Türk tekstil sektöründen ‘Sürdürülebilirlik Eylem Planı’ hamlesi

Yazar:

Home Page » Güncel » Türk tekstil sektöründen ‘Sürdürülebilirlik Eylem Planı’ hamlesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri (İTHİB) tarafından ‘Türk Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’ açıklandı. ‘Sürdürülebilir tekstil’ vizyonunu tüm sektörde tabana yaymak amacıyla hazırlanan eylem planı ile Türk tekstil sektörü, kalıcı bir dönüşüm sağlayarak küresel ihracattaki pazar payını daha da artırmanın yanı sıra Avrupa Yeşil Mutabakatı normlarına üst düzey uyumu hedefliyor. 

‘Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’ toplantısında açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı İsmail Gülle, tüm sanayicileri, üreticileri, tedarikçileri ve ihracatçıları doğayı ve çevreyi önceleyen bir üretim anlayışına davet ederek şu çağrıda bulundu; “Gelin, fabrikalarımızın eski altyapılarını yenileyelim, yıkama ve boyama suyu altyapısını ayırıp, yıkama suyunu geri kazanalım, yıkama ve boyamada daha az su kullanan teknolojileri yaygınlaştıralım, üretimde mümkün olduğunca fosil yakıtların payını azaltalım. Çocuklarımıza, gelecek nesillerimize bırakacağımız en büyük miras, temiz bir dünya, temiz bir atmosfer. Bu hepimizin boynunun borcudur.” 

Sürdürülebilirlik Eylem Planı çerçevesinde tekstil öncü sektör olacak

İsmail Gülle, geçtiğimiz haftalarda 12 ana maddeden oluşan Sürdürülebilirlik Eylem Planı kapsamında “Dünyayı tüketmeden, dünya için üretiyoruz” mesajını duyurduklarını ve oldukça yoğun bir ilgiyle karşılaştıklarını hatırlattı. Gülle; “Açıkladığımız hedeflerin başında sektörel eylem planları oluşturmak geliyor.  Bugün öncü sektörümüz olan tekstilde, bu adımın ilk karşılığını görmekten büyük mutluluk duyuyor ve sektörümüzü bu vizyoner hamle adına tebrik ediyorum. İnşallah, tekstil sektörümüzün öncülüğündeki bu hamle tüm ihracatçı sektörlerimizi teşvik edecek ve sektörel yol haritalarımız en kısa zamanda tamamlanacak” dedi. 

Gülle’nin yaptığı açıklamaya göre TİM Sanayide Sürdürülebilirlik Bilim Kurulu, sanayide sürdürülebilir politikaların belirlenmesi ve uygulanması noktasında sektörlere rehberlik ederek, yeşil dönüşüm sürecinde kritik bir sorumluluk üstlenecek. Gülle ayrıca, ALO TİM bünyesinde Yeşil Hattı devreye aldıklarını ifade etti. 

Türk tekstil sektöründen ‘Sürdürülebilirlik Eylem Planı’ hamlesi

Sürdürülebilirlik Platformu oluşturulacak

TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı ve Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Sultan Tepe, eylem planını hayata geçirmek üzere Sürdürülebilirlik Platformu oluşturulacağını belirterek, Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı’nın detayları hakkında şu açıklamalarda bulundu: 

“Platform içerisinde alt komiteler kurulacak. Ham madde ve ürün özelinde sürdürülebilir ham madde girişimlerinin teşvik edilmesi ve AR-GE çalışmalarının gerçekleştirilmesi sağlanacak. Üretimde sertifikalı materyallerin kullanımı ve bu kaynakların gelişimine yönelik teşvik çalışmaları yürütülecek. Organik pamuk üretiminin daha fazla teşvik edilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecek.” 

Sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi başlığında ise tekstil tedarik zincirinde izlenebilirliği desteklemek ve şeffaflığı kolaylaştırmak amacıyla uluslararası paydaşlarla projeler geliştirileceğini belirten Tepe; “Döngüsellik kapsamında tekstil atıklarının toplanması, ayrıştırılması, geri kazanımı ve dönüştürülmesi kapsamında yerel yönetimler ve markalar ile iş birliği çalışmaları planlanacak. Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi Projesi’nin hayata geçirilmesi için girişimler başlatılacak” diye konuştu.

