Polyester kimyasal geri dönüşüm uygulamaları hız kazanıyor

Yazar:

Home Page » Green Times » Polyester kimyasal geri dönüşüm uygulamaları hız kazanıyor

Küresel inovasyon platformu Fashion for Good, gerçekleştirdiği selülozik kimyasal geri dönüşüm projesinin ardından polyester geri dönüşüm ölçeklendirilmesi için yeni bir proje başlattığını duyurdu. Eylül 2020’de başlatılan Full Circle Tekstil Projesi’nin çerçevesi ve deneyimleri üzerine inşa edilen ‘Full Circle Tekstil Projesi – Polyester’, polyesterin kimyasal geri dönüşümde gelecek vaat eden teknolojileri doğrulamak ve ölçeklendirmek ve moda endüstrisinde finansman ve alım taahhütlerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Proje, bu kapsamda sektördeki yıkıcı yenilikleri yönlendirmede ve ölçeklendirmede başarılı olduğu kanıtlanmış bir yapı olan; markalar, yenilikçiler, tedarik zinciri ortakları ve katalitik fon sağlayıcılar dahil olmak üzere bir paydaş konsorsiyumunu bir araya getiriyor.

Dünyadaki en yaygın elyaf türü olan polyester, küresel elyaf pazarının %52’sini oluştururken aynı zamanda, her yıl çöpe atılan veya yakılan tekstil ürünlerinin %73’ünün önemli bir kısmına karşılık geliyor. Petrolden elde edilen sentetik bir lif olan polyester, doğada biyolojik olarak çözünebilir yapıda olmazken aynı zamanda ham (virgin) elyafların üretimi de fosil yakıtlara olan bağımlılığın sürmesi ile sonuçlanıyor. Kimyasal geri dönüşüm bu anlamda tekstil sektöründeki polyester atık sorununu çözmeyi vaat eden alternatif bir çözüm sunuyor.

Kimyasal geri dönüşüm için dünyanın dört bir yanından yenilikçiler harekete geçti

Fashion for Good tarafından başlatılan ve yönetilen ‘Full Circle Tekstil Projesi – Polyester’, uzmanlıklarına, finansal desteğine ve hizmetlerine katkıda bulunan büyük bir Fashion for Good partnerleri grubu tarafından gerçekleştiriliyor. Bunlar arasında, katalitik fon sağlayıcı Laudes Foundation, adidas, BESTSELLER, C&A, PVH Corp., Target ve Zalando marka ortakları ve yakın zamanda Fashion for Good’a katılan W. L. Gore & Associates’in Fabrics Division ve Teijin Frontier adlı bağlı ortakları Arvind Limited bulunuyor.

Projeye katılmak üzere dünyanın dört bir yanından polyester kimyasal geri dönüşümde gelecek vaat eden yenilikçileri görevlendiren Fashion for Good, bu sayede polyester tekstillerin geri dönüşümündeki zorlukları ele almak için en iyi konumlanmış yenilikler hakkında net bir fikir edinmeyi hedefliyor. Bu konuda görevlendirilenler arasında, 18 aylık proje boyunca tüketici sonrası tekstil atıklarından kumaş ve giysi üretiminde nihai kullanım için kimyasal olarak geri dönüştürülmüş polyester üretecek olan CuRe Technology, Garbo, gr3n ve PerPETual yer alıyor. Bu süreç sonunda elde edilecek sonuçlar, Fashion for Good markası ve tedarik zinciri partnerlerine katılanlar tarafından değerlendirme ve doğrulamaya tabi tutulacak.

Polyester kimyasal geri dönüşüm uygulamaları hız kazanıyor

Tekstil atığı döngüsünü kapatmak için büyük bir potansiyel

Tekstil geri dönüşümü, moda endüstrisini kapalı döngü üretime yönlendirmede ve tekstil atıklarının çevresel etkisini azaltmada çok önemli bir kaldıraç görevi görürken aynı zamanda da endüstrinin işlenmemiş (virgin) ham maddelere olan bağımlılığını ortadan kaldırma potansiyeli de taşıyor. Bu bağlamda kimyasal geri dönüşüm, tekstil atıklarını saf kalitede çıktıya geri dönüştürebilir ve tekstil atığı döngüsünü kapatmak için büyük bir potansiyel sağlayarak daha geniş bir tekstil türleri yelpazesine hitap edebilir. Bununla birlikte, gelişmekte olan bir inovasyon alanı olan tekstilden tekstile kimyasal geri dönüşüm, ölçek açısından önemli engellerle karşılaşıyor. Bunların arasında; yeni teknolojiler için finansman eksikliği, sınırlı marka alımı ve daha ucuz, ham malzeme seçenekleriyle rekabet eden sınırlı ve pahalı ürünler yer alıyor.

Tekstilden tekstile polyester geri dönüşümü için önemli bir adım

Fashion for Good Genel Müdürü Katrin Ley tekstil geri dönüşümünün Fashion for Good için kilit bir odak noktası olduğunu söyleyerek; “İlk Full Circle Tekstil Projesi’nin başarısı ve endüstrinin dört bir yanından gelerek harekete geçen bir paydaş konsorsiyumunun büyük ölçüde dönüşüm yaratacağının ispatı ile, şimdi dikkatimizi bu öğrenimleri ve adımları başka bir kritik alana, tekstilden tekstile polyester geri dönüşümüne ölçeklendirmek için uygulamaya dönüştürebiliriz” dedi.

Laudes Vakfı Malzeme Başkanı Anita Chester modada fosil yakıtların olmadığı bir geleceğin, polyesterin yerini alacak kimyasal geri dönüşüm gibi yıkıcı yenilikleri ölçeklendirmelerine ihtiyaç duyacağına dikkat çekerek konuya ilişkin şu açıklamada bulundu; “Kimyasal olarak geri dönüştürülmüş polyester ile Full Circles Tekstil Projesi aracılığıyla endüstrinin çabalarını desteklemeye devam etmekten mutluluk duyuyoruz. Finansmanımız, tedarik zincirindeki aktörlerin bir araya gelip bu çığır açan çözümleri test etmesine olanak tanıyor ve projenin bu aşamasının sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Fatih Cengiarslan
Fatih Cengiarslanhttps://www.textilegence.com
Fatih Cengiarslan; Akademik İngilizce eğitimini Batı Avustralya Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönerek İstanbul Aydın Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği ve Yayıncılık bölümünü bitirip, Litvanya – Kaunas Teknoloji Üniversitesi’nde interaktif media üzerine 8 aylık eğitim aldı. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi girerek İşletme Fakültesini başarıyla tamamladı. CNNTURK’ kanalında stajını tamamladıktan sonra Referans Gazetesi’nde çalışmaya başladı. 2 yıl sonra Textilegence markasıyla tekstil endüstrisine yönelik kendi medyasını kurdu. Şu anda Textilegence.com, Printing3D ve NEFA PR Ajansı’nın 12 yıldır yönetimini yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!