye’den de daha fazla katılım beklediklerini ancak vize sorunları nedeniyle buradan gelen ziyaretçi sayısının sınırlı olduğunu kaydetti.
Apollo konfeksiyon dekorasyonunda devrim yaratıyor
Omar Kulka, sektördeki ezber bozan konumlarını vurgulayarak Kornit Digital’in ITMA 2023’teki standının genel konseptini anlattı. Kornit Digital’in sorunları geleneksel yöntemlerden farklı ve daha iyi bir şekilde çözmek için özel olarak tasarlanmış benzersiz çözümler sunduğunun altını çizen Kulka, standın marka konumlandırmalarını, pazar stratejilerini ve ürün inovasyonlarını yansıttığını söyledi.
Kulka, ITMA 2023’te öne çıkan ürünlerinden birinin de konfeksiyon dekorasyonunda çığır açan bir platform olan Apollo olduğunu söyledi. “Apollo, konfeksiyon dekorasyonu için tek bir operatörün saatte 400 adede kadar giysiyi dekore ve test etmesine olanak tanıyan eksiksiz bir otomasyon hattı sunuyor” diyen Kulka, Apollo’nun yaklaşımının darboğazları ve sınırlamaları belirleyen tüm üretim katına odaklandığını vurguladı. Kulka, bu otomasyon seviyesinin gerçek seri üretimin dijitale geçişi için çok önemli olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.
Kulka ITMA 2023’te sergiledikleri diğer çözümleri ise şu şekilde aktardı: “Apollo’nun yanı sıra, en iyi müşterilerimiz tarafından yaygın olarak kullanılan bir giysi dekorasyon platformu olan Atlas Max’i sergiledik. Ayrıca boyalı polyester dekorasyonu için tescilli bir proses olan Atlas Max Poly ve kumaş dekorasyonuna odaklanan Presto Max’i de sunduk. Bu çözümler, Kornit Digital’in savunduğu tek adımlı kuru baskı teknolojisini vurguluyor. Ayrıca, kumaş üzerinde 3D dekorasyona olanak sağlayan XDI ve moda endüstrisinde kuru baskı için kapıları açan yeni siyah baskıyı gösterdik.” Buna ek olarak, boya teknolojilerinden bahseden Kulka, yalnızca pigment bazlı boya kullandıklarını, süblimasyon boya ve çeşitli ön veya son işlem adımlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırdıklarını açıkladı.
“Sürdürülebilirlik sadece teknolojide değil, iş modelinde de olmalı”
Omar Kulka, ITMA 2023’ün tekstil dünyasını dönüştürme ve sürdürülebilirliği vurgulama temasını konuşurken, Kornit Digital’in uzun yıllardır sürdürülebilirlik açısından çıtanın ilerisinde olduğuna dikkat çekti. Başarılı müşterilerinin sürdürülebilir uygulamaları benimsemede öncü olduklarına değinen Kulka, sürdürülebilirliğin ürünleri ve üretim modeli de dahil olmak üzere tüm teknoloji ve vizyonlarında yer aldığını vurguladı. Kulka sözlerine şöyle devam etti:
“Sürdürülebilirlik ilk günden beri temel değerlerimizden biri oldu, tüm teknolojimiz ve vizyonumuz sürdürülebilirlik etrafında şekilleniyor. Tek adımlı ve kuru çözümler nedeniyle en sürdürülebilir olan sadece ürünlerimiz ve teknolojimiz değil, aynı zamanda çevre üzerinde yapabileceğimiz en büyük olumlu etkinin talep üzerine üretim olduğunu savunduğumuz tüm üretim modeli ile ilgili. Bunu anlamak önemli, çünkü daha iyi bir şekilde üretim yapsanız bile, modelin kendisi şu anda büyük bir hasar yaratıyor. Örneğin moda sektöründe, modelin içine %30 oranında fazla üretim yerleştirilmiş durumda. Bu tek başına yılda yaklaşık 145 trilyon litre su israfından sorumludur ki bu da tüm dünya nüfusu için 17 yıllık içme suyu anlamına geliyor. Dolayısıyla, modeli değiştirmediğimiz ve kimsenin istemediği ve kimsenin kullanmadığı şeyler üretmeye devam ettiğimiz sürece sorun devam edecektir. İşte bu nedenle sürdürülebilirliğin sadece teknoloji açısından değil, aynı zamanda bir iş modelini ve işlerin gerçekten farklı bir şekilde yapılmasını destekleyen bir operasyonel modeli nasıl desteklediğinin de açık savunucularıyız.”
“Türkiye, Avrupa’da komşu ülkede üretim için önemli bir merkez”
Son olarak Türkiye pazarına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Omar Kulka, Türkiye’nin Avrupa’da komşu ülkede üretim (nearshore) için kesinlikle en büyük merkezlerden biri olduğunu vurguladı. Kulka sözlerini şöyle tamamladı: “Yakınlık, maliyet ve uzmanlığın benzersiz kombinasyonu nedeniyle Türkiye’den daha çok şey göreceğimize inanıyorum. Maliyette kalite gerçekten çok fazla elde edemeyeceğiniz bir şey ve bence Türkiye bu konuda gerçekten rol oynayabilir. Maliyete bağlı olarak süper yüksek kalitede, orta kalitede birçok ürününüz var. Dolayısıyla Avrupa’da nearshore üretim için çok esnek bir merkez olabileceğini düşünüyorum. Sadece mevcut markalar için değil, aynı zamanda şu anda çok daha fazla sürdürülebilirlik zihniyetiyle giderek daha fazla gördüğümüz yeni ortaya çıkan markalar için de ideal bir yer. Türkiye’de de sürdürülebilirlik konusunda son derece bilinçli bazı partnerlerimiz var ve bence oradaki süper yüksek kalite önümüzdeki yıllarda kesinlikle devreye sokulabilir.”
Kornit Digital ITMA 2023’e defilelerle damgasını vurdu
Kornit Digital standı fuar boyunca etkileyici defilelere de sahne oldu. Ziyaretçiler, Kornit Digital baskı makineleri tarafından basılan canlı renklere sahip çekici tasarımları yakından inceleme fırsatı buldu. Ayrıca medya için yapılan özel sunumlarda Kornit Digital CEO’su Ronen Samuel ve Baş Ürün Sorumlusu Danny Gazit, Kornit Digital ile dijital baskının nasıl yaygınlaştığını ve neler sunduklarını anlattı. Kornit EMEA Başkanı Chris Govier’in moderatörlüğünü yaptığı panelde ise Mad Engine Print-on-Demand Production Genel Müdür Yardımcısı Jaymes Clements, Print Logistic Kurucu Ortağı Ross Newens ve Sol’un Pazarlama Direktörü Muriel Laurent Kornit çözümleriyle ilgili deneyimlerini paylaştı.