Karbon emisyonu azaltmaya yönelik yol haritası çizilecek

İklim çalışmalarıyla kurumlarda bilimsel karbon ayak izi ölçüm ve raporlaması ile pilot uygulamaların hayata geçirilmesinin sağlanacağını söyleyen Tepe sözlerini şöyle sürdürdü; “Karbon emisyonu azaltmaya yönelik yol haritası hazırlanacak. Boyahane ve diğer işletmelerde su ve enerji tüketiminin asgariye indirilmesi için finansal kaynak yaratmak üzere girişimlerde bulunulacak. Son olarak kurumsal sosyal sorumluluk konusu başlığında iş sağlığı ve güvenliği risklerinin en aza indirilmesi, kadın çalışan istihdam oranının artırılması için projeler geliştirilecek.”

Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı kapsamında Sürdürülebilirlik Platformu oluşturulacak

“Hedefler ancak kamu–özel sektör iş birliği ile başarıya ulaşabilir”

Toplantıda konuşmacı olarak yer alan İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, Türk tekstil sektörünün, dünyanın en büyük 5’inci, AB’nin ise en büyük 2’nci ihracatçısı olduğunu hatırlatarak; “Sürdürülebilirlik olgusunu, bir risk değil dönüşüm süreci olarak görmeli ve fırsat olarak değerlendirmeliyiz” dedi. Öksüz, Ticaret, Tarım ve Orman Bakanlıklarından beklentilerini şöyle dile getirdi: 

“Bu hedefler ancak kamu–özel sektör iş birliği ortak vizyonu ile başarıya ulaşabilir. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile organik pamuk üretiminin daha fazla teşvik edilmesi için pamuk prim fark desteğinin artırılması ve üretim alanlarının artırılması çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ticaret Bakanlığımız ile sektörümüzün sürdürülebilirlik politikaları üzerinde ayrı bir destek mekanizması oluşturması için girişimlerde bulunuyoruz. Hammadde niteliğine sahip geri dönüştürülmüş tekstil ürünlerinin ithalatındaki zorluk, sektörümüzün yaklaşımıyla uyuşmuyor. Sektörümüzün sıfır atık yaklaşımı ve sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde geri dönüştürülmek üzere kullanılmış giyim ürünleri ithalatının, iç piyasa dinamiklerini bozmayacak şekilde Ticaret Bakanlığımızın denetimi ve kontrolüyle kolaylaştırılması gerekiyor.” 

“Sürdürülebilir üretim bir tercih değil zorunluluk”

TİM Sektörler Konseyi Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Başkanı Zeki Kıvanç, sürdürülebilir bir dünyanın, gelecek dönemin en önemli önceliklerinden biri olacağını vurguladı. Bugün gelinen noktada sadece ABD ve Avrupa Birliği değil, dünyanın neredeyse tamamına yakınının iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı topyekûn bir mücadelenin hazırlığı içinde olduğunu söyleyen Kıvanç; “Çevreye duyarlı sürdürülebilir üretim Türkiye’miz ve dünyamız için bir tercih değil bir zorunluluktur. Rekabet gücümüzü korumak, daha çok ve uzun süreli katma değer yaratmak için hazırladığımız sürdürülebilirlik eylem planı çok önemli” diye konuştu. 

“Tekstil gibi ihracatçı sektörler AB ihracatında karbon engeline takılabilir” 

Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Fikret Kileci, üretim sürecinde elektriği yoğun olarak kullanan tekstil gibi ihracatçı sektörlerin, AB ihracatında karbon engeline takılması riski bulunduğunun altını çizdi. Kileci bu sektörlerin karbonsuzlaşmasının, Türkiye’nin uluslararası rekabet düzeyini koruması açısından yüksek öneme sahip olduğunu ifade etti. 

Yağmur Melis Şimşek
Yağmur Melis Şimşekhttps://www.textilegence.com/
Yağmur Melis Şimşek, Saint-Benoît Fransız Lisesi’nde eğitim görmüş, ardından Anadolu Üniversitesi’nde iki yıllık Fotoğrafçılık Bölümü’nü tamamlamıştır. Daha sonra lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde sürdürmüş, mezuniyetin ardından ise 2017 yılında iş hayatına atılmıştır. Pek çok farklı projede, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığın yanı sıra teknoloji alanında içerik ve haber yazarlığı gibi çeşitli pozisyonlarda yer alan Şimşek, 2021 yılından bu yana Textilegence’da dış haberlerde yardımcı editör olarak görev yapmaktadır.

Okumaya devam et

İlginizi çekebilir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!