4 C
İstanbul
Pazar, Kasım 24, 2024

Söke pamuğu, AB’de tescillenen ilk pamuk ürünü olarak tarihe geçti

Anadolu’nun yerel değerlerinden biri olan Söke pamuğu,...

Textilegence Eylül Ekim 2024 sayısı yayınlandı

Dokumadan baskıya, eğirmeden teknik tekstillere en güncel...

Biancalani ‘Tekstil Severler’ arasında yerini aldı

Biancalani Textile Machinery, Prato’daki Museo del Tessuto’yu...

1 Hour Shirt; hızlı modadan adil modaya

Fashion Revolution Germany ve döngüsel moda markası...

Nivogo: Türkiye’de ‘geleceği değiştiren moda’ döngüsel dönüşüm

Nivo (yeni) ve go (harekete geçmek) kelimelerinin...

Bego Jeans; temiz denimin hikayesi

Çevresel etkisi en yüksek tekstil ürünlerinden biri...

Durak Tekstil İçin Büyümede Temel Kriter ‘İnsan’

EğirmeDurak Tekstil İçin Büyümede Temel Kriter ‘İnsan’

- Eğirme Haber Sponsoru -

Türkiye’nin lider endüstriyel dikiş ve nakış ipliği üreticisi Durak Tekstil, üretimden gelen gücünü sürdürülebilirliğe dönük çalışmalarla bir adım öteye taşıyor. Geri dönüştürülmüş ham madde kullanımından, enerji tasarrufuna kadar birçok çevresel kriterleri karşılayan firma, yüksek kadın çalışan sayısının yanı sıra eğitim ve spora da önemli katkılar sağlıyor.  Bursa merkezli Durak Tekstil sektöre sadece yeni ürünler değil, aynı zamanda insanı merkeze alan yenilikçi bir bakış açısı getiriyor.

70’li yıllarda balık ağı imalatı ile üretime başlayan Durak Tekstil, 80’li yıllarda Türkiye’nin ilk polyester nakış ipliği üreticisi unvanını elde etti. Türkiye’nin dışa açıldığı ve ihracatta atılım yapıldığı bu dönemde hızlı bir gelişme gösteren firma, yeni yatırımlarla hem kapasitesini hem de üretim olanaklarını geliştirmeyi sürdürdü. 90’lı yıllarda büküm, otomatik boyama ve sarım dairelerinde yeni yatırımlar yapan Durak Tekstil, 1997 yılında aldığı Oeko-Tex belgesi ile Türkiye’nin ilk %100 yerli sermayeli endüstriyel iplik üreticisi olarak çevreye duyarlılığını tescillendirdi. 1998 yılında polyester cipsten iplik üretimi için High-Tech POY tesisini kuran Durak Tekstil, bu sayede tüm ipliklerinin ham madde kalitesinde standardizasyon sağladı ve dünya standartlarında nakış ve dikiş ipliği üreten bir markaya dönüştü.

2000 yılında aldığı ISO 9001:2000 belgesi ile alanında küresel pazarı hedeflediğini gösteren Durak Tekstil, Türk tekstil endüstrisi için öncü bir adım atarak, 2007 yılında Çin’in Changxing şehrinde yeni fabrikasını açtı. Küresel pazardaki dönüşümü ve katma değerli ürünlere dönük talepleri gören Durak Tekstil, 2018 yılında Bursa’da Ar-Ge ve Tasarım Merkezi’ni açtı. Sürekli yenilik ve yatırımdan taviz vermeyen firma, bu sayede pandemi döneminde de kapasitesini %50 arttırdı. Durak Tekstil markalaşma sürecinin bir sonraki aşaması olan Turquality belgesi için çalışmalarını başlatmış olup, 2022 yılında bu belgeyi almayı planlıyor.

Durak Tekstil İçin Büyümede Temel Kriter ‘İnsan’
Durak Tekstil İçin Büyümede Temel Kriter ‘İnsan’

“Güçlü bir şekilde kadın istihdamını destekliyoruz”

Durak Tekstil Direktörü Nadiye Kurteş, önde gelen kurumsal ilkeleri; kaliteli üretim, ürün ve proseslerde standardizasyon, müşteri odaklılık, çalışana ve çevreye değer yaratmak olarak sıraladı. Kurteş; “Sektöre ve insana değer katarak küresel çapta büyüyebilmek için stratejik adımlar atıyoruz. Bunun için temel kalite değerlerini karşılamanın yanı sıra, sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik boyutlarına önem veriyoruz” dedi.

Sosyal boyutun önemli bir konusunu kadın istihdamının oluşturduğuna dikkati çeken Kurteş, Durak Tekstil’de kadın çalışanlara ve cinsiyet eşitliğine önem verdiklerini vurguladı. Durak Tekstil’in tüm istihdamının %65’ini kadınların oluşturduğunu açıklayan Kurteş; “Burada iş yapılırken cinsiyete değil, çalışanın potansiyeline bakılır. Kadınlar şirketimizin bütün kademelerinde yer alıyor. Beyaz yakalıların %50’sini, mavi yakalılarımızın da %71’ini kadınlar oluşturuyor ve bu oranı arttırmak için farklı olanaklar yaratıyoruz. Kadın çalışanlara ve babalara doğum sonrası yasal izinler haricinde, esnek çalışma, izin kullanma, çocuğu okula gidenlerin okulun ilk ve son günü izin kullanması gibi olanakları sunuyoruz. Çalışan annelerin küçük çocuklarına kreş olanağı için özel bir yuva ile iletişim halindeyiz. Pandemi sonrasında bunu hayata geçireceğiz” diye konuştu.

Durak Tekstil’de kadın çalışanların ve yöneticilerin tam olarak desteklendiğini söyleyen Nadiye Kurteş, İcra Kurulu’nda Başkan olarak görev aldığına değindi. Kurteş, Durak Tekstil’deki kariyer gelişimini şöyle anlattı; “1994 yılında Uludağ Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, çalışma hayatına Durak Tekstil’de başladım ve 26 yıldır farklı pozisyonlarda görev aldım. Önce Kalite Kontrol & Ar-Ge, daha sonra Üretim departmanında aktif olarak çalıştım. Şu anda Üretim ve Merkezi Satış Direktörü olarak görev yapıyorum. 2014 yılında girdiğim İcra Kurulu’nda 2018’den bu yana başkan olarak yer alıyorum.”

Geçtiğimiz aylarda vefat eden eski Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Durak’ın kariyeri boyunca kendisini desteklediğini anlatan Kurteş;” Bana duyulan güven ve verilen destek ile başarılı olmak için kariyerimde çok anlamlı bir ilerleme kaydettim. Durak Tekstil’de benim dışımda, birçok kadın yönetici bulunuyor ve hepsi başarılı bir şekilde kariyerlerini sürdürüyor. Büyük bir aile olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.

“Tüm tesislerimizde Covid-19’a karşı etkili önlemler aldık”

Nadiye Kurteş, pandemi döneminde çalışanların ve ailelerinin sağlığının korunması için ciddi önlemler aldıklarının altını çizdi. Kurteş, hayata geçirilen önlemleri şöyle sıraladı; “Pandemide çalışanların ve ailelerinin sağlık ve güvenliğin korunması için öncelikle sosyal mesafeye uygun çalışma sistematiğine geçildi. Yemekhane ve servislerde de kapasiteyi yarıya düşürdük. Durak Tekstil ’in bütün tesis ve ofislerinde düzenli ilaçlamaların yanı sıra herkesin erişebileceği noktalara dezenfektanlar yerleştirildi. Personelimize her ay ücretsiz maske dağıtıyoruz. Bütün personelin günde 2 kez ateşi ölçülüyor. Belirli periyodlarda Covid-19 testi gerçekleştiriyoruz ve pozitif vakaların tedavi sonrasında da bu testini tekrar ediyoruz. Durak Tekstil’e girişlerde artık HES Kodu bir zorunluluk haline gelmiştir. Hastalığa yol açabilecek bütün olasılıklara karşı hızla önlem almayı sürdürüyoruz.”

Durak Tekstil İçin Büyümede Temel Kriter ‘İnsan’

“Sosyal sorumluluk projeleri bizi daha da güçlendiriyor”

Durak Tekstil ’in bütüncül sürdürülebilirlik bakış açısında sosyal sorumluluk projeleri önemli bir yere sahip. Nadiye Kurteş, başta çalışanların olmak üzere toplumsal standartlarının yükseltilmesi için faaliyetler gerçekleştirdiklerini, çevreye dönük projelere katıldıklarını söyledi. Kurteş şu bilgileri paylaştı; “Üretim merkezimiz olması nedeniyle, Bursaspor Vakıfköy tesislerinde alt yapıdan futbolcu yetiştirilmesi programına destek veriyoruz. Spor ile çocuklarımızın gelişimlerine pozitif bir değer katıldığına inanıyoruz. Bölgemizde başarılı ve ihtiyaç sahibi çocuklara burs sağlayarak eğitime katkı veriyoruz. Son olarak Bursa Keles’teki Uzunöz Köyü’nde bir kütüphane ve bilgisayarla donatılmış bir eğitim salonu oluşturduk.”

Durak Tekstil ’de sürdürülebilirlik ham maddeden başlıyor

Sürdürülebilirliğin çıkış noktasında doğal kaynakların korunması ve daha kontrollü bir kullanımın bulunduğunu belirten Nadiye Kurteş, Durak Tekstil’de bu bağlamda geri dönüştürülmüş ham madde kullanımına önem verdiklerini dile getirdi. Kurteş; “Oeko-Tex ve Reach kriterlerine uygun ham maddeler kullanıyoruz. Geri dönüştürülmüş (recycled) ürünler üreterek toplumsal sürdürülebilirlikte öncü çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Dünyanın önde gelen markaları önümüzdeki 3 yıl içinde ürünlerinin %70’inin geri dönüştürülmüş ürünlerden oluşacağını açıklıyor. Önümüzdeki dönemde bu ürünlerimiz için Oeko-Tex-Step belgesi alarak bu konudaki başarımızı taçlandıracağız” şeklinde konuştu.

Diğer haberlere göz atın

Yazarın diğer haberleri

Diğer etiketlere göz atın:

En çok okunan haberler