11.2 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 19, 2024

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yayınlandı

Textilegence Kasım Aralık 2024 sayısı yılı tekstil...

Yılın ilk 10 ayında Türkiye’nin Mısır’a tekstil ihracatı %30 arttı

İTHİB’in yayınladığı ‘Tekstil ve Ham Maddeleri Sektörü...

ABD başkanlık seçimi sonuçları Türkiye’deki ihracatçılara umut oldu

Tüm dünyayla birlikte Türkiye’nin de yakından takip...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Gama Recycle, sürdürülebilirlikte Saurer ile ilerliyor

EğirmeGama Recycle, sürdürülebilirlikte Saurer ile ilerliyor

- Eğirme Haber Sponsoru -

Gaziantep merkezli Gama Recycle Sürdürülebilir Teknolojiler A.Ş. 25 yıldır rejenere elyaftan yapılmış iplikler, PET şişelerden elde edilmiş iplikler ve hatta boyanması gerekmeyen renkli, geri dönüştürülmüş elyaf dahil olmak üzere çeşitli sürdürülebilir ürünler sunuyor. Sürdürülebilir Çevre ve Dünya’ya katkıda bulunmak hedefiyle yola çıkan Gama Recycle Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaplan, 1997 yılında ileri görüşlü fikirlerini uygulamaya başladı. Gama Recycle, Kaplan’ın bu girişimi sayesinde kendisini hızla geliştirip kanıtlayarak; yurt içi ve dünya pazarında yer aldı. Bugün, 5.000 ton/ay rejenere elyaf ve 4.500 ton/ay iplik üretimi ile dünyanın en büyük entegre rejenere iplik üretim kapasitesine sahip olan firma, aynı zamanda günlük 170 tonluk üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük geri dönüştürülmüş polyester elyaf üreticilerinden biri konumunda bulunuyor. Kısa (kesikli), geri dönüştürülmüş liflerin işlenmesi için ideal olan Saurer Autocoro Open-End İplik Makinesi, enerji tasarrufu konsepti sayesinde Gama’nın başarı öyküsünde önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Sürdürülebilir çevre hedefleri, Gama ile Saurer’i bir araya getiren en önemli etkeni oluşturuyor.

Gama Recycle, sürdürülebilirlikte Saurer ile ilerliyor

Gama Recycle tüketicilerin artan ‘yeşil moda’ talebine yanıt veriyor

Zafer Kaplan, hazır giyim üretim artıklarını geri dönüştürme fikrini 25 yıl önce ortaya koyduğunda Türkiye’de geri dönüşüm sektörü yeni yeni  gelişiyordu. Dünyanın doğal kaynaklarını korumak için herkesin küçük şeyler yapabileceğine inanan Kaplan’ın öncülüğünde Gama Recycle fark yaratmak için yola çıktı ve sürdürülebilirlik konusunda bir trend belirleyici konum kazandı. Şu anda Türkiye’de 6 üretim tesisi ve 1500’den fazla çalışanı bulunan Gama, günde yaklaşık 300 ton PET şişe ve 200 ton kullanılmış giysi ve kumaş parçasını iplik ve diğer tekstil ürünlerine dönüştürüyor. Dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerin, sürdürülebilirlik yaklaşımına sahip marka ve ‘yeşil moda’ talebi artarken; Gama Recycle, üretiminin yaklaşık %35-40’ını 30’dan fazla ülkeye ihraç ederek büyümesini sürdürüyor.

Gama Recycle tüketicilerin artan ‘yeşil moda’ talebine yanıt veriyor

Gama çevreye duyarlı bir üretimle büyümek istiyor

Gama Recycle, 1997 yılında yola çıkarken  “Çevreci bir yaklaşımla ilerleyerek doğayı korumak, üretimde işlenecek tekstil ve pet şişe atık miktarlarını artırarak ekonomiye kazandırmak” hayali ışığında çevreye ve dünyaya olan katkısını arttırarak ve her gün daha çevre dostu olmak için kapasitesini arttırarak büyümek istiyor. Rejenere iplik alanında dünyada en büyük üretim kapasitesine sahip olma yönündeki iddialı hedefleri, yılda 60.000 tona kadar rejenere elyaf işleyebilmeleriyle şimdiden gerçeğe dönüştü. Gama, PET şişelerden ve ambalajlardan yılda yaklaşık 62.000 tona kadar geri dönüştürülmüş polyester elyafın yanı sıra 14.500 ton plastik cips ve 40 ton granül üretiyor.

Yıllar içinde geri dönüştürülmüş ve rejenere elyafın işlenmesi için özel bilgi birikimi ve özel teknolojiler geliştiren Gama Recycle, geri dönüşüm için yüksek teknolojili ekipman yatırımlarının yanı sıra 23 patent ile bilgi birikimini güvence altına aldı.

Gama çevreye duyarlı bir üretimle büyümek istiyor

“Autocoro 10 ile ipliklerin enerji ihtiyacını %20’ye kadar azaltıyoruz”

Gama Recycle’da rejenere elyafın yaklaşık %80’i open-end iplik olarak işleniyor. Saurer Autocoro open end iplik makinesi kısa, geri dönüştürülmüş elyafın işlenmesi için ideal konumda yer alıyor ve Gama Recycle’ın kullanımda yaklaşık 3.000 Autocoro eğirme ünitesi bulunuyor.

Ayrıca Gama için sürdürülebilir tekstil ham maddesinin yanı sıra, enerji tasarrufu da önem taşıyor. Enerji maliyetinin iplik maliyetleri üzerinde ve doğal kaynak tüketiminde büyük bir etkisi olduğundan dolayı, Gama Recycle, Autocoro’nun enerji tasarrufu konseptinden büyük ölçüde faydalanıyor ve Autocoro ile open-end ipliklerini kazançlı bir şekilde eğirebiliyor. Zafer Kaplan, Autocoro 10 ile eski makinelerine kıyasla ipliklerin enerji ihtiyacını %20’ye kadar azalttıklarını belirtiyor. Bu noktada doğal kaynak tüketimini azaltırken çevreye katkıda bulunmanın yanı sıra, kısalan teslimat süreleri müşteri yönetimi konusunda oldukça önem taşıyor. Synchropiecing 36 ile yüksek bağlama kapasitesi, Multilot yeteneği ve tüm üretimdeki kesintisiz değişiklikler, daha yüksek üretim kapasitelerine yol açıyor. İplik temizleyici Corolab, her eğirme ünitesinde ipliği ve bağlama kalitesini kontrol ediyor ve her metre ipliğin kalitesini garanti altına alıyor.

Gama Recycle TReC, Kapalı Döngü, Petman®, r-PET gibi gerçekten tüm ipliklerinin geri dönüştürülmüş liflerden elde edildiğini kanıtlayan marka ve sertifikalara sahip bulunuyor.

Geri dönüştürülmüş elyaf, orijinal (virjin) elyaf ve ipliklerin kullanıldığı tüm sektörlerde kullanılabiliyor. Bunlar, orijinal elyaf kadar güçlü olmayıp, ilk ömürleri boyunca ve kumaş açma işlemi sırasında gerilirler. Böylece ikinci ömründe, artık ham olmayan elyaf, uyarlanmış üretim hızıyla daha iyi işlenir. Open-end iplik makinesinin yüksek bağlama kapasitesine sahip olması ve geri dönüştürülmüş elyafla artan iplik kopuşlarını yönetebilmesi önem taşıyor. Gama Recycle ortalama olarak Ne 5 ile Ne 8 arasında oldukça geniş bir iplik yelpazesine sahip bulunuyor. Sonuçta ortaya çıkan çok sayıda bobin değişimi, 8 adede kadar Autocoro bobin değiştirme ünitesi (DCU) tarafından etkin bir şekilde ele alınabiliyor. Autocoro’nun geri dönüştürülmüş elyafın eğrilmesinde öncüler arasında yer almasını sağlayan bir başka önemli faktörü ise elyaf uçuntularının temizlenmesini de içeren gelişmiş otomasyonu oluşturuyor.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler