Tekstil yalıtım malzemesinde yeni alternatif; ipek otu

Yazar:

Ana Sayfa » Green Times » Tekstil yalıtım malzemesinde yeni alternatif; ipek otu

Bitkisel tekstil elyaflarının sürdürülebilir üretimi ve işlenmesi alanında faaliyet gösteren Kanada merkezli Vegeto, ipek otu ile elde ettiği yüksek performanslı tekstil yalıtım malzemesini tanıttı. Genellikle petrol türevlerinden veya hayvan kaynaklı malzemelerden elde edilen sentetik ürünlere yeni ve çevre dostu bir alternatif sunan yenilikçi ürün, başta ceketler, el giysileri ve uyku tulumları olmak üzere dış giyim ve ekipman pazarı için tercih edilen, çevre dostu bir çözümü olarak pazardaki yerini alıyor.

Vegeto Genel Müdürü Ghyslain Bouchard; “Bu yeni yalıtım malzemesi tekstil endüstrisindeki bir boşluğu dolduruyor; performanstan ödün vermeyen bitki bazlı, çevre dostu bir yalıtım tekstili. Kanada’da tasarlanan ve üretilen alternatifimiz, hayvan kaynaklı veya petrol bazlı ürünler kullanmanın alışıldık modeline dayanmamaktadır. Tüm hazır giyim ve tekstil endüstrisi için değişimin tohumlarını ekiyoruz” diye konuştu.

Yenilikçi ve vegan tekstil yalıtım malzemesi

Bir tekstil yalıtım malzemesi seçerken, tercihler çoğunlukla petrol türevlerinden veya hayvansal kaynaklı malzemelerden oluşan sentetik ürünlerle sınırlı kalıyor. Ayrıca, sentetik malzemelerin üretimden kullanım sonuna kadar çevre üzerinde zararlı etkileri bulunuyor.

Ghyslain Bouchard, kullanım ömrünün sonunda bir ürünün etkisini azaltmak için Vegeto’nun, giysinin veya aksesuarın kullanım ömrünün sonunda endüstriyel kompostlara ayrışacak bitki bazlı bileşenler kullandığını söyledi. Ayrıca tüketicilerin kürk ve yorgan algısının da değiştiği belirtilirken, Bouchard yorganın verimliliğinin inkar edilemeyeceğini, ancak bunun oldukça pahalı olduğunu ve vegan yaşam tarzına uymadığına dikkat çekti. Bouchard; “Yalıtım malzememiz performans ile çevreye ve hayvanlara saygıyı birleştirmeyi başarıyor” dedi.

Vegeto Genel Müdürü Ghyslain Bouchard

İpek otunun özel formu, onu mükemmel bir ısı yalıtım malzemesi yapıyor”

İpek otu ve kapok liflerinin bir karışımı ve mısır nişastasından yapılan bir biyopolimer olan nonwoven lamine tekstil yalıtım malzemesi, bağımsız bir laboratuvarda (CTT Group) testlere tabi tutuluyor ve bu şekilde ürünün ısı yalıtım özellikleri doğrulanıyor. CLO değeri, seçilen ürünün ağırlığına göre (100 g/m2, 150 g/m2, 200 g/m2 ve 250 g/m2) 2,5 ile 4,5 arasında değişirken, bu ağırlık aralığı, ılıman bahar havalarının yanı sıra kışın soğuk sıcaklıkları için yalıtım ihtiyaçlarını da karşılıyor.

“İpek otu elyafının özellikleri üzerine yapılan incelemeler, boru şeklindeki formunun onu mükemmel bir ısı yalıtım malzemesi yaptığını ortaya koydu” diyen Ghyslain Bouchard, elyafın oyuk kısmının havayı depoladığını ve sıcaklığı koruduğunu belirtti. Bouchard, sentetik malzemelerin yeniden üretmeye çalıştığı bu doğal özelliğin, ipek otu yalıtım tekstillerini yaratmalarına ilham verdiğini açıkladı.

“Tarladan elyafa”

Geçmişte makinelerin geliştirilmesine yapılan yatırımlar, bugün bitkilerin tekstil liflerine verimli bir şekilde işlenmesiyle sonuçlanıyor. Sürekli artan yeşil ham madde talebini karşılayan, Kanada özelinde bir ‘tarladan elyafa’ dönüşüm süreci geliştiren Vegeto, ekibinin teknik uzmanlığı sayesinde yenilikçi ve yüksek performanslı tekstil karışımları üretme kapasitesine sahip bulunuyor. Bu kapsamda tekstil mühendisleri, ziraat mühendisleri ve makine operatörleri, bu yeni nesil çevre dostu malzemeleri üretmek için birlikte çalışıyor.

Kanada’da yaygın olmasına rağmen, ipek otu ve yararlı özellikleri pek fazla bilinmediği belirtilirken, Vegeto, tekstil kalitesinde standartları karşılayan istikrarlı bir ipek otu mahsulü hasat etmek isteyen Kanadalı çiftçilerle birlikte çalışmalar yürütüyor. Yerli bitkiye yönelik artan talep ise, şirketin uzun vadeli tedarik sağlamak için çiftçilerle giderek daha fazla ortaklık kurmasına yol açıyor.

Tekstil yalıtım malzemesinde yeni alternatif; ipek otu

“İpek otu geleceğin elyafı”

“İpek otunun geleceğin elyafı olduğunu daima söylemişimdir” diyen Ghyslain Bouchard, başarısız denemelerinde ısrarcı olduklarını ve elyafı işlemek için ihtiyaç duydukları makineleri kurduklarını söyledi. Bu projeye her zaman inandıklarının altını çizen Bouchard; “Elimizdeki yüksek performanslı ürün, her şeye değdiğini kanıtlıyor” diye konuştu.

Onlarla aynı iş felsefesini paylaşan üreticilerle çalışmak istediklerini dile getiren Bouchard; “Vegeto’nun başardığı şey, endüstrinin hızını belirliyor ve biz de üreticileri aramıza katmayı ve onlara alışılmışın dışında daha fazlasını keşfetmeleri için ilham vermeyi umuyoruz” dedi.

Engin Buz
Engin Buzhttps://www.textilegence.com
Engin Buz, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. 2000 yılından sonra çeşitli yayıncılık şirketlerinde çalışmaya başlayarak kültür-sanat ve daha sonra ekonomi haberleri hazırlamıştır. 2009 yılından itibaren tekstil endüstrisine dönük yayınlarda editör olarak görev alan Buz, 2013 itibariyle kurulan Textilegence’de haber editörü olarak yer almaya başlamıştır. Engin Buz halen başta tekstil ve dijital baskı endüstrileri olmak üzere ekonomi haberleri hazırlamaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!