Tekstil makineleri ihracatında dünya çapında altıncı sırada yer alan Fransız tekstil makinecileri, sürdürülebilir üretim için inovasyondan güç alıyor. Pandeminin yarattığı zorlu pazar koşullarına rağmen, güçlü finansal yapısıyla ve en son teknoloji yatırımlarıyla faaliyetlerini başarıyla sürdüren Fransız makineciler, büyük oranda enerji ve su tasarrufu sağlayan teknolojileriyle tekstil sektörünün sürdürülebilir dönüşümüne önemli bir katkı sağlıyor. Fransız Tekstil Ekipmanları Üreticileri Birliği (UCMTF) Genel Sekreteri Christian Guinet ile gerçekleştirdiğimiz röportajda üyelerinin en son geliştirmeleri ve sürdürülebilirlik konusundaki yenilik ve çalışmaları üzerine konuştuk.
Fransız tekstil makinecileri pandemiyi güçlü finans yapılarıyla aştı
Pandemi öncesinde küresel pazarda birkaç rekor yılı geçirdiklerini ve yenilikçi makineleri ve hizmetleri sayesinde güçlü bir ivme kazandıklarını söyleyen Christian Guinet; “Pandeminin etkili olduğu 2020 ve 2021 yıllarında üye şirketlerimiz ilerlemelerini sağlayan güçlü bir finans yapısına sahipti. Pek çok tekstil fabrikası kapandığı için birçok müşterinin projesi ertelendi ve hatta parça satışları birkaç ay boyunca düştü. Pazardaki bu genel daralmaya karşın Fransız tekstil makinecileri pazardaki konumlarını korumayı başardı” dedi.
Şimdi ise yeni zorluklarla karşı karşıya olduklarına dikkat çeken Guinet konuşmasını şöyle sürdürdü; “2021’in ilk döneminde, sipariş alımları hem gelişen ekonomilerin daha hızlı büyüme etkisinden hem de müşterilerimizin yeni ürünler tasarlama konusundaki stratejik ihtiyacından yararlandı. Ayrıca bunları güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde üretmek için en son teknolojik makinelere yatırım yapıldı. Sağlam satışlar gerçekleşiyor ancak zorlu bir maliyet enflasyonu ortamı ve tedarik zinciri kısıtlamaları ile karşı karşıyayız. Örneğin, son on yıldır birinci veya ikinci pazarımız olan Türkiye’de, enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar, müşterilerimiz için yatırım kararlarında özellikle önemli bir faktör oldu” diye konuştu.
Yeni geliştirmeler enerji ve su tüketiminde ortalama %40 tasarruf sağlıyor
Fransız makineciler, mevcut ürün portföyleri ve özel yapım ekipmanların yanı sıra, ayrıca tek bir mağaza modelinde bir veya birkaç şirketi içeren anahtar teslimi çözümler sunuyor. Bu çözümler arasında özellikle uzun elyaf eğirme (yün, akrilik vb.), teknik iplikler dahil iplik büküm ve kontrolü, yüzey boyama, halı iplikleri için ısıl fiksaj, halı sistemleri, ağartma ve hidro-ekstraksiyon ekipmanları, boyama ve terbiye, bitirme işlemleri için keçeler ve kayışlar, hassas işleme ve tekstil ERP yer alıyor.
Fransız tekstil makinecilerinin bu alanlarda sürdürülebilir çözümler sunmak için çok farklı yollar bulduğunu aktaran Christian Guinet, bunların arasında; makinelerin hassas ayarı, makinelerin daha az enerji, daha az su, daha az kimyasal, daha az ham madde kullanılarak tasarlanması, tüm üretim hattının optimize edilmesi, makinelerin pazar gereksinimlerine uyarlanması ve tekstil ürünlerini geri dönüştürmek için yeni teknolojilerin tasarlanmasının yer aldığını belirtti. Bu yaklaşımların birbirinden ayrı olmayıp birleştirilebilir olduğunun altını çizen Guinet, birçok örnekte enerji tasarrufunun %30-40 aralığında olduğunu, boyama ve terbiye işlemlerinde de su tüketiminden aynı oranda hatta daha fazla tasarruf sağlandığını dile getirdi. Fransız tekstil sektörünün yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da hassas olduğunu söyleyen Guinet, geri dönüşüm konusunda da önemli çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.
Superba hem enerji tasarrufunu hem üretim miktarını artırıyor
Enerji, ham madde, su ve kimyasallardan tasarruf sağlayan makineler tasarlamanın önemine vurgu yapan Christian Guinet, bunun sadece bir moda ya da ‘politik olarak doğru’ bir tutum değil, hem etik hem de ekonomik açıdan gerçek bir ‘zorunluluk’ olduğunun altını çizdi. Uzun yıllardır bu fikrin Fransız tekstil makinecilerinin stratejilerinin içinde yer aldığını söyleyen Guinet, önde gelen tekstil makineleri üreticilerinden Superba’nın enerji tasarrufu konusunda yaptığı çalışmaları şu şekilde açıkladı:
“Birçok Türk halı üreticisinin partneri olan Superba, TVP3’ü geliştirdiğinde, işlenmiş ipliğin kilosu başına enerji tasarrufu sağlamak için önceki TVP2S neslinden gelen termo fiksaj kamarasının boyutlarını koruyarak, bu tünelden geçen konveyör bandını genişlettiler. Aynı miktarda enerji için (tüneli ısıtmak için), işlenmiş iplik miktarı yaklaşık %30 oranında artırıldı ve işlenmiş iplik birimi başına enerji tüketimi aynı oranda azaldı.
Bu iyileştirme, prensipte basit görünüyor olsa da, ısı ayar odası içinde bandın çok hassas konumunu sağlamak için son derece hassas mekanik ve elektronik ayar ihtiyacı yarattı: pnömatik kafalarla birleştirilmiş yeni yüksek hassasiyetli konum sensörleri, master-slave fonksiyonlu dijital invertörler, yanı sıra yeni kontrol algoritmaları.
Uzun yıllardır Superba ile ortak çalışan Gaziantep merkezli çok önemli bir halı üreticisi, yeni TVP3 hattının ürettiği enerji tasarrufunun Superba’nın sunduğu değerlerden daha üstün olduğunu ve kendisini önceki nesil makineleri değiştirmeye ikna ettiğini belirtti.”
Alliance ROTORA su tüketimini üçte iki oranında azaltıyor
Boyamada enerji tüketiminin doğrudan su hacmiyle bağlantılı olduğunu ve enerjinin esas olarak suyu ısıtmak için kullanıldığını söyleyen Christian Guinet, teknik olarak kumaş ağırlığı ile su hacmi arasındaki oranı ifade eden ‘banyo oranı’nın iyileştirilmesi ile enerji tasarrufu elde edilebileceğini belirtti. Guinet, Fransız tekstil makineleri üreticisi Alliance’ın bazı teknik kumaşları veya mobilya kumaşlarını boyamak için geliştirdiği ROTORA adlı levent boyama makinesinin bu anlamdaki önemini şöyle anlattı:
“Bu teknik sayesinde, kap sadece yarıya kadar doldurulabilir, hatta daha az doldurulabilir. Boyama, otomatik akış regülasyonu ile banyonun kiriş boyunca sızmasıyla elde edilir. Kirişin dönmesine izin veren talep edilen enerji son derece düşüktür (0,55 Kw). Gerçek bir örnekte, boyanacak 150 kg kumaş için su miktarı 1.500 litreden (banyo oranı 1:10) 500 litreye (banyo oranı 1:3) düşürülmüştür ve enerji ve su tasarrufu sayesinde bir yıldan kısa sürede geri ödeme sağlanmıştır. Ayrıca Alliance, müşteri tarafından sunulan verilere göre enerji tasarrufunu (mevcut banyo oranı, günlük boyama kapasitesi, iş günü sayısı, su, elektrik ve kimyasal fiyatları) hesaplayan bir enerji tasarrufu simülatörünü tanıttı.”
“Endüstri 4.0 sürdürülebilir kalkınmayı destekliyor”
Guinet, sürdürülebilirlik bağlamında Endüstri 4.0’ın önemine ilişkin şunları söyledi; “Teknoloji partnerleri olarak sadece yenilikçi değil, aynı zamanda çığır açan çözümler de sunmalıyız. Endüstri 4.0 kesinlikle sadece her makinenin işlemini değil, tüm hat üretim sürecini iyileştirmenin temel yoludur. Ardından, her makineyi ve tüm üretim sürecinin verimliliğini açıkça artırır ve bu nedenle sürdürülebilir kalkınma hareketine katkıda bulunur.”
“Dünya ekonomisinin en büyük sorunlarının başında enflasyon geliyor”
Günümüz dünya ekonomisindeki önemli sorunlarının başında enflasyonun geldiğini söyleyen Christian Guinet; “Enflasyon, bazı önemli bileşenlere ulaşımın aksaması ve lojistik fiyatlarındaki büyük artıştan kaynaklanmaktadır. Neyse ki bazı şirketlerimizde bu bileşenlerin stokları vardı. Bunların, fiyatlardaki büyük artışla ilgili olarak, en azından maliyet artışını paylaşmak ve fiyatlarını sorumlu bir şekilde artırmak için müşterileriyle görüşmeleri gerekiyor. Bildiğim kadarıyla muhtemelen aynı zorluklarla karşılaşan kapsamlı müşteriler buldular. 2022’nin makul fiyatlandırma ve zamanlamaya geri döneceğini umalım.”
Guinet, dernek olarak kendilerinin de bazı yenilikleri olduğunu sözlerine ekleyerek ITMA gibi fuarları çok faydalı bir şekilde tamamlayacak bir sanal fuar tasarladıklarını açıkladı. Guinet, bu sanal fuarda makinelerin 3 boyutlu gösterimlerinin yer alacağını sözlerine ekledi.