7.9 C
İstanbul
Pazartesi, Aralık 23, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

İsviçreli tekstil makinecileri yeniliklerin ipuçlarını medya ile paylaştı

Güncelİsviçreli tekstil makinecileri yeniliklerin ipuçlarını medya ile paylaştı

- Haber Sponsoru -

Mühendisliği ve yetkinliği ile uzun yıllardır küresel tekstil endüstrisini domine eden İsviçreli tekstil makineleri üreticileri, önümüzdeki dönemde güçlerini pekiştirmek için ITMA 2023 fuarına ciddi bir şekilde hazırladı. İsviçreli tekstil makinecilerin çatı örgütü Swissmem tarafından, 16-17 ve 18 Mart tarihleri arasında endüstri medyasına özel Bern’de düzenlenen toplantıda, üreticiler hem yeni çözümlerini hem de vizyonlarını anlattı. Güçlü bir etkileşimin sağlandığı etkinlikte, tekstil endüstrisindeki dijital dönüşüm, otomasyon ve sürdürülebilirlik konusunda ne tür gelişmelerin olabileceğinin ipuçları verildi. Üç gün süren etkinlikte ITMA 2023 odaklı yenilikler ve sürdürülebilirlik konusunda 18 firma sunum gerçekleştirdi ve yetkililer gazetecilerin sorularını yanıtladı. Textilegence olarak etkinliği yerinde takip ettik ve firmaların ITMA heyecanını paylaştık.

CEMATEX ve aynı zamanda Swissmem Başkanı olan Ernesto Maurer bir selamlama konuşması yaparak, davetli 24 tekstil medya temsilcisine ve katılımcı firma yetkililerine hitap etti.

Sürdürülebilirliğin artık sadece moda bir kelime olmadığının altını çizen Maurer, sektörün, işlerinin geleceğini güvence altına almak için sürdürülebilirlik gündemini benimseme konusunda daha hızlı hareket etmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Maurer; “Pandemi sırasında üyelerimizin birçoğu kaynaklarını Ar-Ge faaliyetlerine yönlendirdi. ITMA 2023, katılımcılarımıza bu yeni ürünleri ve en son teknolojiyi sergileme fırsatı sunmak için mükemmel bir zamanlama. Ar-Ge’nin sürdürülebilirlik çabalarıyla eşleştirilmesi başarının formülü olacaktır” şeklinde konuştu. Etkinlik boyunca Swissmem Genel Sekreteri Cornelia Buckwalder sektör temsilcileri ile yakından ilgilenerek, daha fazla bilgi almalarını sağladı.

CEMATEX ve Swissmem Başkanı Ernesto Maurer

Temel konu sürdürülebilirlik ve dijitalleşme

17 Mart tarihinde, Saurer, Steiger Participations, Autefa Solutions, Swinsol, Santex Rimar, Jakob Müller, Ceralet, Itema (Switzerland) ve Stäubli Sargans sunumları gerçekleştirildi. Etkinliğin son gününde ise Uster Technologies, Rieter, Rieter Componentss (Bracker, Graf, SSM), Luwa, Retech, Heberlein, Loepfe, Benninger ve Bluesign sunumları yer aldı.

Saurer’den Marcus Rennekamp yaptığı sunumda tekstil endüstrisinde döngüselliği değindi ve bu konuda Saurer Group’un stratejisi hakkında bilgi verdi. Rennekamp bu hedef doğrultusunda firmanın enerji tüketimini azaltmak ve geri dönüşüm oranını artırmak için zorunlu makine tasarım yönergeleriyle birlikte E3 etiketini başarıyla tanıttığını dile getirdi. Rennekamp; “Saurer bugünden geri dönüştürülmüş ve yenilenmiş elyafların işlenmesi için makineler sunuyor. Recycling Extreme ile Saurer, ultra kısa elyafları ipliğe dönüştürmek için yeni bir patentli performans kitini pazara sunuyor. Yeni çözüm, Saurer müşterilerini geri dönüştürülmüş malzemeden daha fazla iplik üretme çabalarında aktif olarak destekleyecek.”

Stäubli Tekstil Global Pazarlama, Satış ve Servis Sorumlusu Fritz Legler, ITMA Milano için hazırladıkları yenilikler hakkında kısa bilgiler verdi. “Ürün inovasyonu, otomasyon, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme, sizinle paylaşacak çok şeyimiz var” diyen Legler, fuarda daha fazlasını müşterilere sunmak için sabırsızlandıklarını kaydetti.

