6.2 C
İstanbul
Salı, Kasım 26, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

İtalyan tekstil makinecileri ITM’de ITMA’nın ‘ön gösterimini’ yaptı

ITMİtalyan tekstil makinecileri ITM’de ITMA’nın ‘ön gösterimini’ yaptı

- Haber Sponsoru -

İtalyan tekstil makinecileri, 14-18 Haziran tarihleri arasında ITM 2022 fuarında gelişmiş tekstil çözümlerini tanıttı. Fuarda ağırlığını yeşil etiketli teknolojileriyle hissettiren İtalyan firmalar Türkiye’nin yanı sıra küresel pazardan da pek çok ziyaretçiyle bir araya geldi. Textilegence’a özel bir röportaj veren İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Derneği (ACIMIT) Başkanı Alessandro Zucchi fuara ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Türk tekstil endüstrisi ile yakın iş birliklerinin altını çizdi.

ITM 2022 fuarına yaklaşık 130 İtalyan tekstil makine üreticisinin katıldığını aktaran Zucchi, Haziran 2023’te  Milano’da düzenlenecek dünyanın en büyük tekstil makineleri fuarı ITMA’ya ise 360’tan fazla İtalyan firmasının katılacağını ve ulaştıkları esas başarıları burada göstereceklerini belirtti.

Türkiye’nin önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Zucchi, Türkiye’nin İtalya’ya tekstil ihracatı gerçekleştirdiğini ve üretimde İtalyan teknolojilerine güvendiklerini ve kendilerini tercih ettiklerini söyledi. İtalyan tekstil makine üreticilerinin Türkiye’de özellikle terbiye ve dokuma segmentlerinde rekabetçi konumda olduklarına dikkat çeken Zucchi, ayrıca Türkiye’nin pandemi döneminde kesintisiz üretime devam ettiğine ve bunun tekstil sektörü için güçlü bir destek olduğuna değindi.

İtalyan tekstil makineciler dijitalleşmeyi bir adım daha öteye taşıyor

İtalyan tekstil makinecileri olarak 2020 yılında pandemiden önemli ölçüde etkilendiklerini anlatan Alessandro Zucchi, bu süreçte internet üzerinden gerçekleştirdikleri toplantıların oldukça faydalı olduğunu ve dünya genelinde seyahati önemli ölçüde azaltırken aynı zamanda müşterileriyle ilişkilerini sürdürebileceklerini öğrendiklerini söyledi. Zucchi bunun yanı sıra, ITMA organizatörünün, katılımcıların fuar sırasında ve ITMA fuarları arasında müşterileriyle kalıcı olarak iletişim kurabilecekleri sanal bir etkinlik hazırladığını açıkladı. Öte yandan birebir insan temasının hiçbir farklı yöntemle kıyaslanamayacağının altını çizen Zucchi, ITM 2022 fuarının bunu teyit eder nitelikte olduğunu sözlerine ekledi.

ITA İstanbul Ofisi Direktörü Riccardo Landi ve İtalyan Tekstil Makineleri Üreticileri Derneği (ACIMIT) Başkanı Alessandro Zucchi

“Güçlü devlet destekleri yatırımları artıracaktır”

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konseptlerinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Alessandro Zucchi öte yandan tüm diğer konularda olduğu gibi bunların da yatırım gerektirdiğinin altını çizdi. Farklı ölçekteki işletmelerin yatırım imkanlarının da doğal olarak farklılaşacağına değinen Zucchi, kendilerinin güçlü bir devlet desteği aldıkları için şanslı olduklarını ve bunun KOBİ’lerin de dijitalleşme ve Endüstri 4.0 dünyasına adım atabilmesinin yolunu açtığını söyledi. Dijitalleşme konusunda yatırımların arttığını söyleyen Zucchi, bu alanda teknik eleman ihtiyacının önemini vurguladı.

“Makinelerimizi %100 geri dönüştürülebilir yaparak yine bir ilki gerçekleştireceğiz”

İtalyan tekstil makinecilerinin sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarının başlangıcı yaklaşık 10 yıl öncesine uzanıyor. ACIMIT olarak 2011 yılından bu yana sürdürülebilirlik konusunda düşündüklerini aktaran Alessandro Zucchi, yeşil etiketi (Green Label) ilk olarak kendilerinin geliştirdiğini hatırlattı. Bunun, şirketlerin tüm enerji tüketimini güçlü bir şekilde azaltmasını sağlayan ve bağımsız bir üçüncü taraf olarak Rina S.p.A. onayıyla verilen önemli bir sertifika olduğunun altını çizen Zucchi; “Böylece 2011 yıllarından bu yana tüm makinelerimiz iyileştirildi. Rakamlarla belirtirsek, Yeşil Etiket projesine dahil olan şirketler tarafından uygulanan teknolojik yenilikler, enerji tüketiminde yaklaşık %84’lük bir azalmaya dönüşüyor.”

Etikette açıklanan verilerin güvenilir olduğunun altını çizen Zucchi, bu sayede her bir makinenin enerji, su ve kimyasal vb. tüketiminin ve CO2 ayak izinin ne kadar olacağını açıkça belirttiklerini söyledi. Zucchi, günümüzde herkesin sürdürülebilirlik hakkında konuştuğunu dile getirerek, bu alandaki eskiye dayanan deneyimleri dolayısıyla diğer ülkelerden de etiket oluşturma konusunda kendilerine sorular yöneltildiğini sözlerine ekledi.

İtalyan tekstil makinecileri ITM’de ITMA’nın ‘ön gösterimini’ yaptı

Sürdürülebilirlik konusunda daha farklı çalışmalar da gerçekleştirdiklerini aktaran Zucchi, dernek olarak makinelerinin %99’unun %100 geri dönüştürülebilir malzemeden üretileceği bir seviyeye ulaşmak için çalışıldığını açıkladı. Zucchi çalışmaya ilişkin detayları şu şekilde paylaştı; “Bu kolay bir iş değil. Çok sayıda karmaşık plastik bulunuyor. Şu anda geri dönüştürülemeyen bileşenleri de büyük ölçüde azaltmak için bu yönde çalışıyoruz. Böylece yakında ilk şirketlerimiz sertifikalandırılmış olacak. Sanıyorum ki bir yıl içinde makinelerimizi %100 geri dönüştürülebilir yaparak yine bir ilki gerçekleştireceğiz.”

Geri dönüştürülebilir makinelerde maliyet ve uygunluğun önemine değinen Zucchi, bu anlamda makine fiyatlarının çok fazla yukarı çıkmasını önlemek için plastik dışında farklı malzemelerin de birleştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca birçok makinenin hala daha solvent bazlı kimyasallarla boyandığını aktaran Zucchi; “Ama kaçınmamız gereken ilk şey bu. Her şey, su bazlı ve çevreyi kirletmeyecek bir şekilde yapılmalı” dedi.

“En iyiler ITMA 2023’te gösterilecek”

Alessandro Zucchi sözlerini noktalarken ITMA 2023 fuarının önemine vurgu yaparak; “Bu, yaklaşık 120.000 metrekarelik stantla, şimdiye kadarki en büyük ITMA olacak. Tüm dünyada 1500’e yakın şirket, İtalya’dan 360 şirketimiz var. Bu yüzden dünya çapında tekstil teknolojilerin en iyilerinin gösterileceğini gerçek yer burası olacak” dedi.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler