Yazıcılardan baskı kafalarına, mürekkepten yazılıma kadar dijital baskı için müşterilerine tek çatı altında kapsamlı çözümler sunan Epson, güçlü pazar konumunu yenilikçi çalışmalarda sağlamlaştırıyor. İstanbul’daki Epson merkezinde düzenlenen bayi ve müşteri etkinliği sırasında Epson Türkiye Geniş Format Kanal Satış Yöneticisi Ersel Şamiloğlu, Epson Türkiye Pro-Grafik Ürünler Satış Öncesi Uzmanı Hayri Şenol, Epson Europe B.V. (Ortadoğu Ofisi) Bölgesel Satış Müdürü Shihab Ahmed Zubair ve Epson Türkiye Müşteri Hizmetleri Müdürü Engin Hıraoğlu ile özel bir görüşme gerçekleştirdik. Epson Türkiye A Takımı hem Türkiye pazarına dair değerlendirmelerde bulundu hem de firmanın dijital baskıda attıkları yeni adımları açıkladı.
Pandemi sonrasında pazarda hızlı bir toparlanma yaşandığını hatırlatan Ersel Şamiloğlu, 2022 yılında özellikle tekstil promosyon ürünlerinde bunun çok net bir şekilde görüldüğünü belirtti. Birçok farklı uygulamaya hitap eden süblimasyon yazıcılarına dönük ilginin önemli ölçüde arttığını kaydeden Şamiloğlu firmaların kapasitelerinin ve yurt dışı için üretimlerinin artmasıyla tekstil üretimi ayağında da talepler almaya başladıklarını söyledi. Türkiye pazarında süblimasyon alanında büyüme hedefledikleri aktaran Şamiloğlu; “Ürün portföyümüz çok genişliyor ve yeni ürünlerimiz çıkmaya devam ediyor. Ufak ürünlerin bulunduğu hem promosyonel tarafta hem de üretim tarafında yüzde 30’un üzerinde büyüme bekliyoruz” dedi. Geniş format baskıda Epson’un grafikten tekstile kadar pek çok farklı uygulama alanında çözümlere sahip olduğunu belirten Şamiloğlu, ürün gamı genişledikçe daha farklı kitlelere de ulaşabildiklerini, bunun da satışlarına açık bir şekilde yansıdığını ifade etti.
Epson’un artık lazer teknolojisini yavaş yavaş geride bıraktığını ve ürün portföylerinin büyük bir kısmının inkjet yazıcılardan oluştuğunu söyleyen Şamiloğlu, 2026 yılından itibaren lazerli makine üretimini sonlandırmayı ancak yedek parça tedarikini 2030 yılına kadar sürdürmeyi planladıklarını açıkladı. Çevreye ve insan sağlığına duyarlı, enerji verimli baskı çözümleri geliştirmeye ve üretmeye odaklandıklarının altını çizen Şamiloğlu, 2025’e kadar tekstil ürünleri ve kağıt ürünlerinin yanı sıra pamuk ve yün ürünlerinin de yeniden kullanılması için yeni çözümlerini piyasaya sürecekleri bilgisini paylaştı.
SC-F6400 tekstil baskıda verimliliği artırırken hız sınırlarını zorluyor
Süblimasyon pazarında farklı boyutlarda olmak üzere çok çeşitli bir ürün gamına sahip olduklarını söyleyen Hayri Şenol, promosyon sektörü için 24 inç; promosyon ve tekstil sektörü için 44 inç; üretim segmenti için 64 inç ve 76 inç baskı makinelerinin bulunduğunu aktardı. Yeni SC-F6400 yazıcılarına değinen Şenol, bunun eski serilere göre hızlanan baskı kafası ve dokunmatik 4.4 inç’lik paneliyle öne çıktığını ve verimliliğinin yüzde 30 oranında arttığını belirtti. SC-F6400’ün forma ve döşemelik kumaş gibi polyester kumaşların olduğu tüm segmentlerde kullanılabildiğini söyleyen Şenol, genişleyen renk seçeneklerini şöyle anlattı: “SC-F6400 sadece 4 renk üzerinden baskı yapmıyor, SC-F6400H olarak tercih edildiğinde, ayrıca floresan sarı – floresan pembe, light cyan – light magenta ve turuncu (orange) – mor olmak üzere 2’li seçeneklerden biri eklenerek 6 renge çıkılabiliyor” dedi.
“Müşterilerimiz ‘Epson evreninde’ olmanın ayrıcalığını yaşıyor”
Tüm makinelerin sensöründen kafasına kadar tamamen kendi üretimleri olduğunu vurgulayan Hayri Şenol, yazılımlarının da tamamen Epson mühendisleri tarafından geliştirildiğini belirtti. Ayrıca Epson Cloud Port çözümlerine de değinen Şenol; “Epson Cloud Port ile yüzlerce hazır profille baskı alabilme avantajı sunmanın yanı sıra süpervizörlerin veya işletme sahiplerinin cep telefonlarından veya bilgisayarlarından makinelerinin durumunu gerçek zamanlı olarak takip edebilmelerini sağlıyoruz. Müşterilerimiz makinenin çalışma ve durma süreleri, mürekkep durumu gibi verilere ilişkin son 6 aya dönük raporlamalarını alabiliyorlar” dedi. Ayrıca Cover Plus servis paketiyle de müşterilerinin her zaman yanında yer aldıklarını aktaran Şenol, Epson ürünlerindeki hiçbir donanımı veya yazılımı dışarıdan almadıklarını ve bu nedenle ürünlerinin rahatlıkla yüzde 100 arkasında durabildiklerinin altını çizdi. Şenol, bu anlamda rakipsiz olduklarını belirterek, kendilerini tercih eden müşterilerin ‘Epson evreninde’ olmanın ayrıcalığını yaşadıklarını söyledi.
“Türkiye’de servis ağımızın kapsamını yüzde 91’e çıkaracağız”
Engin Hıraoğlu, Türkiye’de Tecpro, LCR ve Lidya olmak üzere üç ana servis merkezleri olduğunu belirterek, bu firmaların tüm yedek parça tedarikini Epson adına sağladıklarını söyledi. Ana servislerin de kendilerine bağlı toplamda 91 servis noktası olduğunu anlatan Hıraoğlu; “Türkiye’de yaklaşık nüfusun yüzde 89’unu kapsayacak şekilde servis birimlerimiz mevcut bulunuyor. Toplamda 94 firma ve 101 lokasyondayız. 3 ilde daha servis açarak kapsama alanımızı yüzde 91’e ulaştıracağız. Neredeyse herkese bulunduğu ilde temas etmeye çalışıyoruz. Deneyimli ekiplerimizle tüm büyük illerde hizmet veriyoruz” dedi. Hıraoğlu, yaklaşık yüzde 87’lik bir kısmı kullanıma ilişkin yöneltilen sorular olmak üzere farklı sorunlara yönelik yıllık ortalama 21 bin müşteri talebini karşıladıklarını sözlerine ekledi.
Epson 2050 yılına kadar karbon negatif olma yolunda ilerliyor
Epson’un sürdürülebilirlik konusundaki vizyonunu paylaşan Shihab Ahmet Zubair, bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı. Ürünlerinde hiçbir yeraltı kaynağı kullanmama ve karbon negatif olma konusunda 2050 yılına kadar çok net bir uzun vadeli vizyona sahip birkaç şirketten biri olduklarını dile getiren Zubair, halihazırda ürünlerini güneş panelleriyle kaplı fabrikalarında temiz enerjiyle ürettiklerini ifade etti. Zubair sözlerini şöyle sürdürdü: “Makinelerimizde kullandığımız tüm malzemeler, plastik şaseler ve her şey geri dönüştürülmüş ve yeniden üretilmiş plastiklerden oluşuyor ve 2025 yılına kadar da yeraltı kaynaklarından gelen bu organik maddelerin hiçbirini kullanmayarak bunların kullanımını tamamen bırakacağız. Ayrıca yine 2025 yılına kadar tüm fabrikalarımız ve ofislerimiz dahil tüm tesislerimiz temiz enerji kullanacak.”
Ürün bazında da sürdürülebilirlik kapsamında önemli yeniliklere imza attıklarını anlatan Zubair; “Ürünlerimizde minimum miktarda su kullanıyoruz. Makinelerimiz geri dönüştürülebilir mürekkep parçaları kullanıyor, böylece artık plastik kartuş veya galon kullanmıyoruz ve özel mürekkeplerimiz sayesinde aynı miktarda tekstil üretirken büyük miktarda su tasarrufu sağlıyoruz” dedi. Birkaç yıl önce PaperLab adlı çok benzersiz bir ürünü piyasaya sürdüklerini aktaran Zubair, bu çözüm sayesinde, kullanılmış kağıtların önce elyafa hemen sonrasında da yeni kağıda dönüştürülerek ofis içinde kapalı bir döngü yarattıklarını sözlerine ekledi.
Röportajı noktalarken, müşterilerine daima, bir ürün değil, yüzde yüz kendilerine ait kapsamlı bir çözüm sunduklarını vurgulayan Shihab Ahmed Zubair; “Epson, yeniliklerine her zaman olduğu gibi devam ediyor. En son sürpriz gelişmelerimizi görmek üzere herkesi ITMA 2023 fuarındaki Epson standına davet ediyoruz” dedi.