Benninger Group CSO’su Rolf Erik Schoeler ise İsviçre tekstil makine üreticilerinin gerçekten inovasyonla birlikte netZero yolunda olduklarını anlattı. Schoeler dekarbonizasyon çözümlerinin ve müşterilerinin duruş sürelerini azaltan ve cirolarını artıran yeni teknolojilerinin ITMA 2023’te sunulacağını dile getirdi.

İsviçreli tekstil makinecileri yeniliklerin ipuçlarını medya ile paylaştı

Eğirme teknolojileri uzmanı Rieter, Bern’deki buluşmada ITMA fuarında öne çıkacak teknolojileri hakkında önemli ipuçları paylaştı. Grup çatısı altında bulunan SSM’nin Genel Müdürü Per Olofsson konuşmasında NEO-FW hassas bobbin sarıcı ve NEO-FD hassas katlama sarıcının fuarda pazara tanıtılacağını anlattı. Ayrıca Nema adlı yeni SSM dijital paketini de tanıtan Olofsson, bu yeni çözümün proses performansının şeffaflığını sağlayarak gerçek zamanlı bilgi almayı mümkün kıldığını belirtti.

Rieter Machines and Systems Pazarlama ve Sistem Başkanı Franziska Haefeli, Rieter’in kısa elyaf alanında nasıl öne çıktığını ve geri dönüştürülmüş ipliklere yönelik artan talebi detaylandırdı. Haefeli; “Yıllık 89 milyon ton elyaf üretiminin %1’i tüketici öncesi veya sonrası tekstillerden geri dönüştürülüyor. Rieter, müşterilerini kimyasal olarak sürdürülebilir şekilde üretilmiş ve mekanik olarak geri dönüştürülmüş elyaflardan yeni ipliklerin geliştirilmesinde destekliyor” dedi.

Etkinlikte Lucerne Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi’nden Brigitt Anonia Egloff ise, Rieter’in dahil olduğu Texcircle Projesi hakkında bilgi verdi. Bu proje tekstil döngüsünü kapatmak amacıyla tekstil değer zincirinin bazı İsviçreli endüstriyel partnerlerini birbirine bağlıyor.

Loepfe Brothers Ürün ve Çözümler Başkanı Sandra Meier, yaklaşan ITMA  2023’e ilişkin havadaki iyimser beklentiyi şimdiden hissettiklerini söyledi. Şirket tarafından geliştirilen ve tekstil üretiminde malzeme ve enerji israfını etkili bir şekilde azaltan yenilikçi sensör teknolojine değinen Meier; “Üretim sürecine stratejik olarak yerleştirilmiş sensörlerin endüstrinin sosyal, ekonomik ve çevresel yönleri üzerinde doğrudan olumlu bir etkisi vardır. Pazar lideri YarnMaster® PRISMA temizleyici, iplik kalitesini görüntüleyen tamamlayıcı sensör teknolojilerini kullanırken, fabrika ve kalite yöneticilerine hedeflenen iplik kalitesi ile koşullu verimlilik kayıplarını dengeleme esnekliği sağlar” dedi.

Uster Technologies Pazarlama ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Sivakumar Narayanan’ın yaptığı sunumun da odağında sürdürülebilirlik vardı. Tekstil dünyasındaki bu sürdürülebilirlik dönüşümünü gerçekten tetiklemek için, potansiyeli ortaya çıkaracak kilit noktalardan birinin kalite olacağını dile getiren Narayanan, Uster Technologies’in bu dönemdeki rolünden bahsetti: “Biz rolümüzü bu süreci hızlandırmak olarak görüyoruz. Yani bilginin yaratılmasını sağlayarak, tanımı belirleyerek ve standartları oluşturarak bir rol oynamak istiyoruz. Bu bize yabancı değil, bu Uster’in temelinde var.” Uster’in bu yılki ITMA fuarında Uster Statistics’in bir sonraki edisyonunu tanıtacaklarını açıklayan Narayanan. Bunun teknoloji değişikliklerini ve büyümesinin yanı sıra sektörü ileriye taşıyan ham madde ve işleme gelişmelerini tetiklediğini belirtti.

Crealet AG dar ve geniş dokuma ve çözgülü örme makineleri için elektronik çözgü salma sistemleri Müdür Yardımcısı Walter Wirz de sektör medyası ile bir araya gelmekten mutlu olduğunu belirterek, ITMA fuarında sergilenecek yenilikçi ECR çözgü gerginlik kontrolü hakkında ilk bilgileri paylaştı.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler