Türkiye hazır giyim ve tekstil sektörünün deprem bölgesinde toparlanması için yurt içi ve yurt dışı yardımlar ve destekler devam ediyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile Türkiye ihracatının yüzde 70-80’ini gerçekleştiren uluslararası alım gruplarının Türkiye temsilcileri arasında çevrimiçi gerçekleştirilen toplantıda, satın alımlara devam edileceği ve daha fazla destek için görüşmelerin süreceği belirtildi.
Konuya ilişkin EKONOMİ Gazetesi’ne bilgi veren TGSD Başkanı Ramazan Kaya, toplantıya bünyesinde Zara’dan Pull & Bear’a, Massimo Dutti’den Bershka’ya kadar önemli markaları bulunduran Inditex’in yanı sıra H&M, Puma ve Superdry gibi ABD ve AB’den 23 alım grubunun temsilcilerinin katıldığını söyledi. Alım ofislerinin iş verme konusunda desteklerini ilettiğini aktaran Kaya: “Herhangi bir iptal ya da alımların başka bölgelere kaydırılması gibi bir durum söz konusu değil. “Türkiye ile ilgili negatif bir algımız, yok satın almaya devam edeceğiz” dediler. Türkiye’yi daha fazla desteklemek için de ana merkezlerine aktarım yapacaklarını söylediler” şeklinde konuştu.
Türkiye hazır giyim ve tekstil sektörlerindeki işçilerin yaklaşık üçte biri depremden etkilendi
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) web sitesinde yer alan haberde, Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkan Yardımcısı Cem Altan, depremlerin hazır giyim sektörüne etkisine değindi ve hazır giyim işçilerinin yaşayacağı ve çalışacağı bir yer olması için bağış beklediklerini söyledi. Depremden 1616 hazır giyim ve 1290 tekstil şirketinin yer aldığı 11 ilin etkilendiğini ifade eden Altan, tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki işçilerin yaklaşık üçte birinin (%20 ila %35 arası) bu bölgede istihdam edildiğini ve hazır giyimde 150.000, tekstilde ise 200.000 insanın çalıştığını kaydetti.
TGSD’nin yardım konteynerleri ile bölgeye destek olduğunu söyleyen Altan, yeni bir çalışma ortamı yaratarak depremin sosyal etkilerini azaltmayı istediklerini dile getirdi. Altan: “Yardımların ana hedefi bölgedeki istihdamı sağlamak ve tekrar tam kapasite ile üretime başlamak. İnsanların yaşayacak bir ev ve çalışacak bir işi olması bölgenin normalleşmesine yardımcı olacak, bu zor günlerin lokal ve uluslararası partnerlerin birlikte çalışmasıyla aşılacağına inanıyorum.”
Toplam üretim kapasitesinin %45’i deprem bölgesinde yer alıyor
Depremin etkilediği 10 ilde 36 ayrı sanayi bölgesi olduğunu belirten Altan, bunların içerisinde tekstil ve hazır giyimin yanı sıra çelik, çimento ve tarım sektörlerinin de yer aldığını belirtti. Altan şu bilgileri paylaştı: “Bölgenin hazır giyim ihracatı 2022’de 565 milyon dolar ile Türkiye toplam hazır giyim ihracatının %2,6’sını oluşturuyor. Bununla birlikte bölgedeki tekstil ihracatı ise 3,4 milyar dolar seviyesinde ve toplam tekstil ihracatının %30’unu oluşturuyor. Ayrıca toplam üretim kapasitesinin %45’i de bu bölgede yer alıyor.” Sanayi bölgelerindeki altyapı sistemlerinin çoğunlukla iyi durumda olduğunu sözlerine ekleyen Altan, depremin yıkıcı etkilerinin konutlara kıyasla üretim tesislerinde daha az düzeyde olduğunu aktardı.
Kısa süreli üretim kesintileri kaçınılmaz
Depremlerin ardından Türkiye hazır giyim sektörü için kısa süreli üretim kesintileri kaçınılmaz görünürken, bununla birlikte Cem Altan bölgedeki fabrikaları yeniden çalışır hale gelmek için tüm hak sahiplerinin birlikte çalışılması gerektiğini vutguladı. Bazı il ve ilçelere su, elektrik ve doğalgaz sağlanmaya başlandığını, uçakların çalışır hale geldiğini belirten Altan, Türk tekstil ve hazır giyim sektörlerinin kısa vadede fazla üretim kapasitelerini kullanacağını, örneğin geçen yıl yapılan yatırımlarla iplik ve kumaş üretim kapasitesinin %25 kadar arttığını, bu nedenle kayıp kapasitelerin ivedilikle Bursa, İstanbul, Tekirdağ ve Denizli gibi diğer büyük şehirlere kaydığını söyledi.
Ayrıca İHKİB, hazır giyim, tekstil, deri mamulleri, ayakkabı ve halı sektörleri için stratejik öneme sahip olan illerde yaşanan afetin, sektörler üzerindeki etkilerini anlayabilmek üzere bir anket başlattı. 15 Mart tarihine kadar sürecek anketin sonuçlarından, firmalara yapılacak destek ve yardımlar için faydalanılacak.
Global giyim markalarından Türkiye’ye destek
Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho ve Zara Home’un ana şirketi Inditex, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremlerin neden olduğu insani acil duruma destek olmak amacıyla Kızılay’a üç milyon euro bağışladı. Ekonomik yardımın yanı sıra Inditex, depremin hemen ardından yerel tedarikçilerinin desteğiyle Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) 500.000 dış giyim ürünü sağladı. Bunların ilk partileri depremden etkilenen insanlara dağıtılmak üzere gönderilmeye başlandı. Diğer yandan Inditex tarafından devamlı bir şekilde finanse edilen Sınır Tanımayan Doktorlar Acil Durum Birimi, felaketten kaynaklanan tıbbi ihtiyaçları tespit etmek ve depremzedelere yardım etmek amacıyla kaynaklarını kullanmak için harekete geçti.
Depremin hemen ardından acil ihtiyaçları analiz etmek üzere yerel ekipleriyle yakın iş birliği içinde çalışarak. bu doğrultuda, depremzedelere öncelikli olarak kışlık giysi bağışında bulunan H&M Group, ayrıca depremden etkilenen bölgedeki insani ihtiyaçlara yönelik olarak AFAD’a 100.000 dolar bağışta bulundu. Bunun yanı sıra, kar amacı gütmeyen H&M Vakfı, Kızılhaç/Kızılay ve Save the Children’a (Çocukları Kurtarın Vakfı) her birine 250.000 dolar olmak üzere bölgedeki yardım çalışmalarına 500.000 dolar bağışta bulunuyor.